Kevät ja rannikon isot ahvensaaliit – huikeaa! Vaikka me emme Herran kanssa pääse itse kalastamaan, löytyy nyt jopa (paljon kritisoimastani) lähikaupasta pyyntituoretta ahventa ja vieläpä kohtuulliseen hintaan (n. 5 euroa/kg). Pakko oli saada rapeaksipaistettua ahvenfilettä, ja tällä kerralla ruotsalaistyyppisten perunoiden, dillstuvad potatis eli Skånen perunoiden kera.

Ahvenen fileoiminen ei ole kenties yksinkertaisimpia keittiöjuttuja, mutta työ tekijänsä palkitsee (myös kustannuksiltaan) ja harjoittelemalla homma alkaa sujua. Itse teen niin, että nyljen ahvenen ensin. Leikkaan selkäevät reippaasti irti ja työnnän sormet selkää myötäillen kalan nahkan ja lihan välissä kunnes tavoitan vatsan. Kun sitten on tehnyt tämän molemmin puolin ahventa, luiskahtaa kala takistaan ulos. Toiseen käteen jää pää, sisälmykset ja nahka suomuineen ja toiseen ahven selkäruotoineen. Tämän jälkeen fileet irrotetaan selkäruodosta tavalliseen tapaan veitsellä vetäen. Toki ahvenet voi paistaa myös vain nyljettyinä.

Ahvenen leivittämisen voi jättää väliin, jos haluaa, tai leivityksen voi tehdä vain vehnäjauhoilla, jolloin kalan maku jää voimakkaammaksi. Itse käytin nyt pelkkiä ruisjauhoja, mutta jauhojen sekaa voisi sekoittaa myös ruiskorppujauhoja. Mikään ei estä valmistamasta ahvenesta kaksinkertaisesti paneroituina ja paistettuina tai jopa frittitaikinaan kastettuina ja upporasvassa kypsennettyinä. Jälkimmäisessä tapauksessa fish and chips -ateria olisi puolivalmiina!

Kalahan paistetaan aina miedohkolla lämmöllä ja ainakin meidän perheessä likimain pelkässä voissa. Rypsiöljyä lurautan pannulle sen paremman paistonkestävyyden vuoksi. Näin pienille fileille paistoajaksi jää muutama minuutti, joten lisäkkeet kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen kalan paistamista. Meillä oli ahvenaterian lisäkkeenä Skånen perunoita ja raikasta kurkkua. Sitruunalohkosta sai vielä puristaa kaloille raikkautta.

SKÅNEN PERUNAT

n. 600 g keitettyjä perunoita
n. 50 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
2-3 dl maitoa
suolaa, valkopippuria
1 npp tilliä

Kuutioi keitetyt, kuoritut perunat. Skånen perunat maistuvat erityisen maukkailta varhaisperunoista valmistettuina, mutta silloin perunoita ei tarvitsekaan keittää etukäteen, vaan ne kypsyvät maitokastikkeessa. Maidon määrää ja kypsennysaikaa kannattaa kasvattaa varhaisperunaversiossa.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kääntele niitä voissa hetkinen. Kun jauhot alkavat vaalentua, lisää kattilaan kerma. Huuhtaise purkki maidolla ja kaada sekin kattilaan. Kuumenna keitos jatkuvasti sekoittaen. Hauduta muhennospohjaa muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon perunakuutiot. Kypsennä vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla, tarkista maku. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon hienonnettua tilliä – ja runsaasti.

Skånen perunoiden klassinen ruotsalainen lisäke on ”rimmad lax” eli jääkellarilohi. Meillä on ollut kesäisenä alkupalana usein Skånen perunoita varhaisperunoista valmistettuina  ja graavilohta. Näiden perunoiden kiistaton etu on muhevuus eli ateria ei kaipaa enää erillistä kastiketta.

Ja miksei etuna voisi pitää sitäkin, että saa tähdeperunoille uutta käyttöä. Silloin ruokalaji on toki arkisempi. Ruotsalaiset tarjoavat persiljalla höystettyjä arkisempia Skånen perunoita ”isterbandin” eli eräänlaisen ryynimakkaran lisäkkeenä.

Viime viikonloppuna saimme Herran kanssa laitetuksi parvekkeemme kesäkuntoon. Herra maalasi tuolien kulahtaneet osat mustalla spray-maalilla ja Rouva viimeisteli ne mehiläisvahalla. Tulivat kuin uusiksi!

Rouva purki viimeinkin Herran syntymäpäivälahjakukka-asetelman ja istutti siinä olleen orkidean uudelleen. Siitä on meille iloa vielä pitkään! Kiitos Uchimurinalle!

Etuoven pielestä löytyvät orvokit, jotka ihme kyllä tointuivat pääsiäisen hallaöiden tuhoista. Ne kukkivat nyt oikein kauniisti.

Kylmältä kyllä vaikuttaa tämäkin päivä, mutta onpahan taas perjantai eli ei haittaa. Viikonlopun ohjelmassa on lähinnä lukemista, kun eilen pääsimme yli kuukauden tauon jälkeen Piikkiön kirjastoon. Mukaan tarttui mukava kirjasaalis.

Rauhallista viikonloppua myös teille kaikille!
Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

4 kommenttia artikkeliin ”Kevätkalaa ja Skånen perunoita

  1. Kilohintaero fileillä ja kokonaisilla ahvenilla on kyllä melkoinen! Meillä kauppahalli mainosti juuri aamun Kalevassa fileitä hintaan 19,90. Hyvä vinkki oli tuo kuvailemasi ahvenen fileointi, pitää joskus kokeilla…

    1. Eroa kilohinnoissa todellakin on, ja sen vuoksi ei ole ihan niin nöpönuukaa, kuinka hyvin fileointi sujuu, kun on ”voiton puolella” jo hommaan ryhtyessään!

      Ahvenessa on kyllä hyvä kalan maku, sellainen puhdas ja yllättävän voimakas. Lapsuudessa kesämökin ahvensaaliit olivat niin hillittömiä, etti kalaa oikein osaa vieläkään arvostaa. Parhaimmillaan saimme yhdestä kalaverkosta yli 50 ahventa (ei ole kalavale). Siinä riitti puuhaa, eikä niitä ahvenia suinkaan fileoitu, vaan savustettiin ruotopäällisinä ja kypsistä savuahvenista syötiin fileet. Semmoista kun saisi…

  2. Minäkin kiitän seikkaperäisestä ahvenen nylkemisvinkistä; ihan tuntuu siltä, että itsekin tekee mieli koittaa, miten se sieltä takista lopsahtaa :)…

    1. Heh-hee!!! Muistan opiskeluajoilta, kun piti demonstroida kalan fileointia tai muuta vastaavaa. Senhän piti tietenkin sujua kuin tanssi, tuosta vaan ja vaivattomasti. Käytännön vinkki oli silloin hankkia demokalat ainakin päivää ennen h-hetkeä, jolloin niissä oli kuolonkankeus jo taittunut ja toimenpiteet sujuivat nätisti. Syödä niitä ei sitten enää viitsinyt. Eli harjoittelukaloiksi kannattaa ottaa ei-aivan-pyyntituoreita yksilöitä.

Comments are now closed.