Etupihallamme, aivan oven pielessä on roikkunut jo jonkin aikaa lintujen ruokinta-automaatti, jonka saimme ystävältämme. Herra on ollut nyreissään, kun lintuja ei ole kummemmin kiinnostanut meidän tarjoilumme.

Viime viikolla huomasimme kuitenkin, että yksi talipalloista oli naposteltu liki kokonaan. Nyt viikonloppuna tekijätkin paljastuivat, kun bongasimme käpytikan ja sinitiaisen einehtimässä. Myös talitiainen kuuluu joukkueeseen.

Täällä sisätiloissa taas syötiin männäviikolla Gulassi-keittoa, joka oli sen verran herkullista, että päätin liittää valmistusohjeen reseptikokoelmaani.

GULASSI-KEITTO

liemi:
n. 600 g naudan lapaa tai etuselkää tai keittolihaa
vettä, suolaa
pala juuriselleriä
1 kpl purjosipuli
1 kpl porkkanoita
1 kpl palsternakka
1 kpl sipuli
n. 3 kpl laakerinlehteä
musta- ja maustepippuria maun mukaan

keitto:
2 rkl rypsiöljyä
2 kpl sipulia hienonnettuna
2-3 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1-2 rkl paprikajauhetta
1 tl kuminan siemeniä
n.3 kpl porkkanoita, kuorittuja ja paloiteltuja
n. 4 kpl perunoita, kuorittuja ja  paloiteltuja
2 kpl paprikoita suikaloituina
1 tlk tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja liemineen (400 g)
edellä valmistettu lihaliemi ja liha palasteltuna
basilikaa

Keitä ensin (vaikka edellisenä päivänä) liemi: laita huuhtaistu lihapala kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että lihapala reilusti peittyy. Lisää suola. Kuumenna keitos kiehuvaksi, poista pinnalle muodostuva vaahto. Lisää mausteet ja liemikasvikset. Kiehauta uudelleen, lisää tarvittaessa vettä.

Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan tai kunnes liha on kypsää. Siivilöi liemi ja kuutioi liha annospalasiksi.

Esikäsittele kaikki keittoon tulevat kasvikset. Kuumenna isossa kattilassa tilkka öljyä. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää tomaattipyre, sokeri, suola, paprikajauhe ja kumina. Kääntele ja paahda aineksia hetki. Lisää liemi ja kiehauta keitos. Lisää kasvikset liemeen ja tomaattimurska niiden alkaessa kypsyä. Keitä, kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä. Lisää palasteltu liha joukkoon, tarkista maku ja viimeistele keitos basilikalla.

Tarjoa hyvän leivän ja punaviinin kera. Vallan herkullista soppa olikin, vaikka sitä tuli taas satoisan emännän ansiosta noin viisi litraa. Herra onneksi innostui Gulassi-keitosta niin, että halusi pakastaa loput.

Näin on jälleen palattu arkeen. Edessä onkin muutaman viikon aktiivinen puuhastelujakso. Paljon pitäisi saada aikaan. Pitänee siis ryhtyä työhön heti!

2 kommenttia artikkeliin ”Punaista kevättä

  1. Nätti tikka! Sopivat sävytkin siihen gulassiin…

    1. Juu, vaikkei kyseessä olekaan tikka-gulassi! Lintujen elämää pääsee näin keväällä seuraamaan meillä oikein lähietäisyydeltä ja paljon. Nuorempana naureskelin ikäihmisten intoa lintujen tarkkailijana, mutta en enää…

Comments are now closed.