Herran ja Rouvan vappuvalmistelut vastaavat koko viikon puuhasteluprofiilia: Herra on toipilaana bronkiitistaan ja Rouvan flunssa on pitänyt otteensa valitettavan hyvin. Ei siis olla tehty paljon mitään sitten viime viikon. Paitsi nukuttu ja nuokuttu.

Vappu kuitenkin tekee tuloaan ja tänään saimme itsemme kiskotuksi ruokakauppaan tarvikehankintoihin. Vappupäivänä aiomme nautiskella uuniperunoista lisäkkeineen. Rouva on antanut itselleen kertoa, että esimerkiksi Salon torilta saa jo kasvihuoneessa kasvatettuja uuden sadon perunoita. Ovat kuulemma herkullisia!

Silli ja peruna on sellainen parivalkko, ettei paremmasta väliä – tai no ehkä graavattu siika kisailee samassa sarjassa. Valmiiksi purkitetuissa silleissä löytyy makuvaihtoehtoja runsaasti, ja yleensä joka sesongiksi vielä kehitellään niitä lisääkin. Neitsytperunoiden, ihkaensimmäisten varhaisperunoiden kumppaniksi kannattaa kuitenkin valita jokin melko neutraali silliversio. Hyvänä esimerkkinä voi pitää Smetanasilliä.

SMETANASILLI

1 pak matjes-sillifileitä
2-3 kpl kevätsipulia tai 1 tavallinen sipuli
300 g smetanaa (= 2 pientä purkillista Valion smetanaa tai 1 Arla-Ingmanin smetanatörppö)

Huuhtele kevätsipulit, kuivaa ne ja leikkaa suikaleiksi. Huuhtele ja kuivaa sillifileet, leikkaa ne haarukkapaloiksi. Notkista smetana ja levitä sitä tarjoilu- tai säilytysastian pohjalle. Ripottele kerros silliviipaleita smetanalle, sitten kerros sipuli ja uudelleen smetenaa. Toista tätä, kunnes kaikki raaka-aineet on käytetty. Päällimmäiseksi pitäisi jäädä smetanakerros.

Peitä astia kannella tai tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Annan tekeytyä ainakin seuraavaan päivään.

Smetanasillin valmistusohjeita on runsaasti: osassa kehotetaan maustamaan smetana sinapilla, osassa sitruunanmehulla. Rouva on harrastanut tämänkaltaista naturel-versiota jo pidempään. Ohjeen alkuperää en muista, mutta jos kerrosten väliin laittaa sipulin lisäksi hienonnettua tilliä, kulkee ruokalaji nimellä ”Jussi Jurkan juhannussilli”. Silloin voi matjeksen vaihtaa uuden pyyntikauden rasvasilliin.

*  *  *

Herra aloitti omat vappuvalmistelunsa toissapäivänä laittaessaan Turkinpippuri-salmiakkia pikkuruiseen pulloon ja kaataessaan sen sitten täyteen Koskenkorvaa. Rouvalla on suunnitelmissa tippaleipien valmistaminen. Myös kunnolliset vanhanajan lihapiirakat ovat mukana vappulistoilla. Kunpa nuo säät nyt suosisivat ja pääsisimme edes vähän pihamaan kimppuun tai istuskelemaan parvekkeelle!

8 kommenttia artikkeliin ”Vappuvalmistelut

  1. smetanasilli, me like!
    hyvää vappua herrallle ja rouvalle!

  2. oijjoijoi miten hyvältä kuulostaa ja näyttääkin- parempaa oloa ja ihanaa vappua herralle ja rouvalle!

  3. Ei toden totta vietetä!! Vapunpäivä tulee sujumaan inventaarion merkeissä alkaen klo 6 ja työpäivä se olisi muutenkin – kuten on aattokin. Teillä vaan mennään juhlasta juhlaan, kun vasta oli pääsiäinen.

Comments are now closed.