Tein eilen illalla Herran tämänpäiväistä Helsingin-työmatkaa varten sitruunatortun, jonka valmistusohjeen olen laatinut eräälle varsinaissuomalaiselle elintarvikeyritykselle joskus 1990-luvun loppupuolella (kuva silloisesta esitteestä). Parantelin vähän tortun mittasuhteita, joten olkaapa hyvät.

SITRUUNATORTTU

pohja:
4 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta (pelkkää kaakaota)
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 ras sitruunanmakuista tuorejuustoa (à 200 g)
0,75 dl sokeria
1 dl sitruunan mehua
1 sitruunan kuori raastettuna
4 kpl liivatelehtiä
3 dl kermaa vaahdotettuna
2 tl vaniljasokeria

kostutus:
0,5 dl sitruunan mehua
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä

koristeluun: tomusokeria tai kuvan mukaisesti tuorejuustoa, sitruunamelissaa ja sitruunan kuorisuikaleita

Valmista pohja: vaahdota kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhoainekset. Sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi ja levitä se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä 225 C uunissa noin 10 minuuttia. Irrota leivinpaperista ja jäähdytä.

Valmista täyte: laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna puolet sitruunanmehusta kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Jätä jäähtymään. Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella, jolloin se notkistuu. Lisää tuorejuuston joukkoon loppu sitruunanmehu, sitruunan kuoriraaste, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada jäähtynyt liivateliemi tuorejuustoon jatkuvasti vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto täytemassaan.

Kokoa torttu: leikkaa torttupohjasta irtopohjavuoan kokoiset palat. Toinen niistä muodostuu parista lohkosta, joten aseta se torttuvuoan pohjalle ja jätä ehjä osa kanneksi. Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään ja sivele liuosta leivinsiveltimellä kakkupohjalle. Kaada täyte päälle ja nosta kansilevy paikoilleen. Kostuta se lopulla sitruunaliemellä.

Nosta torttu jääkaappiin ja anna sen vetäytyä seuraavaan päivään. Voit laittaa kakulle kevyen painon, jolloin tortusta tulee hieman napakampi (ohhoh taas tuotakin kielikuvaa). Koristele haluamallasi tavalla juuri ennen tarjoilua.

Eilen en löytänyt toista irtopohjavuokaamme mistään, joten jaoin torttupohjan kahdeksi suorakaiteeksi, jotka sopivat mitä mainioimmin Teema-sarjan pitkulaiseen uunivuokaan. Aamulla leikkasin tortun reunat suoriksi ja siivilöin pinnalle vain tomusokeria. Ihan sievä tuli siitä noinkin, kun en ollut muistanut hankkia sitruunamelissaa. Torttulevystä saisi tuolla keinoin myös leivoksia.

Se toinen irtopohjavuoistamme taas oli täynnä Erilaista voileipäkakkua. Siitä tuli erinomaisen makuista, kun valitsin tuorejuustoksi Valion paahdetulla paprikalla maustetun version.

Herra kestitsee työtovereitaan ensi viikon merkkipäivänsä vuoksi jo tänään, koska ylihuomenna (suunnilleen) heittäydymme lomailemaan. Tämän blogipäivityksen otsikko ei siis viittaa Herraan, vaan tuohon uusvanhaan torttuun!

Kun olin saattamassa Herraa autolle, kuulin tämän kevään ensimmäisen mustarastaan laulun. Kyllä ihminen voi tulla vähästä onnelliseksi!

Kevät etenee muutenkin huikealla vauhdilla. Illalla katselin Piikkiönlahdelle, ja eikös siellä jo siintänyt avovesi. Etupihan krookuksia olen myös vahdannut päivittäin, ja nyt näyttää jotakin vihertävää olevan nousemassa karikkeen seasta. Täytyy tänään mennä lähietäisyydelle tutkimaan tilannetta.

Viikonloppuna aiomme kunnostaa parvekkeen puutarhatuolit, koska niiden alkuperäinen käsittely jotenkin oudosti kesii. Sunnuntaina Herra ”kaapataan” Turkuun, kun kaksi niin sanottua pitkäaikaisystävää saapuu lounastuttamaan miestä. Toivottavasti rakas puolisoni saa siitä hyvän startin lomalleen!

Tänään vietän ”Rouvan päivää”, kun olen kotosalla aivan keskenäni. Nyt on vaan aivan mahdoton valinnanvaikeus: mihin projekteistani keskittyisin? Niitä nimittäin riittää.

2 kommenttia artikkeliin ”Vanhassa vara parempi

  1. Minäkin kuulin ja näin ensimmäisen mustarastaan tälle keväälle. Tosin krookusten päällä on vielä vajaa metri lunta…

    ps. Blogissani on taas haaste 🙂

Comments are now closed.