Talviset kelit saavat kaipaamaan ruoaltakin mausteista lämpöisyyttä. Kokeilin viime viikonloppuna Bulgogia, kun Anna-lehdessä sattui olemaan siitä houkuttavannäköinen valmistusohje. Etelä-Koreasta kotoisin oleva ruoka muistutti jotenkin oudosti japanilaista makumaailmaa, vaikka oletin muuta. Herkullista oli, suosittelen! Ja varsin vaivatontakin.

BULGOGI

n. 600  g naudan ulkofilettä

marinadi:

0,5 dl soijakastiketta
1 rkl vettä
2 rkl seesaminöljyä
2-3 rkl fariinisokeria
1 rkl tuoreinkivääriä hienonnettuna
3 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna

pinnalle:

paahdettuja seesaminsiemeniä
hienonnettua chiliä
hiutalesuolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja nostele viipaleet marinadiin. Anna maustua jääkaapissa noin kaksi tuntia. Ota liha huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen kypsentämistä.

Valmista tällä välin Bulgogikastike:

0,5 dl chiliketsuppia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl vettä
2 tl riisiviinietikkaa
1 tl seesamiöljyä
1 tl sokeria

Sekoita ainekset keskenään ja jätä kastike vetäytymään.

Valmista ennen bulgogin kypsentämistä lisäkkeet: riisi ja esimerkiksi suikaloidut porkkanat sopivat hyvin. Meillä oli höyrytettyjä porkkanasuikaleita, kevätsipulisoiroja ja paprikasuikaleita. Jälkimmäiset kypsytin bulgogipannulla pikaisesti sen jälkeen, kun liha oli paistettu. Lisäsin kasvisten joukkoon vielä tuorekurkkusuikaleita, jotka maistuvat jostakin syystä hyvältä juuri soijakastikkeen kera.

Valuta lihat marinadista. Kuumenna paistinpannu hyvin ja paista lihapalat nopeasti molemmin puolin. Tarjoiluvati kannattaa kuumentaa uunissa ja latoa sille paistetut viipaleet, jotteivät jäähdy ennen ruokailua. Kun kaikki lihapalat on paistettu, ripota niille pannussa paahdettuja seesaminsiemeniä, hiutalesuolaa ja hienonnettua chiliä. Tarjoa lisäkkeiden ja kastikkeen kanssa.

Bulgogikastike oli erinomaisen hyvänamakuista. Koko ateriasta jäi raikas, puhdas maku. Vatsakin tuli juuri sopivasti täyteen. Ja kuten yläkuvasta näkyy, tipattoman tammikuun jousto päti tähänkin ateriaan. Punaviini oli oivallinen kyytipoika aterialla.

Tässä vähän musiikkia, joka sopii Bulgogiaterian lisäksi talvipäivän hämäriin hetkiin.

Ah, the present’s not that pleasant
just a lot of things to do

laulelee siinä Leonard Cohen uutta Darkness-biisiään. Herran bongaama ja yhteisesti hyväksi havaitsemamme.

Johon liittyen: onpa taas viikko vierähtänyt äkkinäisesti ja ollaan jo torstaissa. Onneksi portfoliotyöskentely on edennyt mukavasti, eikä ole sellaista kuristavaa tunnetta kaulan ympärillä, joka vielä jokin aika sitten kiusasi oloa. Huoletonta tämä ei vielä ole, mutta levollisempaa. Taidankin siis jatkaa pakerrustani…

6 kommenttia artikkeliin ”Bulgogiateria

  1. Olen jotenkin arka tai epäileväinen näiden aasialaisruokien kanssa, kun en ole omasta mielestäni täysin varma siitä miltä ruoan pitäisi maistua. Ehkä korealainen ruoka voisi olla väylä tutustua niihin rohkeammin, koska Bulgogista tuli kertalaakilla näin hyvää?

 1. Yhdyn edelliseen mielipiteeseen. Hankin aikoinaan Charmaine Solomonin ”The Complete Asian Cookbookin” ja olen tehnyt sieltä vastaavaa ruokaa useita kertoja ja väki tykkää. Siinä kirjassa bulgogikastikkeeseen käytetään halutessaan myös kiinalaista paputahnaa (mein chiang). Riisiviinietikan sijasta 2 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä. Tänä iltana rohkaisen mieleni ja kokeilen kuitenkin Rouvan juustokohokasta…

  1. Ooh, kohokashan näyttää onnistuneen täydellisesti! Kävin blogissasi kurkkaamassa.

   Tarvitsisin varmaankin jonkinlaisen aasialaisen ruoan ”raamatun”, kun olen niin huono kokeilemaan noita ruokia. Raaka-aineet tuntuvat ihan selkeiltä, mutta mausteiden merkitys ja keskinäiset suhteet ovat täysin arvoituksellisia. Rakas Herraseni väittääkin minua kontrollifriikiksi tai perfektionistiksi noissa asioissa!

 2. Me ihastuimme korealaiseen ruokaan täydellä sydämellä, kun teimme kimchiä ja bibimbapia eli korealaista pyttipannua. Ne olivat ihan mahtavia, eikä suosiota suinkaan himmentänyt se, että olimme ihan itse saaneet ne aikaiseksi 🙂 Tämä sinun bulgogisi on tosi houkutteleva myös ja on luultavasti meidän seuraavan korea-ateriamme pääosassa.

  Kunnollisen aasialaisen keittokirjan hankinta kannattaa!

  1. Minua kiinnostaisi kovasti tuo kimchi! Eikö siinä ole kyse jonkinlaisesta hallitusta käymisprosessista vähän samaan tapaan kuin hapankaalia valmistettaessa? Osaisitko suositella hyvää aasialaisen ruoan käsikirjaa?

Comments are now closed.