Olipa erikoinen maisema tänä aamuna. Yöllä oli ollut pakkasta eli nyt on toinen kuurainen aamu tänä syksynä. Kuusistonsalmi on sula, mutta nyt ei olla välttämättä kovin etäällä enää ensimmäisestä riitteestä.

Sinä syksynä, kun elokuussa olimme tänne muuttaneet, salmi jäätyi kauniisti ja suunnilleen kerralla. Ihmettelimme, kun tuonne rantaan ajoi muutamanakin päivänä melkoinen autoletka. No, sieltäpä saapui retkiluistelijoita oikein isommalla porukalla. Tuosta rannasta on ilmeisen hyvä lähteä luistelemaan.

Mekin sitten Herran kanssa innistuimme asiasta niin paljon, että hommasimme itsellemme sellaiset kenkiin liitettävät luistinterät. Vaan eipä sujunut luistelu. Jää oli ehtinyt pehkaantua lumen alla, ja se haittasi Herran suoritusta. Rouva taas ei kertakaikkiaan päässyt oivallukseen retkiluistimien terien käyttämisestä, kun aikoinaan oli kaunareilla liidellyt.

Tuon ensimmäisen vuoden jälkeen kirkasta jäätä emme ole nähneetkään. Viime vuonna jäälle satoi lunta ja jääkerroksesta tuli hauras, joskin myös paksu. Toissavuodesta en muista. Mutta jospa tänä vuonna tulisi sellainen teräsjää ennen lumia! Silloin voisi käydä kokeilemassa luistelua…