Paistettua broileria, paahdettuja perunoita, porkkanaa, hernettä, kermakastiketta, karviaishilloa ja kurkkuja etikkaliemessä: teemana ruotsalainen sunnuntaiateria. Kuvassa vaikuttaa kaikki olevan Heikun-Keikun!

Toisinaan koen junnaavani samoissa ateriakokonaisuuksissa viikosta toiseen. Vaihtelun kehittäminen perussettiin voi joskus olla hankalaa, mutta nyt mielestäni keksin aika oivallisen idean: sunnuntaiateria ruotsalaiseen tapaan!

Liityin jokin aika sitten Allt om Mat -lehden sähköpostipalveluun, mutta tämä kombo ei ole sieltä kotoisin. Tuon sähköpostitse saapuvan menun myötä vaan jotenkin tuli mieleeni kokeilla uunissa paistettua kanaa kermakastikkeessa. Aterialla oli paljon mukavia makuyhdistelmiä. Mustaherukkahyytelön puutteessa laitoin pöytään karviaishilloa, ja voi että kun se sopi hyvin kurkkujen makuun – ja nämä taas kanaan ja kastikkeeseen.

PAISTETTUA KANAA KERMAKASTIKKEESSA

1 broileri
sitruunan mehua

maustevoi:
n. 50 g voita
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl suolaa
yhteensä 2 rkl yrttimausteita: rosmariinia, persiljaa, oreganoa, basilikaa
0,5 tl mustapippuria

kermakastike:
broilerin paistoliemi
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kanalientä (3 dl vettä ja yksi kanaliemitiiviste)
1 tlk creme fraichea (n. 2 dl)
(sitruunan mehua)
suolaa maun mukaan

lisäkkeeksi:

3-4 kpl perunaa
nokare voita
ripaus suolaa

porkkanoita, herneitä
kurkkuviipaleita etikka-sokeri-suola-liemessä
mustaherukkahyytelöä

Kuumenna uuni 250 C. Sekoita maustevoin ainekset keskenään. Huuhtele broileri ja kuivaa se talouspaperilla. Valuta sitruunan mehua broilerin vatsaonteloon ja broilerin pintaan. Irrota broilerin nahkaa rintafileiden kohdalta ja sujauta maustevoita nahkan alle. Tee sama broilerin reisille ja selkäosalle (jos saat nahkaa irtoamaan lihasta). Nosta broileri uunivuokaan ja laita se kuumaan uuniin noin 15 minuutin ajaksi.

Kuori ja lohko perunat. Lado ne voideltuun uunivuokaan. Ripota perunoille hieman suolaa. Laita nekin 250 C uuniin.
Laske uunin lämpötila 175 C noin 15 minuutin päästä siitä, kun broileri ja perunat on laitettu kypsymään. Jatka kypsentämistä noin tunti. Kääntele välillä perunoita ja valele broileria vuokaa muodostuneella liemellä.

Valmista kastike: kaada broilerin paistovuokaa kertynyt liemi siivilän läpi pieneen kattilaan. Lisää joukkoon kylmä vesi ja kanaliemitiiviste. Vatkaa viileään kastikeliemeen nyt vehnäjauhot, jotka samalla sitovat broilerista irronneen rasvan. Nosta seos kiehumapisteeseen jatkuvasti vatkaten. Lisää sitten creme fraiche ja jatka keittämistä muutama minuutti. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Nosta broileri tarjoiluvadille ja asettele sille myös perunat sekä keitetyt porkkanaviipaleet ja herneet – tai mitä nyt haluat nauttia broilerin kera. Kaada kastike maljaan ja tarjoa erikseen. Mustaherukkahillo ja etikkaliemellä maustetut kurkkuviipaleet täydentävät aterian.

Jostakin syystä on mukavampi nimetä broileriruokalajit kana-sellaisiksi, vaikka kanaa en enää suostuisi käsittelemään. Kiintiöni on täyttynyt vuonna 1980. Ensimmäinen viranhallintani liittyi nimittäin espoolaiseen koulukeittiöön, jossa kanaviillokki valmistettiin alusta alkaen eli kanoja keittäen. Hyi sitäkin hajua. Samaisessa paikassa olen kuorinut elämäni perunat. Kykimme esivalmistelukeittiössä saunajakkaroilla joka ikinen aamu seitsemältä silmikoimassa tuhannen annoksen potut…

Palaan ruotsalaistyyppiseen sunnuntaihimme: jälkiruoaksi leivoin meille kunnon fikabrödiä eli Rimbo-pullia. Aika nameja, mutta mitääpä muuta voista ja sokerista saisikaan aikaiseksi.

RIMBO-PULLAT

(noin 25 kpl)
2 dl kylmää maitoa
25 g hiivaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
200 g voita
n. 7 dl vehnäjauhoja

täyte:
75 g voita
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

pinnalle:
1 dl tomusokeria
n. 1 tl vettä

Mittaa kylmä maito ja hiiva taikinakulhoon, sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää sokerit ja suola sekä jauhot yhdellä kerralla. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levähtää hetki. Valmista sillä välin täyte: sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokerit.

Kauli taikinasta sitten jauhotetulla leivinpöydällä levy, joka on kooltaan noin 40×40 cm. Jaa taikinalevy 24 ruuduksi. Nosta jokaiselle taikinaruudulle nokare täytettä. Taivuta sitten taikinaruudun kulmat täytteen päälle niin, että täyte jää piiloon. Taita siis ikään kuin kirjekuoriksi taikinaruudut. Nosta ne alumiinifolio- tai paperivuokiin leivinpellille. Kohota huoneenlämmössä noin kaksi tuntia.

Kuumenna uuni 225 C. Kypsennä pullia uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja koristele sokerivesikuorrutuksella, jonka valmistat sekoittamalla tilkkasen vettä tomusokerin joukkoon. Nauti hyvän kahvin kera.

Siinäpä suunnilleen sunnuntai vierähtikin. Alkavalla viikolla on taas ohjelmassa monenmoista säpinää, mutta sehän meille sopii.

Ensi viikonvaihteen taidamme Herran kanssa käyttää kodinhoidollisiin hankkeisiin, koska kahden viikon kuluttua saamme vieraita Pirkanmaalta. Halloween alias pyhäinpäivä on oikein mainio ajankohta pienelle ilonpidolle. Kurpitsaa, kummituksia, Ozzy Osbournea ja sen sellaista on suunnitteilla!