Mansikat kannattaa säilöä nahkareppuun juuri nyt. Tilkka sitruunanmehua ja ripaus sokeria nostavat mansikan omaa makua.

Heinäkuu! Mihin tämä aika oikein kuluu? Vastahan juhlittiin kesäkuun alkua.

No, tänään on merkityksellinen päivä, koska rakas siippani siirtyi tällä päivämäärällä osa-aikaeläkkeelle! Vetreä eläkeläinen lähti hetki sitten hiihtämään, ja kun hän palaa reissultaan, on vuorossa soutua ulkovarastossa. Kuulostaa hieman kornilta, mutta mies harjoittelee soutulaitteella viikon päästä käynnistyviä Sulkavan suursoutuja varten. Tilaavievä harjoitushärveli on sijoitettu siis ulkovarastoomme, jonne on myös viety kaikenlaista rekvisiittaa piristämään yksinäistä soutelijaa – muun muassa vanha pc, jolla Herra kuuntelee äänikirjoja aikansa kuluksi.

Soutuharjoituksen jälkeen saunomme ja aloitamme Herran kesälomailun hieman tavanomaista paremmilla trahteerauksilla.

Kävin aamulla Pläkkikaupungissa lihakaupoilla, ja yllä näkyvät viikonlopun eväämme: etualalla lampaan kyljyksiä, vasemmalla paahtokylkeä ja oikealla lehtipihvit.

Lampaan kyljykset ovat suunnilleen parasta, mitä meidän huushollissamme tiedetään. Grillaamme ne ja herutamme kyljäreille sitruunan mehua. Muutama hippunen kidesuolaa ja nautinto on täydellinen! Kyytipojaksi hankimme Yellow Tailia, joka mielestämme täydentää oivasti kyljysten makua. Melko stydi viini.

Lauantaina todennäköisesti vuoron saavat lehtipihvit, jotka on nuijittu naudan ulkofileestä. Perinteinen grillipihvi ranskanperunoilla on todennäköisesti huomenna tervetullut, koska voi olla, että podemme hienoista dagen efteriä. Ja vaikkei podettaisikaan, maistuvat silti mainioilta.

Pyhäpäivän ratoksi valmistamme porsaan paahtokylkeä, joka saa glazen Akseli Herlevin tapaan. Hullaannuimme täysin tähän bbq-kastikkeeseen heti ensimaistamalla:

1 plo HP-kastiketta
1 dl tummaa siirappia
10 valkosipulin kynttä hienonnettuina
1 rkl Dijonin sinappia
1 rkl ketsuppia
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia (käytin puolet määrästä kuivattua)
muutama tippa Liquid Smoke -savutiivistettä TAI HP-kastiketta, jossa on jo savuaromi. Puoli pulloa HP:ta riittää siinä tapauksessa.

Ainekset mitataan kattilaan ja keitellään hissukseen noin kymmenen minuuttia. Kastiketta sivellään sitten possunkyljelle grillaamisen loppupuolella (kärähtää helposti).

Viimeksi esikypsensin lihan uunissa (175 C noin tunti) ja hieman jäähtyneenä paloittelin sen sekä grillasin. Oli kyllä niin suunmyötäistä herkkua että vieläkin alkaa kuola valua…

Kyljysateria aloitti loman.

Tänään täällä Varsinais-Suomessa on aivan täysi tropiikki. Viime yönä satoi ja aamu aukeni hieman sumuisena, mutta äärimmäisen kosteana. Minulla on jo toinen vaateparsi menossa ja kolmas alkaa olla tarpeen näillä hetkillä. Tuuli on kääntynyt itään, joten voi olla, että helpotusta on tulossa.

Loma tuntuu kyllä oikein mukavalta ajatukselta. Herran alkuloma menee tuon aiemmin mainutun soudun merkeissä, Rouvalla ei ole kummempia suunnitelmia. Tämän viikon olen jo löysäillyt ja käynyt muun muassa uimassa ja alennusmyynneissä. Pari kirjaakin on tullut luetuksi. Tämä loma onkin tarkemmin ajateltuna meidän ensimmäinen ”ohjelmaton” kesälomamme. Aiempina vuosina olemme muuttaneet tai rakentaneet terassia. Niin että tavallaan olemme lomamme ansainneetkin – noin luterilaisittain ajateltuna.

Nyt siis lomalle LOMPS!