…kunnon sisäfilepihviä.

Rouva ja Herra kuuluvat perinteiseen ”valkoihoiseen, heteroseksuaaliseen lihansyöjäheimoon”, jonka on hyvä saada ajoittain kunnon pihvi. Suosikkimme on entrecote kevyesti marinoituna, mutta nyt lähikaupan tiskissä komeilivat jääkiekon SM-kultamitalipihveiksi nimitetyt naudan sisäfilepihvit. Ne eivät olleet kooltaan tournedosta, joten varasin poikkeuksellisesti kaksi pihviä per pää, joka sitten osoittautui turhan suureksi satsiksi.

Maustevoi Rouvan tapaan syntyy näin: pehmitetään noin 50 g voita, hierotaan siihen yksi tai kaksi raastettua valkosipulin kynttä, hieman kidesuolaa, muutama rouhaisu mustapippurimyllystä ja jokunen basilikanlehti hienoksi silputtuna. Valmis voiseos kääräistään esim. leivinpaperiin ja annetaan sen kovettua jääkaapissa muutama tunti.

Tomaatti-sipulisalaatin valmistaminen lienee selvää muilta osin kuin punasipulin marinoimisen. Akseli Herlevin ohjeessa punasipuli kesytetään melko suurella sokerimäärällä, ja olen alkanut sitä nyt itsekin suosia. Herlevin ohjeessa neljää punasipulia kohti käytetään yksi desilitra sokeria, puoli desiä punaviinietikkaa ja kolme ruokalusikallista oliiviöljyä sekä tietysti suolaa ja mustapippuria. Minä laitan muut ainesosat yhtä punasipulia kohti, mutta sokeria suunnilleen kolmasosadesilitran. Ja runsaasti basilikaa!

Perunavuoat oli tämän aterian kokeilu ja uutuus. Perusohje noudattaa sveitsiläisen huippikokki Fredy Girardet’n perunagratiinireseptiä, mutta tönäsin siihen hieman juustoa. Tuotekehitys on vielä vaiheessa, sillä keksimme Herran kanssa, että juustoksi kannattaisi valita parmesaani nyt käytetyn emmentalin sijaan. Mutta tässä vedosvaiheen ohje:

n.4 isoa perunaa, mielellään Rosamundaa
1 rkl voita
n. 1 tl kidesuolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
muskottipähkinää suoraan kattilaan raastettuna
n. 3 dl kermaa tai kermamaitoa
n. 0,5 dl juustoraastetta

Kuumenna uuni 175 C. Kuori perunat ja kuutioi ne noin puolen sentin nopiksi. Sulata voi kattilassa ja kierittele perunakuutioita siinä hetki. Mausta perunat ja lisää kattilaan kerma. Kiehauta ja keitä hetkinen.

Voitele annosmaljat huolellisesti voilla. Lusikoi perunat maljoihin ja ripota juustoraastetta mukaan. Lisää vuokien pinnalle tilkkanen kermaa, nosta ne uunivuokaan ja uuniin. Kypsennä reilu puoli tuntinen tai kunnes perunavuokien pinnat saavat kauniin ruskean värin.

Pihvit jokainen paistakoon haluamallaan tavalla ja juuri niin kypsäksi kuin mielii. Ainoat ratkaisevat ohjeet oikeastaan ovat, että muistaa ottaa lihat riittävän varhain huoneenlämpöön ja että muistaa kuumentaa pannun kyllin kuumaksi ennen lihan laittamista siihen.

Ja siinäpä tuon aterian komponentit sitten olivatkin, kun pöytään vielä nostettiin Miss Harry. Aah, mikä viini! Herra Pirkanmaalta on esitellyt viinin meille, joten kiitokset nautinnosta kuuluvat hänelle.

Meidän perjantaiateriamme päättyi camembertiin ja mansikoihin.

Näillä eväillä jaksoimme kuppelehtia pystyssä yömyöhään. Perjantai-illoissa on ihan oikeasti oma erityinen fiiliksensä!