Alkupalaksi tortillanachoja ja salsaa.

Varsinais-Suomessa herättiin eilen takatalveen: lunta oli satanut ihan reippaasti, lämpötila oli pakkasella ja päivä jäi jotenkin valjunharmaaksi. Rouva päätti lämmittää mielialoja ja masuja texmex-tyylisellä aterialla.

Aterian valmistin rakkaan sisareni, Rouvan Pirkanmaalta antamalla ohjeella. Rouva P. opiskeli muutaman vuoden Yhdysvalloissa ja sai samalla kurssikavereiltaan opastusta texmexiin.

Ateria rakentuu seuraavista komponenteista:
– soft tortillas
– sizzling beef
– papumuhennos
– guacamole
– tomaattisalsa
– sour cream
– cheddar-raaste
– mahdollisesti vielä (pitkäjyväistä) riisiä.

Ja tässä pääruoka valmiina!

Sizzling beef

Naudan ulkofilettä tai mureaa sisäpaistia n. 100 g / ruokailija
Valmisseos taco-maustetta, esim. Santa Maria Tex Mex –maustepussi
Rypsiöljyä
Valkosipulia
Chiliä maun mukaan
Erivärisiä paprikoita suunnilleen yhtä paljon kuin lihaa
Sipulia (mielellään makeaa laatua) maun mukaan

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Sekoita taco-mauste ruokaöljyyn, lisää valkosipulia ja chiliä maun mukaan. Marinoi lihasuikaleita mausteöljyssä jääkaapissa ainakin muutama tunti, mielellään yön yli. Ota liha jääkaapista lämpenemään noin tunti ennen kypsennystä.

Suikaloi paprikat ja sipuli valmiiksi.

Kuumenna öljyä wok-pannussa tai muurikalla. Kun öljy lähes savuaa lisää lihat ja ruskista ne nopeasti. Lisää paprika- ja sipulisuikaleet ja sekoita lihasuikaleisiin, kuumenna edelleen. Kun sipulit alkavat kuullottua, on lihaseos valmista tarjottavaksi. Sen tulee olla todella kuumaa pöytään nostettuna.

Papumuhennos

Sipulia
Rypsiöljyä
Ruskeita papuja chilitomaattikastikkeessa tai tomaattikastikkeessa tai itse liotettuja ja keitettyjä ruskeita papuja (keitto-ohje pussissa)
Tomaattipyrettä
Tomaattimurskaa
Vettä
Suolaa, pippuria ja sokeria maun mukaan

Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä esim. padassa. Lisää joukkoon tölkkipavut ja tomaattipyre, kuullota niitäkin hetki. Kaada sitten pataan tomaattimurskaa ja vettä niin, että muodostuu pehmeä sose. Hauduta papumuhennosta miedolla lämmöllä useita tunteja. Pavut saavat ’möhnääntyä’ tomaattiliemeen. Mausta melko makeaksi ja niin tuliseksi kuin haluat.

Tarjoa muhennos kuumana ’sivuruokana’. Pitkäjyväinen riisi voi olla toinen sivuruoka – etenkin, jos halutaan ruoan riittävän isommalle porukalle.

Guacamole

Avocadoja pari kappaletta
Sitruunan ja/ tai limen mehua
Tabascoa
Suolaa
(valkosipulia)
Muutama tomaatti kuutioituna
Murskaa avocadojen hedelmäliha haarukalla. Ohenna sose kastikemaiseksi sitruunan ja/tai limen mehulla ja mauste se tabascolla ja suolalla sekä valkosipulilla makusi mukaan. Kuutioi tomaatit ja lisä ne avocadososeeseen. Pidä guacamole viileässä tarjoiluhetkeen asti.

Sour cream

Creme fraichea
Smetanaa
Suolaa, pippuria, sokeria, sitruunanmehua

Sekoita creme fraiche ja smetana, mausta kevyellä kädellä. Pidä viileässä tarjoiluhetkeen. Sour cream on tarkoitettu tulisten kastikkeiden vastapainoksi, viilentäväksi ja miedontavaksi komponentiksi.

Cheddar-raaste

Monterey Jack-juustoa tai tavallista voimakasta cheddar-juustoa hienona raasteena

Lisäksi siis tarvitaan tavallisia vehnätortilloja, jotka lämmitetään pakkauksen ohjeen mukaisesti. Tomaattisalsan ostin valmiina (Chunky Salsa).

Viiniksi Alkon taitava myyjä suositteli Columbia Crest Two Vines Cabernet Sauvignonia sen jäännössokeripitoisuuden vuoksi. Mainittakoon, että myyjä suositteli ensisijaisesti texmexin kyytipojaksi olutta, mutta me halusimme nauttia viiniä. Hyvin tämä sopikin – ja viini oli jopa tuttu edellisviikonlopun risteilyltä. Silloin söimme huikean Surf&Turf-aterian, jonka otan omalle kehitysilistalleni kesää ja grillikautta varten.

Tänään takatalvesta ei ole tietoakaan: aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja ilmassa on selkeästi kevääntuntua. Herra aloitti pyhäpäivänsä sivakoimalla Piikkiönlahdella yli tunnin. Parhaillaan nautimme saunanjälkeisestä rentoudesta.

Kohta aloitan sunnuntai-aterian valmistelun: tällä keralla tukeudun Nigel Slaterin ohjeeseen Sticky chicken thighs with lemon and honey Slaterilla on mukavan simppeli tapa laittaa ruokaa, ja tämän ohjeen olen kertaalleen kokeillut ja hyväksi havainnut.

Levollista sunnuntaita!