nappis Rouva on ollut viimeisen viikon melkoisen hiljainen eikä mieleen ole tullut ensimmäistäkään kunnollista postaus-aihetta. Syyt ovat varmasti jossakin syvemmällä, mutta nyt on ilo esitellä uunituore aikaansaannokseni: omat ensimmäiset nettisivut! Tattada-daa-daa, olkaapa hyvät: Fragmentteja keittiöstäni

Aihe on muhinut jo pitkään: kuten olen jossakin vaiheessa tullut maininneeksi, synkkä salaisuuteni on kotitalousopettajan tutkinto. No, jokainen kokki kai haaveilee jossakin vaiheessa uraansa oman keittokirjan kirjoittamisesta. Tein joskus viitisen vuotta sitten sisällysluettelon sellaiseen opukseen, joka kertoisi miten minä olen oppinut ”keittämään”. Annoin rungolle nimeksi ’Fragmentteja keittiöstäni’ juuri tuosta syystä.

Ajatusmalli perustui kognitiiviseen oppimisnäkemykseen, jonka mukaisesti kirjaan olisi syntynyt kehärakenne (scheema). Aina yhden perusopin omaksuttuaan olisi oppimisperusta valmiina seuraavalla, hieman haasteellisemmalle opinkappaleelle. Ajattelin nyt soveltaa tätä ajatusta omilla nettisivuillani, mutta antaas kattoa nyt kuinka käy…

Vein näille uusille sivuilleni myös sellaisia ruokakuvia, joihin minulla on copy right. Työskentelin 1990-luvulla elintarviketeollisuudessa koekeittiöllä, ja tuona aikana sain tehdä paljon ruokakuvauksia Suomen parhaiden alaan erikoistuneiden valokuvaajien kanssa (Mikko Oksanen, Pekka Haraste, Artsi Kangas). Työ oli mitä mielenkiintoisinta ja antoisinta, ja varmasti olisin jatkanut eläkepäiviini asti niissä töissä, ellen olisi sairastunut IBD:n. Googlatkaa, jos ette tunne termiä. En viitsi aiheesta tämän enempää kertoa.

Mutta nyt pitää rientää jälleen opintojen pariin. Muuten, nyt huomaan aikuisopiskelijana, että aivoissa on ikääntymisen tuomia muutoksia oikein reippaasti. Motoriikka ei toimi kuten nuorempana ja välitasanteet oppimisportaikossa ovat venyneet huimiksi. Hitaasti pitää edetä, harjoitella täytyy paljon ja maltti on säilytettävä. Varokaa nuoremmat, täältä tullaan silti!(Nyt pitäisi varmaan huutaa se Marjo Matikaisen legendaarinen ”Havuja prrkele!”)