kinkku_vai_kalkkuna

Kummallakin on kannattajansa. Mitäpä, jos valitsisi molemmat?

kinkku_omenakastike

Vanha klisee ”kinkku on joulupöydän kunkku” (oliko muuten lihakaupan Väiskin lausahdus?) pätee ainakin meillä. Hyvä harmaasuolattu pikkukinkku on ihan paras.

Omiin jouluperinteisiini ei ole kuulunut kastike kinkun kera, mutta pääsin kokeilemaan Marlin Out of Home- eli ammattilaispuolen mainioita hedelmäsoseita ja ihastuin omenakastikkeeseen. Soseita on näkynyt myös isompien vähittäispuolen myymälöiden hyllyillä, joten siksi tohdin jakaa reseptivinkit täällä blogissanikin.

Tässä herkullinen omenasosekastike kinkun kaveriksi:

Omenakastike kinkkuaterialle
(noin 4 annosta)

1 dl Marli Omenasosetta
1 dl kinkun paistolientä (rasvatonta)
1 dl kuohukermaa
0,25 dl sinappia (tavallista, ei dijoninsinappia)
1-2 tl ohra- tai maissitärkkelystä + tilkka vettä
(suolaa tarvittaessa)

Mittaa kattilaan Marli Omenasose, kinkun rasvaton paistoliemi ja kuohukerma. Kiehauta seos jatkuvasti vatkaten. Lisää sinappi ja tarkista maku. Sekoita tärkkelys pieneen vesitilkkaan ja kaada keihuvan kuumaan kastikkeeseen. Kiehauta ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa (riippuu kinkun suolamäärästä).

Tarjoa omenakastiketta kinkun, bataattilaatikon ja keitettyjen luumujen kera perinteisellä jouluaterialla. Kuvan annoksessa olevan bataattilaatikon kypsensin annosvuoassa. Toimii!

savukalkkuna_mangokastike

Kalkkuna löytyy tänä vuonna joulupöydästämme, ja jälleen savustettuna. Paikallinen Saksan tila tuottaa kalkkunoita ja savustuttaa niitä. Ovat kerrassaan herkullisia, suosittelen.

Savustettu kalkkuna on melko voimakkaanmakuista, ja siksipä sille sopivat hieman makeat lisäkeruoat. Bataattilaatikko sopisi myös savukalkkunan kaveriksi, mutta jos halutaan hieman kevyempi kombo, on raikas hedelmäinen salaatti ja mango-jogurttikastike paikallaan.

Mango-jogurttikastike savukalkkuna-aterialle
(noin 4 annosta)

1,5 dl turkkilaistyyppistä jogurttia
0,75 dl Marli Mangososetta
1-2 rkl sweet chili –kastiketta
0,5 rkl mangochutneyta
0,5 tl suolaa
mustapipuurirouhetta maun mukaan

Sekoita jogurttiin Marli Mangosose ja mausteet. Anna kastikkeen vetäytyä viileässä noin tunnin ajan. Tarkista maku. Tarjoa mango-jogurttikastiketta savustetun kalkkunanrinnan ja juureskakun kera kevyempänä jouluateriana.

Raadelma_joulukuu_2015

Tässä vielä joulukuinen maisema Raadelmasta. ”Hanget, korkeat nietokset” antavat odottaa itseään. Vuoden lyhin päivä on onneksi melko poutainen.

Nyt pitää kirittää viimeiset työhommat, jotta pääsen huomenissa jouluvalmistelujen kimppuun.

Ja vielä: eilinen Laulun Ystävien joulukonsertti tuotti ainakin pienen joulumielialaparannuksen. Ratkaiseva laulu oli ”Me käymme joulunviettohon” ja sen kaksi säkeistöä:

Me käymme joulun viettohon
niin maisin miettehin,
nuo rikkaan täyttää aatokset,
ja mielen köyhänkin:
Suun ruoka, juoma, meno muu.
Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu.

Turhuuden turhuus kaikki on,
niin turhaa touhu tää;
me kylmin käymme sydämin,
laps’ sivuun vain jos jää.
Me lahjat jaamme runsahat,
Laps’- tyhjät kätes ihanat.

Että sillälailla. Mukavaa aatonaatonaattoa 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Joulun mielenkiintoisin kysymys

  1. Kokeilin vuosi sitten ”spatch cocked” kalkkunaa ja sepä oli hyvää (ohje löytyy hakemalla tuota Bon Appetit -lehden varastoista). Tänä vuonna saadaan kinkkua, mutta se ei minun valintani, vaan on jouluisen majapaikkamme menyyssä. Tuollainen vaihtelu on virkistävää, joten en todellakaan valita. Koska kuulostaa siltä, että lajeja tulee riittämään, niin kinkku yksinään riittää tällä kertaa.

    Rouvan omenakastike kinkulle on aika ovela veto. Pitää antaa isännilleni vinkiksi.

    Jouluiloa!

  2. Heissulivei sinne Raadelmaan. Jännityksellä olen seurannut, että ehtiikö se joulunhenki asettumaan sinne rannoille. Viimeisin kuulumisesi lupasi jo hyvää 😊. Olen ihan varma, että tästäkin joulusta tule meille kaikille tilanteeseen sopiva. Rauhallinen rauhaa rakastaville ja svengaava virkeimmille, maustetaan omaan makuun sopivaksi toisiamme kuunnellen. Näillä kilometreillä ei enää jaksa vetää herneitä (paitsi ne purkkiherneet ovat kyllä ihan must kinkun kyljessä).
    Tuota omppukastiketta aion varmasti kokeilla! Mango-jogurttikastike kuulostaa myös taivaalliselta! Ehdin jo tekaista hunajaista omenachutneyta, joten sillä mennään tänä jouluna.

    Tänään saimme kosteaa lunta tänne mökkimaisemaa koristamaan. Lähetämme lämpimän jouluajatuksen luoksenne. Lepoa ja rauhaa iloisella mielellä ryyditettynä ❤

Comments are now closed.