Tämän joulukauden ykkösherkuksi suositellaan vanhaa kunnon klassikkoa eli uunijäätelöä – tai siltä ainakin vaikuttaa, kun selailee ruokalehtiä. Tässä raadelmalainen versio: rommilla maustettua kotitekoista banaanijäätelöä, rommi-rusina-hedelmiä ja muhkea marenki!

Reseptin tähän megaherkkuun olen saanut Cordon Bleu -koulusta, jossa opiskelin vuonna 1986. Kun sain Helsingin yliopistosta kasvatustieteen maisterin ja kotitalousopettajan tutkinnon suoritettua, koin suurta tarvetta kokkailun lisäosaamiseen (tiedättehän, että 25-vuotiaana ihminen on viisaimmillaan). Suuntasin siis L’Ecole de Cuisine Francaise Sabine de Mirbeck -oppilaitokseen Sussexiin Iso-Britanniaan. Lisää tarinaa aiheesta löytyy täältä (klik). Reseptejä tarttui matkaan jokusen verran ja olen niitä täällä blogissakin jakanut, vaan en uunijäätelön.

Uunijäätelö kuulostaa lastenjuhlien tarjottavlta, mutta tämä Omelette Norvegienne eli sanatarkasti norjalainen munakas tai Baked Alaska maistuu kyllä ennemmin aikuisille kuin pikkuväelle. Rommilla maustettu banaanijäätelö saa makuparinsa rommissa marinoiduista rusinoista ja hedelmistä. Varsin kielenvievää!

Komponentteja on siis runsaasti ja aikaa kuluu kokkailessa äkkiä tunti jos toinenkin. Kannattaa aloittaa jäätelön valmistamisesta, edetä kakkupohjaan ja jatkaa sitten hedelmäpuolelle. Tässä resepti:

Omelette Norvegienne eli uunijäätelö

Banaani-rommijäätelö

Crème Anglaise:
5 dl maitoa
1 kpl vaniljatanko
4 kpl kananmunan keltuaista
75 g sokeria

lisäksi:
200 g banaania (kypsää)
0,5 kpl sitruunan mehu
noin 2 rkl tummaa rommia
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Genoise eli kakkupohja:
3 kpl kananmunaa
90 g sokeria
90 g vehnäjauhoja

Rommi-rusina-hedelmäseos:
1,5 dl vettä
75 g sokeria
noin 2 rkl tummaa rommia
30 g rusinoita
2-3 dl hedelmiä kuutioituna (päärynä, omena, appelsiini, luumu jne)
0,5 kpl sitruunan mehu

Marenki:
4 kpl kananmunan valkuaista
120 g sokeria

Pinnalle: tomusokeria tai liekitykseen rommia / Grand Marnier-likööriä/Kirschiä

Aloita banaani-rommijäätelöllä ja valmista ensin Crème Anglaise: kiehauta maito ja vaniljatanko. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisvaahtoon tilkka kuumaa maitoa, sekoita tasaiseksi. Kaada keltuaisvaahto lopun maidon joukkoon kattilaan, sekoita hyvin ja nosta jatkuvasti sekoittaen kiehumapisteeseen. Älä keitä. Jäähdytä sakeutunut seos.

Murskaa banaani, lisää sitruunanmehu ja jauha sauvasekoittimella sileäksi. Yhdistä banaaniseos Crème Anglaiseen, käytä sauvasekoitinta. Mausta seos rommilla. Tarkista maku. Siirrä massa jäätelökoneeseen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää jäätelömassaan, kun massa on lähes jäätelöitynyt. Laita jäätelö pakastimeen odottamaan.

Valmista kakkupohja: vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää jauhot. Kaada sileäksi sekoitettu kakkutaikina voideltuun, korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija noin 20 cm). Kypsennä 175 C uunissa noin 25 minuutin ajan tai kunnes kakku on kypsä. Jäähdytä kakku.

Valmista rommi-rusinat: kiehauta vesi ja lisää sokeri. Lisää rusinat, kiehauta ja jäähdytä. Lisää rommi. Tarkista maku. Noin kaksi tuntia ennen uunijäätelön kokoamista kuori ja kuutioi hdelmät. Lisää kuutiot ja sitruunan mehu jäähtyneeseen rommi-rusinaseokseen, anna maustua jääkaapissa.

Laita uuni kuumenemaan 250 C.

Leikkaa kakkupohjasta keskus irti. Ohenna kansipalaa. Kostuta kakkupohjaa rommi-rusina-hedelmäseoksen liemellä. Nosta kakkupohja uuninkestävään tarjoiluastiaan.

Valmista marenki: vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pikkuhiljaa, jatkuvasti vatkaten. Laita valmis marenki pursotuspussiin.

Kokoa uunijäätelö: pohjalle jäätelöä, sitten hedelmäseosta ja päälle kakun kansipala (kostuta myös sitä). Pursota marenki alhaalta ylöspäin. Tasoita pinta lastalla. Pursota lopuksi koristekerros uunijäätelön pinnalle.

Paista uunissa 5-10 minuutin ajan. Voit viimeistellä paahtuneen pinnan töhöttimellä. Seulo pinnalle vielä tomusokeria ja tarjoile. Vaihtoehtoisesti voit myös liekittää uunijäätelön.

Lasillinen jotakin kuivahkoa kuohuviiniä olisi sopinut kyytipojaksi. Siemailimme Herra Raadelman kanssa ylimääräiseksi jäänyttä rommia tämän kanssa, mutta se ei oikein sopinut settiin.

Pakko on tunnustaa, että en ole näin pieteetillä laittanut ruokaa miesmuistiin. Keittiö oli lievässä kaaoksessa lauantai-illasta sunnuntain puolillepäivin. Tiskikone hoiti hommiaan likimain jatkuvasti! Silti pääsin vähemmällä kuin kokkikoulussa, koska saatoin käyttää sähkövatkainta. Cordon Bleu -kurssilla vatkasimme kaiken käsin, kulhoina tietenkin tällaiset kupariversiot:

Jouduin sattumoisin vielä kokkikurssin näyttökokeessa valmistamaan uunijäätelön. Tuomaristo oli suunnitellut, että sen valmistamiseen kuluisi aikaa ja että se tarjoiltaisiin heidän kannaltaan sopivasti arviointikierroksen päätteeksi. No, laitoin hihat heilumaan ja Omelette Norvegienne arvioitiinkin ensimmäisenä ennen alku- ja pääruokia.

Tältä näytti hikisen urakan jälkeen. Sain tuosta aikataulukiiihdytyksestä huolimatta kurssin parhaan arvosanan eli kiitos vaan uunijäätelö! Vieressä kämppikseni ja kurssikaverini Hizuru, jolta opin paljon japanilaisesta ruoanvalmistuksesta.

On ollut kiva seurata muutamia ruokabloggareita ja -vaikuttajia, jotka ovat lähteneet suorittamaan kokkiopintoja vähän kypsemmällä iälläkin. Ruoanvalmistuksessa ei taida koskaan tulla ns valmiiksi. Tämä kuva meikäoppilaasta on kyllä kauniistikin sanottuna omituinen. Eipä ollut kännykkäkameroita eikä somekanavia tuohon aikaan.

Eikä paljon tietokoneitakaan! Me kirjoittelimme kaikki reseptit tällaisille arkistokorteille. Täytyykin käydä läpi noita viime vuosituhannen juttuja, jos vaikka löytyisi jotakin yhtä mielenkiintoista kokattavaa kuin tämä uunijäätelö.

Kuulemiin siis!

4 kommenttia artikkeliin ”Omelette Norvegienne eli uunijäätelö

  1. Ai jai, miten on herkullista! Nyt tuli tenkkapoo, pitäisikö tehdä tästä joulunajan bravuurinumero ja jättää muut ruoat simppelimmiksi vai säästää ohje tammikuisiin synttäreihin.

    1. Tee molempiin! Tuon jäätelön voi kyllä ostaa valmiinakin, teilläpäin makuvaihtoehtoja löytynee helpommin. Jotenkin muistelen, että olet jonkinmoinen jäätelön ystävä…🥰 (vai oliko se vain Hongkongissa?)

      1. Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, vaikka kieltämättä ne Hong Kongin violetit megäjäätelöannokset olivat aivan omaa luokkaansa. En ole enää 4 vuoteen ostanut jätskiä kotiin (lue: uskaltanut ostaa), koska tiedän, miten siinä kävisi. Mutta tämän ”omeletin” vielä teen.

Comments are now closed.