Nämä appelsiinileivokset vilahtivat tovi sitten Instagram-tililläni ja lupailin laittaa reseptiä tulemaan. Tuumasta toimeen!

Kokeilin siis netistä löytynyttä appelsiinikakun ohjetta ja leivoin varmistusversion vielä uudelleen. Tällä ohjeella saa myös kakun aikaiseksi, mutta minä leipaisin taikinan leivoksiksi. Hyvin ovat tehneet meillä kauppansa nämä pikkuiset kakkuset.

Niiden ”salainen makukomponentti” on itse valmistettu appelsiininmakuinen Jaloviina. Vinkin tähän löysin Himahellan Tiinan blogista, joten kiitos ja kunnia kuuluu hänelle. Juoman ohje löytyy toki kakkureseptistänikin.

Appelsiinileivokset
(12 kpl)

2 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita sulatettuna
0,5 dl kermaa
2-3 rkl appelsiinin kuorta raastettuna
2 rkl appelsiini-Jaloviinaa tai appelsiinimehua

kostutukseen:
2-3 rkl appelsiinimehua

pinnalle:
2-3 dl tomusokeria
1-2 rkl appelsiini-Jaloviinaa tai appelsiinimehua

koristeluun:
appelsiinin kuorta raastettuna tai appelsiinin kuoripaloja

Ota kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Mittaa jauhoainekset (vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri) ja sekoita. Raasta hyvin pestystä appelsiinista kuorta. Sulata voi ja jäähdytä. Voitele ja korppujauhota muffinssipelti tmv. Laita uuni kuumenemaan 175 C.

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhoainekset ja sen jälkeen voisula. Lisää kerma, appelsiininkuoriraaste ja appelsiini-Jaloviina. Sekoita taikina sileäksi ja jaa muffinsivuokiin.

Paista leivoksia 175 C uunissa keskitasolla noin 20 minuutin ajan. Tarkista kypsyys.

Kumoa kypsät leivokset vuoistaan, jos käytät muffinssipeltiä tmv. Jäähdytä kakkuset.

Kostuta jäähtyneet leivokset appelsiinimehulla. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja valitsemasi neste sileäksi tahnaksi. Levitä leivoksille ja viimeistele appelsiinin kuoriraasteella tai –paloilla.

Appelsiini-Jaloviina

1 plo Jaloviinaa (5 dl, käytin kolmen tähden Jallua, mutta makuasia)
3 kpl luomuappelsiinia

Pese appelsiinit lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella, huuhtele huolellisesti ja kuivaa hedelmät. Leikkaa perunankuorimaveitsellä appelsiinit. Kuoren tulee olla ohut eikä siihen saa jäädä valkoista kuoren osaa.

Ota noin desilitra Jaloviinasta erilleen. Työnnä appelsiinin kuorisuikaleet Jallu-pulloon. Palauta Jallu-desi pulloon. Ravistele pulloa ja jätä se tekeytymään kahdeksi viikoksi huoneenlämpöön.

Nämä kakkuset koristelin kaupan valmiilla appelsiininkuoripaloilla. Niiden maku sopii hyvin kokonaisuuteen.

Mielenkiintoista muuten, että vaikka leipuri ja olosuhteet kotileipomossa ovat samat, on lopputulos melkein aina vähän erilainen. Vertaamalla tämän postauksen ensimmäistä kuvaa tähän viimeisimpään tuon huomaa selvästi.

Päätin vihdoinkin palkita itseni tällä huikean kauniilla Artekin ”Riihitie”-ruukulla, jota olen himoinnut ainakin puoli vuotta. Tetenarsissien kanssa väriyhdistelmästä tuli melko ajankohtainen.

Jos kirjoittaisin jonkin yrityksen lukuun katsausta pian päättyvään vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin, joutuisin toteamaan alkuvuoden likimain katastrofaaliseksi. Paitsi että maailma tuntuu olevan sekaisin, on omaan elämäänkin mahtunut ikävyyksiä. Lopetin oman yritykseni liiketoiminnan joulukuussa ja osasin varautua viranomaistouhujen pitkäkestoisuuteen. Mutta se, että pääsin työttömyysturvan piiriin kolmen kuukauden odotuksen jälkeen, ei ollut käynyt mielessä. Loppu hyvin, mutta otti vähän niin sanotusti kupoliin.

Vaan jospa tästä pikkuhiljaa päästäisiin jo kevääseen. Miten se kuuluisa lohtulause menikään: ”kaikki päättyy aikanaan”?

2 kommenttia artikkeliin ”Appelsiinileivokset

  1. Oi, miten ihanan auringonsäteiset ja herkulliset kuvat leivonnaisista 🙂
    Uusi elämä sinulla edessä siis – epäilemättä osaat nauttia siitä. Mukavaa kevättä toivotellaan täältä ❤

Comments are now closed.