”Kevät on ihmisen parasta aikaa” – ainakin Raadelman Rouvan mielestä. Juhlistaaksemme kevään saapumista (vihdoinkin!) nautimme ruotsalaistyylisiä alkupaloja eli perunakakkusia ylellisillä lisäkkeillä. 

Ohjeen nappasin Elle Mat&Vin -sivustolta. Olen joskus vuosia sitten yrittänyt valmistaa perunaröstejä, mutta epäonnistunut täysin. Tämän ohjeen erikoisuus on västerbotten-juusto, joka mukavasti sitoo raastetun perunan ja helpottaa paistamista.

Pakko kyllä tunnustaa, etten ole paistettujen ruokien suuri ystävä. Tuntuu, että kaikki paikat ovat paistamisen jälkeen enemmän tai vähemmän rasvassa. Yrk.

Mutta olivat kyllä niin herkullisia kakkusia, että saatan sietää keittiön siivoamisen toisenkin kerran. Tässä siis resepti:

Perunakakkuset
(noin 10-12 kpl)

perunakakkusiin:
350 g jauhoista perunaa (esim. puikula)
110 g raastettua västerbotten-juustoa
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa

paistamiseen:
noin 50 g voita

lisäksi:
1 kpl punasipuli (pieni)
noin 1 dl smetanaa
80 g muikunmätiä
mustapippuria myllystä
tilliä

Valmista perunakakkuset: kuori ja raasta perunat hienolla raasteterällä. Sekoita perunaraaste, juustoraaste, jauhot ja suola. Muotoile perunamassasta kakkusia muotin avulla tai käsin. Nosta kakkuset leivinpaperille odottamaan paistamista.

Kuumenna pinnoitettu paistinpannu ja sulata sillä voita. Nostele perunakakkuset pannulle, laske lieden lämpöä ja paista kakkusia noin 10 minuutin ajan. Käännä kakkuset välillä ja lisää tarvittaessa voita pannulle.

Nosta kypsät perunakakkuset talouspaperille ja valuta niistä ylimääräinen rasva. Anna kakkusten jäähtyä.

Valmista lisäkkeet: kuori ja hienonna punasipuli. Laita sipulisilppu siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Sipulin maku miedontuu hieman.

Valuta mäti.

Vatkaa smetanaa kevyesti, jotta se kiinteytyy.

Asettele perunakakkuset tarjoiluvadille. Annostele kakkusille noin ruokalusikallinen smetanaa, muutama teelusikallinen mätiä ja sipulia. Jauha päälle mustapippuria myllystä ja viimeistele tillillä. Tarjoa rutikuivan kuohuviinin kera aterian alkupalana.

Olen aidosti hökötyksissäni keväästä ja kaikista siihen liittyvistä yksityiskohdista: sinivuokoista, lintujen laulusta takametsässä, avoimesta Kuusistonsalmesta, puutarhasuunnitelmista ja auringon paisteesta. Jotenkin nuo kaikki ehtii unohtaa talven aikana. Nytpä siis lähdenkin istuttamaan orvokkeja parvekelaatikkoon ja oven edustalle – kevään kunniaksi nekin!