bosch_MUM52_sampylat

Blogin syyskausi pyörähti iloisesti käyntiin, kun sain yhteistyökuvion ansiosta käyttööni Bosch MUM52120-yleiskoneen. Ensimmäinen testituote oli porkkanasämpylätaikina. Pelittää – voin suositella niin laitetta kuin ohjettakin!

bosch_MUM52_tarvikkeet

Ensimmäinen kiitoksen kohde Boschille on tämä näkymä: kuljetuspakkauksesta putkahti ulos vain koneen runko taikinakulhoineen, tehosekoitinkannu, vihannesleikkurin runko ja kassi, josta löytyvät irto-osat eli vatkaimet ja leikkurin terät.

Kaikki aiemmat apparaattini ovat tuottaneet keittiön laatikoihin kasan irtonaisia osasia, ja koneiden vaihduttua (lue: listittyäni ne) olen arponut niiden kuulumista mihinkin koneeseen.

Tämä nimenomainen Boschin yleiskone on muuten saanut red dot Design Awardin. Sen kyllä huomaa, sillä laite on tyylikkään yksinkertainen olomuodoltaan.

bosch_kaytto_opas

Toinen kiitoksen kohde on cd-levyke, jossa on laaja valikoima suomenkielisiä (ja muillakin kielillä) käyttövinkkejä, reseptejä ja tuotetietoa. Silti mukana tuli perinteinen käyttöopas, mutta se on sopivan suppea pikaopas.

bosch_MUM52_vihannesleikkuri

Mutta sitten itse testailuun. Päätin leipaista meille porkkanasämpylöitä, koska vastikään söimme semmoisia. Lähikaupan leipälaarin sämpylät olivat hyviä, mutta 85 sentin kappalehinta hieman kirpaisi. Lisäksi nyt on saatavilla niin meheviä porkkanoita, ettei paremmasta väliä.

Porkkanat raastoin tietenkin MUMmin vihannesleikkurilla. Tuli juuri sopivan karkeaa taikinaan, ja mikä kätevintä, raaste solahti suoraan taikinakulhoon.

Tässä kohdin luin kuitenkin käyttöopasta, ja bongasin sieltä maininnan parmesaanin raastamisesta. Nonnih! Tämä rouva on tappanut ainakin kolme monitoimikonettani, katsotaanpa miten MUMmi pärjää!!!

bosch_MUM52_raastettua

Hehhee, ja kone on edelleen kunnossa 🙂 ! Sain munakoisovuoan hankalimman työvaiheen hoidettua muutamalla kädenliikkeellä. Tästä siis ihan megaplussaa! Tavallisesti koneistani on noussut sinistä savua ja keittiössä on haissut sähköltä…

bosch_MUM52_2

Eipä sitten muuta kuin taikinan tekemiseen! Olen opetellut konetaikinatekniikoita oman Kitchen Aidini kanssa, ja havainnut hyväksi sen, että taikinan melkein kaikki raaka-aineet laitetaan kerralla kulhoon ja aloitetaan vaivaaminen heti. Tässä siis ohje koneellisesti leivottaviin porkkanasämpylöihin:

MUMmin porkkanasämpylät
(noin 25 kpl)

4,5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
200 g porkkanaraastetta
12-14 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Kaada liemi yleiskoneen taikinakulhoon. Lisää porkkanaraaste ja noin litra vehnäjauhoista sekä huoneenlämpöinen voi. Käynnistä kone ja vaivaa taikinaa viitisen minuuttia. Tarkista taikinan löysyys, lisää jauhoja ja vaivaa vielä hetki.

Peittele taikinakulho leivinliinalla ja nosta vedottomaan paikkaan kohoamaan.

Kun taikinan tilavuus on kaksinkertaistunut, kaada taikina vehnäjauhoilla jauhotetulle leivinalustalle. Vaivaa taikinaa hetki. Jaa taikina noin 25 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi, ja nosta ne leivinpaperilla peitetyille leivinpelleille (kahdelle pellille). Peitä leivinliinalla ja kohota noin 15 minuutin ajan.

Laita uuni kuumenemaan 225 C. Kun uuni on saavuttanut tuon lämpötilan, nosta sämpyläpelti uunin keskitasolle. Kypsennä, kunnes sämpylät saavat kullankeltaisen paistopinnan.

Peittele lämpimät sämpylät leivinliinalla, jos haluat pehmeäkuorisia sämpylöitä. Ellet, jätä peittelemättä.

Pakasta sämpylät niiden jäähdyttyä.

porkkanasampylat2

Olen aiemminkin kohkannut kotileivonnan taloudellisuudesta, enkä voi kuin jatkaa valitsemallani linjalla. Kun taikina valmistuu näin vaivattomasti, on suorastaan synti olla leipomatta.

Sitäpaitsi kotiin tulee hyvä tuoksu, eikä kai rakkaudellisempaa tekoa voi olla kuin tarjota lähimmäiselleen uunituoretta sämpylää voisipaisun kera…

porkkanasampylat1

Kuten kuvasta voitte havaita, meillä Varsinais-Suomessa vallitsevat kesäkelit. Lähdenkin tästä pihalle, sillä viikon työt alkavat olla tehtyinä. 

Ja jos joku ei vielä hiffannut, että tämä postaus on maksettu mainos, niin on se. Ei haittaa kaupallinen yhteistyö tätä rouvaa 🙂

Kuulemiin, Rouva Raadelmasta kuittaa ja siirtyy kaksi askelta terassin suuntaan!

4 kommenttia artikkeliin ”MUMmin porkkanasämpylät ja vähän tuotetestausta

  1. Onpa tosiaan tyylikäs kone. Oikein alkoi houkuttaa. Talvella myin juuri ison Kenwoodini lisäosineen liian suuren kokonsa vuoksi (perheesämme kaksi henkilöä). Olen kone- ja tekniikkafriikki, joten antaas olla pääsenkö kaupanhyllyn ohi pelkästään ohittamalla.

    1. Tässä laitteessa on kyllä käsittämättömästi voimaa kokoon suhteutettuna eli voin suositella lämpimästi. Mietin tuota sämpylätaikinaa tehdessäni, että mistähän tämä puolen litran (taikinanesteen) annoskoko on oikein jäänyt päälle? Pienessä perheessä 3 dl taikinanestettä olisi paljon järkevämpi kokoluokka. Vaikka kuinka ajattelisi ylimääräisten leivonnaisten pakastamista, tosiasia on, että eivät ne siellä pakasteessa parane – päinvastoin…

  2. Näinhän se on. Välillä on hyvä kuitenkin olla itsekäs; pakkasesta on niin hyvä ottaa. Näin tein tänään, leivoin pullataikinamustikkapiirakoita (pyöreitä sellaisia) puolen litran taikinan ja laitoin kahden kapaleen pussiin pakkaseen. Laskeskelin, jotta 16 kertaa saa ottaa päiväkahvin kanssa piirakkaa, eikä tartte aina mettiä miehen välipalaa. Huonopuoli tällaisesta varastoon leipomisesta on se, että ei voi itsekkään houkutuksilta välttyä. Mutta koekoneesi näyttää namupalalta.

    1. No pullaa minäkin olen pakastanut, ja se ei kärsi pakastamisesta juuri lainkaan, esim. korvapuustit. Jostakin syystä vähäravaiset leivonnaiset (kuten sämpylät) kuivahtavat pakastimessa. Tai voi olla, etten ole muistanut laittaa pakastimeen sitä pakastustehoa päälle ja jäätyminen on tapahtunut liian hitaasti. Mene ja tiedä 🙂

      Ja täsmennyksenä edelliseen kommenttini: Boschin kone vaivaa puolen litran taikinanesteisen satsin tuossa tuokiossa. Vahva kone!

Comments are now closed.