guacamole_katkarapu_crostinit1

Värkkäilin alkuviikon syntymäpäiväaterian alkupaloiksi krustadeja, jotka saivat täytteekseen guacamolen kaltaisen avokadomössön ja omin käsin perätut katkaravut. Eivät ehtineet kovin pitkään vanhentua tarjoiluvadillaan. Nams.

guacamole_katkarapu_crostinit2

Krustadeja saa melkein jokaisesta vähänkin paremmin varustellusta ruokakaupasta. Ne ovat mainioita alkupala- ja cocktail-tarjoiluissa, ja kestävät kuumentamisenkin, jos on tarvis.

Katkaravun ja avokadon yhdisteleminen on niin vanha ja kulahtanut juttu, että melkein hävettää laittaa tätä reseptiä blogiin. Mutta menkoon nyt, koska varsinainen ruokaohjepäivitys meni mönkään. Siitä lisää tuonnempana.

Guacamoleenkin on varmasti ziljoona ohjetta, mutta tässä omani ilman tomaattikuutioita:

2 kpl avokadoja
0,5 dl sitruunan ja/ tai limetin mehua
1 kpl pieni valkosipulin kynsi raastettuna
n. 0,5 tl hienonnettua chilipalkoa
muutama tippa Tabascoa
merisuolaa maun mukaan

Murskaa avocadojen hedelmäliha haarukalla. Ohenna sose kastikemaiseksi sitruunan ja/tai limen mehulla. Lisää valkosipuli ja chili, mausta Tabascolla ja suolalla makusi mukaan. 

Sitten vaan jaetaan mössö krustadeihin ja laitellaan annosten pinnalle katkarapuja. Tähän satsiin meni 500 g kuorellisia katkoja. 

Viimeistelyyn käytin rucolan versoja.

Siinäpä se. Kuiva ja viileä valkoviini sopii kyytipojaksi 🙂

mustaherukka_suklaa_kakku1

Mutta sitten tämä murheenkryyni. Koska syntymäpäiväsankaritar pitää kovasti violetista väristä, päätin leipaista lilan kakun. Ohjeen otin Hesarin Juhlitaan-liitteestä. Tämä on siis mustaherukka-suklaakakku. Ihan nättikin se on, mutta maku oli SUURI pettymys.

Ihmettelin jo leipomisvaiheessa kakkuun käytettävän sokerin vähäistä määrää. Mutta koska täyteseokset maistuivat sinänsä hyviltä, en lähtenyt muuttelemaan ohjetta. Hmm. Jos pitäisi luonnehtia kakkua yhdellä sanalla, tulee mieleeni ”terveellinen”.

Joten en suosittele tätä ohjetta. Mielestäni juhlahetken nautintoihin kuuluu lievä epäterveellisyys, sokeria ja rasvaa voi vältellä arkisin. Toki muistan 1970-luvun leivonnaiset, kuten ruisjauhoilla leivotun kääretortun. Kiva lätyskä. Täytteenä niin hapanta puolukkarahkaa, että suussa vihloi. Samoista aineksista olisi saanut ruispuolukkapuuron, joka olisi ollut parempi herkku.

Vaan enpä nyt murmuta enempää. Suomen tropiikissa on kiva helle ja siirryn terassille nauttimaan 27 C kelistä. Heippas!