kinkkusalaatti_2

Salaattia tekisi mieli, mutta kotimaiset vihannekset ovat vielä melko tyyriitä ja inasen mauttomiakin. Mikäpä neuvoksi? Vanha kunnon hemapa!

kinkkusalaatti_1

Iloisella 1970-luvulla vyöryivät pakasteet kotikeittiöihin. Valikoimaan kuuluivat pakastekanat/broilerit, erilaiset valmiit keitot (ainakin borssi- ja pinaattikeitot), marjat ja vihannessekoitukset (muun muassa legendaarinen papu-porkkana-kukkakaali).

Nuoriso uskokoon mitä haluaa, mutta tuoretta paprikaa ei siihen aikaan jokaikisestä kaupasta löytynyt. Hurjaan suosioon nousi pakastevihannesseos, jossa oli hernettä, maissia ja paprikaa. Sitä kutsuttiin suurkeittiöpuolella leikkisästi hemapaksi. Kuulin vastikään, että seoksella oli toinenkin lempinimi, päänäsärkyvihannekset. Pakastepussilla siis viilennettiin päänsärkypotilaan otsaa. Oi aikoja!

Viime viikolla meidän perheessämme oli jos jonkinlaista kiirettä, ja niinpä yhden arkipäivän ateria hoitui retrosalaatilla, kinkku-makaroni-hemapa-salaatilla. Keitin kuviomakaroneja tekemään salaatista ruokaisampaa. Kastikkeeksi pyöräytin kermaviili-majoneesiseoksen. Tuli nuoruus mieleen 🙂

Kinkku-makaroni-hemapa-salaatti

3 dl kuviomakaroneja
1 l vettä
1 tl suolaa
n. 300 g hyvää palvikinkkua
1 pss herne-maissi-paprika-vihannespakastetta (200 g)
1 tlk ananasviipaleita (n. 170 g)
2 kpl maustekurkkua
n. 1 dl hillosipuleita
1 kpl omena

kastikkeeseen:
1 tlk kermaviiliä
1 tuubi majoneesia (ei kevytmajoneesia)
2 rkl ananastölkin lientä
1-2 rkl sitruunanmehua
1 rkl sinappia (tavallista esim. Auran vihreää)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
(ripaus sokeria)

tarjoiluun: rapeaa keräsalaattia

koristeluun: persiljaa

Kypsennä ensin makaronit: kiehauta vesi, lisää suola ja makaronit. Keitä makaronipakkauksen ohjeen mukaan, yleensä noin 10 minuuttia. Kaada keitinvesi makaroneista, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti.

Kuutioi kinkku ja nosta kuutiot kulhoon. Lisää hyhmeiset pakastevihannekset, paloiteltu ananas, suikaloidut maustekurkt, halkaistut hillosipulit ja kuorittu, kuutioitu omena. Kaada joukkoon valutetut makaronit.

Sekoita kermaviili ja majoneesi, mausta seos ananasmehulla, sitruunanmehutilkalla, sinapilla, mustapippurirouheella ja suolalla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja ripaus sokeria.

Kaada kastike salaattiaineille. Sekoita hyvin ja nosta salaatti jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Suikaloi rapeaa kersäsalaattia ja asettele salaattipediksi laakeaan tarjoiluvatiin tai annoskulhoihin. Nostele kinkkusalaattia salaattipedille ja viimeistele persiljalla. Tarjoa patongin tai sämpylän kera.
kanasalaatti

Jokunen viikko sitten tein vähän samankaltaisen salaatin broilerista. Sen kastikkeeksi sopi oikein hyvin kermaviilillä tai creme fraichella laimennettu valmis chilimajoneesi. Tämmöinen salaatti syntyy joutuisasti grillibroileristakin.

maaliskuu_2015

Viikko sitten Kuusistonsalmesta lähtivät jäät. Tosin ne ovat muutamaan kertaan palanneet riitteenä, mutta nytkin tuolla välkkyy avovesi. Tämä talvi oli kyllä erikoisin meidän kokemistamme: sitä ei oikeastaan ollut. Oli vain pidennetty marraskuu. Mutta onneksi kevät vaikuttaa tavanomaiselta!

hortensia_1

Mitäpä muuta on tapahtunut?

Rouva R. on taas onnistunut imuroimaan itelleen jonkun flunssapöpön. Klesan vuoksi jäivät kivat naisyhdistystreffit kokematta, ja melkein toisetkin (joita en voinut perua emännöintini vuoksi). Ja puolikuntoisena juhliminen Turun linnassa vaati veronsa sekin: nyt olen uudelleen kuumeessa. Vaan jospa tämä tauteilu nyt jäisi tähän.

 Yhtä ja toista työtäkin jäi tekemättä. Tilinpäätös ja yrittäjän veroilmoitus saatiin sentään ajallaan reilaan. 

hortensia_2

Ja numeroihin liittyen: Rouva Raadelman blogissa on nyt kolmen vuoden kuluessa pyörähtänyt yli 300 000 kävijää! Kiitos teille, rakkaat lukijat!

Blogihan on jo reilusti yli nelivuotias, mutta tällä WP-alustalla sitä on julkaistu tammikuusta 2012. Päivitystahti on harventunut viime aikoina, ja siihen on oikeastaan kaksi syytä. Ensinnäkin olen jo melkein kaiken itseäni kiinnostavan kokkailun raportoinut täällä ja toisekseen, tämä alkuvuosi on ollut töiden kannalta kiireinen. Josta ei voi olla kuin kiitollinen  :)!

Kuulemiin siis taas joksikin aikaa!

2 kommenttia artikkeliin ”Retrosalaattia: kinkkua ja hemapaa

  1. Hemapa, raikas tuulahdus 70-luvulta, jolloin risottokin tarkoitti edellispäivänä keitettyä riisiä, johon oli sekoitettu pussillinen hemapaa 😉 Meillä kylläkin tykättiin enemmän hemapo:sta. Salaatti on kyllä tosi herkullisen näköistä.

    1. Eli herne-maissi-porkkanastako?

      Ja juu, risotto oli jotakin ihan muuta kuin nykyään. Pitkäjyväistä riisiä kuullotettiin sipulin kanssa, lisättiin jauhelihaa ja lihalientä, kenties HP-kastiketta (yök, tätä versiota meillä oli usein) eikä koskaan ikinä milloinkaan juustoa. Muistaakseni kouluruokana oli takertuvaisempaa versiota ja kanasta valmistettuna juurikin hemapan kanssa. Oi aikoja…

Comments are now closed.