lihaseljanka1 (1280x1005)

Puuh, tätäkin täysikuuta. Jos ei uni maita, voi keitellä lihalientä, josta valmistuu kädenkäänteesssä (=puolivalveillakin) härkäseljankaa. 

Lihaseljanka potkakiekoista

liemeen:
n. 1 kg naudan potkakiekkoja (ns. osso buco-lihaa)

pala juuriselleriä
1-2 kpl porkkanoita
1-2 kpl sipulia
1 kpl purjosipuli
2 tl merisuolaa/liemilitra
n. 10 kpl mustapippureita
n. 10 kpl maustepippureita
5-6 kpl laakerinlehtiä

seljankaan:
1 kpl punasipuli

1 kpl valkosipulin kynsi
n. 170 g pekonia
1 dl tomaattipyreetä
2 rkl sokeria
1 tlk tomaattimurskaa (mielellään Mutti)
1 ras hapankaalia (400 g)
0,5 dl sitruunan mehua
suolaa maun mukaan

lisäksi: smetanaa ja suolakurkkua

Valmista liemi vaikkapa päivää ennen keiton valmistamista. Laita huuhdellut potkakiekot kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että lihapalat peittyvät. Lisää suola ja nosta kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi. Poista pinnalle nouseva vaahto. Lisaa kuoritut ja karkeasti paloitellut kasvikset sekä mausteet. Kietä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia tai kunnes liha irtoaa potkaluusta. Siivilöi liemi, ota lihapalat talteen mutta hävitä kasvikset. Jäähdytä liemi ja siirrä jääkaappiin.

Poista jäähtyneen liemen pinnalta rasva. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja tarkista maku. Paloittele lihapalat.

Hienonna puna- ja valkosipulit. Paloittele pekoni ja laita suurehkoon kattilaan. Paahda pekonia, kunnes rasva irtoaa. Lisää kattilaan hienonnetut sipulit ja jatka kuumentamista, kunnes sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää joukkoon tomaattipyre ja sokeri. Paahda hetkinen. Kaada nyt kattilaan tomaattimurska, kääntele sitä hetki ja lisää sitten lihaliemi. Kuumenna keitos kiehuvaksi. Lisää kattilaan hapankaali ja paloiteltu liha. Keitä miedolla lämmöllä noin vartin ajan. Lisää keittoon sitruunan mehu, tarkista maku.

Tarjoa seljankaa smetanan ja kuutioidun suolakurkun kera. Hyvä leipä ja lasillinen punaviiniä toimivat kyytipoikina.

kuutamo

Kuva ei ole meikäläisen kameraan tallentunut (en enää aio yrittääkään kuutamokuvia), mutta tämänkaltaisissa maisemissa mentiin eilen nukkumaan. Onneksi sentään sain unenpäästä kiinni. Aamuyö menikin hyörien ja pyörien. Vuoroin oli liian kuuma ja kylmä.  Toivottavasti ensi yö sujuu paremmin. 

Tässä vielä tunnelmaan sopivaa musiikkia suoraan nuoruudestani. Hectorin ”Olen nielaissut kuun”.

4 kommenttia artikkeliin ”Soppaa huonounisille

 1. Täytyykin laittaa tämä soppa seuraavana soppapäivänä porisemaan. Hapankaali on hyvää keitossa ja pataruuissa. Oletkos saanut maistaa savustettua munakoisokeittoa. Sain maistaa sellaista yhdessä tilaisuudessa ja se oli samettisen hyvää. Munakoiso oli savustettu ja soseutettu., simppeli makuyhdistelmä sipulia saattoi olla, mutta ei mitään yrttejä ja kermaa oli. Yritin googletella ohjetta, mutta en löytänyt vielä mieleistäni. Olisko sulla ideaa… Tänään sain vielä töihin lähtiessäni ihalla täysikuuta! Ja onhan tuo Hectorkin ihan jees.

  1. No enpä ole savustetusta munakoisosta kuullut, savustetuista valkosipuleista kyllä. Mielenkiintoinen idea! Munakoiso on jotenkin niin pliisunmakuinen kasvis, että ehkäpä savu antaa sille sopivasti potkua. Voisin kuvitella, että ihan semmoisella uunissa käytettävällä savustuspussillakin saisi koisoon riittävän savuisen maun.

   Maa-artisokista löytyisi ilman savustamistakin sellaista leppeää lauantaiehtoon aromia. Ja nythän on näitä leppäsavustettuja juustoja, joita voisi varmasti myös kokeilla makulisänä. Laita raporttia, jos päädyt kokeilemaan 🙂

 2. Jonkinmoista ajatustyötä on munakoison tiimoilta tehty. Uunisavustuspussi on myös käynyt mielessä. Nyt olisi vielä ihan hyvät ilmat savustella ulkonakin. Valkosipulin savustusta kokeiltiin kesällä. Ihan hyvin onnistui kokonaiset valkosipulit. Antoivat kermaviilisoosiin uuden säväyksen. Noita savustettuja sulatejuustoja voisi kokeilla siihen munakoisokeittoon. Mulla alkaa nyt syysloma, joten on hyvää aikaa taas kokkailla oikein ajan kanssa.

  1. Tuli ihan yhtäkkiä mieleeni, että voisiko tuo munakoison savustaminen liittyä Baba Ganoush-tahnaan, tai että keitto olisi tehty vedelmällä tahnaa? Löysin pikagooglauksella The Guardianin BG-ohjeen, jossa kehutaan savustamista – tosin vain kuumalla grillillä (vähän kuin jenkkien blackened-ruoat). Tässä linkki: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/25/how-to-make-perfect-baba-ganoush

   Mielenkiintoinen projekti syyslomaviikolle! Rentouttavaa lomaa sinulle!

Comments are now closed.