pekaani_vaahterasiirappi_pulla (1280x338)

Ensimmäinen arvoitus: mitä näistä tulee yhdessä?

cornflakes_parmesan_broitsu (1280x333)

Ja toinen: entä näistä?

sticky_bun3p (1280x923)

Helppoa kuin heinänteko! Ensimmäisestä setistä – pekaanipähkinät, vaahterasiirappi ja pulla -syntyy Pull apart sticky bun eli tahmapullakakku. Nam, olen aivan hulluna tähän Pirkka-lehdestä poimimani ohjeen mukaan valmistettuun Boston-kakkuun. Ei muuten ole mitään kevytpullaa….

Pull apart sticky bun

pullataikinaan:
2 1/2 dl maitoa 

25 g hiivaa 
1 kpl kananmuna
1 dl sokeria 
2 tl kardemummaa 
1 tl suolaa 
6-7 dl vehnäjauhoja 
75 g voita 

täytteeseen:
n. 40 g voita 
2-3 rkl sokeria 
2 tl kanelia 

vuokaan:
150 g pekaanipähkinöitä 

75 g voita 
1 dl fariinisokeria 
n. 0,5 dl vaahterasiirappia tai tummaa siirappia 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 20-30 minuuttia. 

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan tai kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. 

Paloittele vuokaan tulevat pähkinät käsin noin neljään osaan, ja levitä ne tasaisesti vuoan pohjalle. Sulata voi kattilassa, lisää fariinisokeri ja sekoita hetki. Nosta kattila liedeltä ja kaada joukkoon siirappi. Anna seoksen hieman jäähtyä. Lusikoi seos pähkinöiden päälle vuokaan. 

Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Levitä taikinalevylle pehmeä voi, sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 12 viipaleeksi. Nosta viipaleet vuokaan ympyrän muotoon leikkauspinta ylöspäin. Jätä palojen väliin hieman kohoamistilaa. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia. 

Nosta vuoka uuniin, mutta laita vuoan alle leivinpaperi, jos käytät irtopohjavuokaa. Näin vuoasta mahdollisesti valuva rasva ei sotke uunia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Anna pullan levätä noin 5 minuuttia ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi mahdolliset vuokaan jääneet pähkinät pullan pinnalle.

sticky_bun1 (1280x1077)

Pekaanipähkinät ja vaahterasiirappi sopivat sairaan hyvin yhteen. Täytyykin kokeilla keikauskakkuna tuota samaa komboa.

cornflakes_broileri_ateria (1280x948)

Ja jälkimmäisestä kuvakoosteesta – corn flakesit, parmesaanijuustio ja broileri – saadaan aikaan rapeita broilerileikkeitä.

Ne maistuvat vallan mainioilta lohkoperunoiden ja jogurttikastikkeen kera. Kastikkeen ohjeen olen ottanut paikalliselta Atria-kokki Kimmo Vahteralta, joka maistatti soosia Stockmannilla jokin aika sitten. Parta-äijäjogurttiin kun sekoittaa sweet chilikastiketta ja currya saa aikaan majoneesilta maistuvan herkun, joka kuitenkin on melkoisesti kevyempää kuin Hellmansin paras majoneesi. Joskaan tuolla ei ole suuremmin merkitystä tällä aterialla. Aikas tuhtia tavaraa tämäkin 🙂 

Rapea corn flakes-broileri

4 kpl broilerin rintaleikkeitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
ripaus currya
ripaus chilijauhetta

panerointiin:
1 kpl kananmuna
n. 2 dl murskattua corn flakesia (makeuttamatonta)
n. 2 dl parmesaaniraastetta

Huuhtaise ja kuivaa broilerin rintaleikkeet. Mausta ne suolalla, mustapippurilla, currylla ja chilillä.

Riko kananmunan rakenne haarukalla vatkaten laakeahkossa astiassa. Yhdistä keskenään corn flakes-murska (laita murot muovipussiin ja rullaa kaulimella hienoksi) ja parmesaaniraaste. Laita seos toiselle laakeahkolle vadille.

Kuumenna uuni 200 C. Laita leivinpaperi uunipannulle. Pyöräytä maustetut rintaleikkeet ensin kananmunassa ja sitten corn flakes-juustoseoksessa. Nosta uunipannulle. Ripottele loput muro-juustoseoksesta leikkeille. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä noin puoli tuntia (paistoaika riippuu broilerileikkeiden paksuudesta).

Siirrä kypsät broilerileikkeet tarjoiluvadille. Lisäkkeeksi sopivat uunissa kypsennetyt varhaisperunalohkot ja nopsa kastike.

Nopsa kastike

n. 2 dl turkkilaista jogurttia (parta-äijän)
n. 0,5 dl sweet chili-kastiketta
suolaa maun mukaan
ripaus currya
sitruunan mehua ja/tai sokeria

Sekoita jogurttiin sweet chili-kastiketta ja maistele, milloin sitä on riittävästi. Lisää ripaus suolaa ja currya, tarkista maku. Jos pidät happamammasta kastikkeesta, lisää sitruunan mehua ja jos makeammasta, lisää sokeria. Tarjoa kanaruokien lisäkkeenä.
cornflakesbroileri3 (1280x950)

Voi että, kun harmittavat nämä omat valokuvani. En ymmärrä, mitä olen kamerani kanssa toheloinut, kun salamaa pukkaa kaikissa käänteissä ja toisaalta kuvat ovat epäteräviä. Pitänee vissiin nöytyä ja kaivaa käyttöohjekirja esiin. Booooring…

 

2 kommenttia artikkeliin ”Pari kuva-arvoitusta

Comments are now closed.