moskovan_pata_2_p

Hitaasti haudutettavat pataruoat sopivat mielestäni hyvin loppusyksyyn. Uunin lämpö säteilee koko huusholliin, ruoka valmistuu melkein itsekseen ja jää aikaa kaikenlaiseen muuhun, kuten kuraisen koiran pesemiseen :)!

Viime sunnuntaina valmistin meille Moskovan pataa, joka on yksi parhaimmista Mysi Lahtisen resepteistä. Olen vähän muokannut kypsennysmenetelmää, mutta muuten mennään Mysin ohjeella.

Moskovan pataan kannattaa hankkia aitoja suolakurkkuja eli maitohappokäymisellä hapatettuja ja säilöttyjä kurkkuja. Maustekurkuissahan säilyvyys perustuu (kuumaan)etikkaliemeen ja sokeriin. Suolakurkut ovat herkkua sinällään, esimerkiksi klassiseen tapaan hunajan ja smetanan kansssa tarjottuina. No, ovat ne maustekurkutkin hyviä, mutta harvemmin tulee syötyä niitä sellaisenaan.

Moskovan pata
(isohko annos)

1 kg naudan paistia (sisäpaisti kypsyy nopsasti, mutta ulko- ja kulmapaistikin menettelevät)
3 kpl sipulia
voita paistamiseen
3 kpl suolakurkkua
n. 3 rkl hunajaa
ripaus cayennenpippuria
mustapippuria ja suolaa myllystä
3 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl vettä tai lihalientä
1 pak Aura-juustoa (n. 170 g)
n. 2 dl smetanaa

Kuutioi paisti. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pata, sulata voi ja ruskista lihakuutiot. Lisää lihaa pataan vähitellen, jolloin kuutiot ehtivät ruskistua. Lisää sipulit ja jatka paistamista vähän miedommalla lämmöllä.

Kuutioi suolakurkut ja laita ne siivilään valumaan. Ota niistä irtoava liemi talteen. Lisää pataan 2/3 osaa kurkkukuutioista sekä hunaja. Jatka ainesten paistamista. Mausta. Lisää nyt pataan vehnäjauhot ja anna niiden ruskistua kevyesti. Kaada pataan vesi tai lihaliemi (itse käytän vettä) sekä murusteltu juusto, smetana ja suolakurkkujen liemi. Sekoita ainekset hyvin, peitä pata kannella ja nosta  200 C uuniin tunnin ajaksi. Laske sitten lämpötila 150 C ja jatka kypsentämistä ilman kantta noin 45 minuutin ajan. Näin kastike sakeutuu sopivasti. Jos pata uhkaa kuivahtaa, lisää tilkka vettä tai kermaa.

Lisää loput suolakurkkukuutiot pataan juuri ennen tarjoilua. Tarkista maku ja tarjoa pataa hyvien perunoiden kera.

moskovan_pata_3_p (1280x859)

Koska meidän lähikaupastamme ei löytynyt viime viikonloppuna sopivaa paistipalaa. valmistin padan ulkofileeleikkeistä. Se kypsyi nopeammin enkä laittanut pataa uuniin lainkaan. Eli voi tuosta ruoasta tehdä pikaversionkin. Maku ei ole yhtä syvä kuin hitaammin haudutetussa, mutta ihan kelpoisa.

Ensi viikonloppu onkin sitten jo marraskuun ensimmäinen ja tuplapyhäinen. Halloween-karkkeja on hankittu noitien ja mörköjen varalta. Siihenpä meidän pyhäinpäivä-kekri-halloween-virityksemme taitavat tänä vuonna jäädä. Tai no, onhan meillä tämä raparipa:

raparipa 004 (976x1280)

Arttu on innostunut puutarhatöistä! Koiranpoika kaivaa innoissaan kuoppaa alapihalle ja pestävää riittää! Artulla on muuten nimipäivä tänään, mutta hän taitaa viettää sen ”työn merkeissä” :)!

10 kommenttia artikkeliin ”Pataruokasesonki

  1. Hahaa! Nimpparionnea Artulle! Noista sen kuvista tulee kyllä niin hyvälle tuulelle! 😀

  2. Hihii! Voi Arttu-parka.. ;D Kuvia sitten kehiin tietysti! 🙂

    1. Nyyh, meillä ei käynyt ensimmäistäkääm ”trick-or-treat”-tyyppiä eikä siis ollut tarvetta asustaa Arttuakaan :(. Böö….

  3. No mutta olipas taivaallisen hyvää… Kiitos reseptistä! Seija H.

Comments are now closed.