valipalanakkarit_ja_metsu_2p(1280x907)
Rouva Raadelman oma välipalasuosikki on kuminalla maustettu ruisnäkkileipä ja meetwursti. Jostakin syystä kuminaisia (heh,heh…) näkkäreitä ei tahdo löytyä kaupan hyllystä, ja tulipa sitten mieleeni, että kaipa noita voisi itsekin leipoa. Hapanleipätaikinaa en sentään ryhtynyt sotkemaan, mutta hyviä näkkäreitä syntyi ihan hiivataikinallakin. Ja voi mikä tuoksu taloon levisikään! Jo sen vuoksi kannattaa leipaista omat näkkileivät.

Rukiiset kuminanäkkileivät

(n.30 kpl)

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl hunajaa
1-2 rkl kuminoita
2 tl merisuolaa (tai vähemmän, maun mukaan)
9 dl Myllärin Luomu Ruisjauhoja
4 dl Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, kuminat ja suola sekä jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin viisi minuuttia, käsin noin kymmenen minuuttia. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta kulho lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunnin ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 250 C.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla ja kumoa kohonnut taikina pöydälle. Pyöritä taikinasta tanko, ja jaa se noin 30 osaan. Kauli taikinapalaset jauhojen avulla ohuiksi soiroiksi. Nosta soirot leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Paista pelti kerrallaan. Paistoaika 8-10 minuuttia tai kunnes näkkileivät saavat kauniin ruskean värin.

Jäähdytä näkkärit leivinritilällä. Voit myös kuivattaa kypsiä näkkileipiä jäähtyvässä uunissa, uunin suuluukku raollaan.

valipalanakkarit_ja_mustaleima1 (1280x971)

Sopivat nuo näkkileivät myös hääpäivän välipalaksi! Viisi vuotta avioelämää tuli täyteen perjantaina, mutta juhlimme puuhääpäiväämme myös lauantaina – hyvän asian vuoksi kannattaa pippaloida kunnolla!

Herra Raadelmasta oli hankkinut meille juhlajuomaksi pullollisen keltaista leskeä. Näkkileiville sipaisin uutta voimakasmakuista Oivariinia (nams) ja reilut viipaleet pidempään kypsytettyä mustaleima-emmentalia, jonka olemme nimenneet suomalaiseksi parmesaaniksi. Lehtipersiljat vielä till ja ääntä kohti! Melkoisen huikea kombo, suosittelen lämpimästi.

artikkelikuva_webbikeittaja

Näkkileivän valmistin Helsingin Myllyn Myllärin Luomujauhoilla, jotka sain ilmoittauduttuani ”Myllärin Luomun Suomen inspiroivin leipoja” -kisaan. Käykääpä Facebookissa tykkäilemässä näkkileivistäni :)!

2 kommenttia artikkeliin ”Näkkäriä välipalaksi

  1. No nam, paitsi ettei ehkä kuminainen..=) Pitääkö tässä nyt leipoa pyhäpäivän kunniaksi….

Comments are now closed.