hamppari_2p (963x1280)
Raadelma Burgerin komponentit: hampurilaissämpylä, pihvi, paahdettu pekoni, marinoitu punasipuli, Sauvon Maustekurkku-viipaleet ja Habanero-hillo. Maistuis varmaan sullekin?

Kävimme alkuviikolla Pariisissa eli Paraisilla ja tietenkin huikeassa Kelovee-kaupassa. Noudimme tilaamani hampurilaispihvipuristimen, jota piti tietenkin päästä kokeilemaan. Namskis! Näin hyviä burgereita ei ole kohdalle osunut sitten vuosikymmenten takaisen Floridan-matkan!

hampurilais_muotti1 (830x1280)

 

Enpä olisi uskonut pihvipuristinta näin käteväksi työvälineeksi. Pihvit saivat kauniin pintakuvion säännöllisen muotonsa lisäksi. Heti tuli mieleen, että kuinkahan hyvät pihvit mahtaisi saada rotukarjan jauhelihasta. kun jo pelkästä Pirkka-lihasta tuli tämmöistä herkkua. Pitänee suunnata esimerkiksi Sauvoon, jossa myydään Hereford-lihaa suoraan tilapuodista.

hamppari_komponentit_1p (1075x1280)

 

Meidän hampurilaisateriamme rakentui näistä komponenteista: hampurilaissämpylät (Jauhot suussa-blogin ohjeella), hampurilaispihvit, uunissa paahdetut pekonit, marinoitu punasipuli, Sauvon Maustekurkku viipaleina (tehdas on tuossa suunnilleen kilometrin päässä) ja Habanero-hillo eli Paholaisen hillo Habanero-chilistä valmistettuna.

Raadelma Burger

Hampurilaissämpylät:
5 dl maitoa
75 g hiivaa
15 g merisuolaa (1 rkl)
750 g vehnäjauhoja (n. 11 dl)
50 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon, lisää suola ja jauhot kerralla. Vaivaa taikinaa voimakkaasti viitisen minuuttia, lisää sitten huoneenlämpöinen voi ja jatka vaivaamista toiset viisi minuuttia. Jos taikina tarttuu kovasti taikinakulhon reunoihin, voit lisätä ropsauksen enemmän jauhoja.

Peitä taikinakulho liinalla, ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan. Ota taikina leivinpöydälle ja vaivaa sileäksi. Jaa taikina 16 osaan ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetyille leivinpelleille (kahdelle siis). Peitä pellit leivinliinalla, ja anna sämpylöiden kohota 1,5 tuntia. Kyllä, luit oikein, pitkä kohoamisaika saa sämpylät nousemaan kauniisti.

Kuumenna uuni 225 C. Sipaise sämpylät kylmällä vedellä ja ripota niille seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla noin kymmenen minuuttia tai kunnes sämpylät saavat kauniin kullanruskean paistopinnan. Peitä lämpimät sämpylät leivinliinalla, niin sämpylät saavat pehmeän kuoren.

Marinoitu punasipuli:
1 kpl punasipuli
2 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta
1 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl ruokaöljyä

Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Siirrä viipaleet kulhoon ja mausta ne. Kaada päälle punaviinietikka ja öljy, jätä vetäytymään noin tunniksi.

Habanero-hillo:
800 g tomaatteja
400 g punaisia ja keltaisia paprikoita
4-6 kpl punaista chiliä, esimerkiksi Habaneroja
6-8 kpl valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl tuoretta meiramia
1 dl viinietikkaa
1 pkt hillo-marmeladisokeria (330 g) tai 600 g hillosokeria

Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Paloittele kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Kiehauta seos ja keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Soseuta sauvasekoittimella. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jos käytät hillosokeria, noudata sokeripussin keitto-ohjetta.

Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Hampurilaispihvit
(3 kpl)
400 g naudan paistijauhelihaa
1 kpl kananmuna
n. 1 rkl Worcestershire-kastiketta
suolaa maun mukaan
grillimaustetta maun mukaan
ruokaöljyä pihvien pintaan

Sekoita pihvitaikinan ainekset keskenään. Jaa taikina kolmeen osaan, ja pyöritä osaset palloiksi. Sivele pihviaihiot öljyllä ja puserra hampurilaisprässillä litteiksi.

Kuumenna pinnoitettu paistinpannu tai grilli. Paista pihvit molemmin puolin ja haluamasi kypsiksi.

habanerohillo1 (989x1280)
Tämä purkillinen Paholaisen hilloa päätyi 50-vuotispäivälahjaksi.

Paholaisen hillo siis muuttui Habanero-hilloksi, kun sitä viimeksi valmistin. Chililajikkeita vaihtelemalla voi säädellä hillon tulisuutta, ja tämä versio on kyllä hoteimmasta päästä. Käytin valmistuksessa hillosokeria, jolla tulee ehkä inasen makeampi lopputulos kuin hillo-marmeladisokerilla, mutta ainakaan meitä tuo ei haitannut. Pikemminkin päinvastoin, silla marinoidun punasipulin hapokkuus taittui kivasti chilihillolla.

artun_eka_ulkoilupaiva (1280x861)
Arttu on laajentanut reviiriään koko viikon, ja oli näin venttinä maanantaisen Paraisten-reissun ja ensimmäisen kunnollisen autoilunsa jälkeen (takana Artun kuljetuskassi, joka osoittautui loistavaksi ratkaisuksi). Väsymys puskee pikkupedolla pintaan vähän väliä, ja niinä muina aikoina mennäänkin sitten tuhatta ja sataa. Rankkaa tuo pienen koiran elämä 🙂

Laittakaapa kommenttilootaan sitten huomautusta, jos kohkaan Artusta liiaksi! Nyt taas kuulemiin!

 

4 kommenttia artikkeliin ”Raadelma Burger

  1. Ihana Arttu ❤ ja nyt tekee mieli hampurilaisia ja tuota hilloa ja ja ja … Mahtaiskohan sitä osata, pitänee lauantaina testata jollei iske lorvimus maksimus 🙂

    1. Hillo on kyllä vietävän hyvää, joten suosittelen! Jos ei jaksa itse kaltata tomaatteja, voi hillon keitellä tölkkitavarasta. Mutti-merkkiset säilyketomaatit ovat eittäin hyviä. Mutta toi hampurilaisprässi oli kyllä ihan ässä! En enää muulla suostu piffejä vääntämään!

  2. Eiku lisää vaan kuvia ja juttuja Artusta! ❤

Comments are now closed.