shpeherdspie2 (1280x853)

Nyt sitten hehkutetaan joka paikassa arjen ihanuutta ja paluuta siihen. Pöh. Jotkut ovat vielä hyvinkin lomamoodissa – tai oikeastaan vasta päässeet kiinni siihen. Niin lomalaisille kuin arjesta nauttijoillekin sopii ruoaksi Paimenen paistos eli Shepherd’s Pie.

Paimenen paistokseksi tätä ruokalajia kuulemma kutsutaan silloin, kun liharaaka-aineena käytetään lammasta. Se muuttuu naudan jauhelihaversiona Cottage Pie’ksi, kertoo wikipedia. Kyseessä on siis brittiläinen tai irlantilainen perinneruoka. Tämä on mitä mainioin sapuska, jos sattuu jäämään perunasosetta aiemmalta aterialta. Kasvikset valikoituvat omien mieltymysten ja jääkaapin varastotilanteen mukaan.

Paimenen paistos eli Shepherd’s Pie

(n. 6 annosta)

1-2 kpl isohkoa sipulia
2 kpl valkosipulin kynttä
2 kpl porkkanoita
0,5 kpl juurisellerin mukulasta
oliiviöljyä
n. 0,5 kg lampaan tai naudan jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa (400 g, mielellään Mutti)
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
timjamia
n. 1 dl punaviiniä

perunakuorrutteeseen:
1 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito, Rosamunda)
vettä, suolaa
3 rkl voita
n.1 dl (täys)maitoa
2-3 kpl kananmunan keltuaista tai 1 kpl kananmuna
muskottipähkinää
(suolaa)

uunivuoan voiteluun: voita

(pinnalle: ruohosipulia)

Aloita ruoan valmistaminen keittämällä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja haihduta loppu vesi kuumalla lieden levyllä. Murskaa perunat ja lisää joukkoon voi. Vatkaa perunasose sileäksi ja lisää joukkoon maitoa sen verran, että seos notkistuu. Jäähdytä muusi.

Valmista sillä välin kasvis-lihaseos: Kuori ja kuutioi sipulit, valkosipulin kynnet, porkkanat ja selleri. Kuumenna padassa tilkka öljyä ja freesaa kasviksia hetkinen. Lisää pataan jauheliha ja jatka ainesten paahtamista. Kaada pataan tomaattimurska ja kääntele sitäkin hetkinen. Lisää mausteet ja huuhtaise tomaattimurskapurkki punaviinitilkalla, kaada pataan. Hauduta kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja levitä seos voideltuun uunivuokaan.

Sekoita jäähtyneeseen perunasurvokseen kananmunan keltuaiset tai kokonainen kananmuna. Mausta muusi muskottipähkinällä ja tarvittaessa suolalla. Pakkaa muusi pursotuspussiin, jossa on ruusutylla ja pursota kasvis-lihaseoksen pinnalle.  Voit myös levittää muusin kasvis-lihaseoksen pinnalle lusikalla ja tehdä kuorrutteeseen haarukalla kevyet pintakuviot.

Tähän asti ruoan voi esivalmistella ja pitää jääkaapissa ruokailuun asti. Kuumenna uuni 225 C ja nosta vuoka uuniin. Paista, kunnes perunakuorrute saa kauniin pinnan, noin puoli tuntia.

shepherdspie1 (906x1280)

Nyt alkaa olla sellainen hauska lomailufiilis. Jäin täysin koukkuun kahteen verkkopeliin: suomalaisen Supercellin Hay Day -maatilapeliin ja Kingin Candy Crush Saga -älypeliin. Jälkimmäinen ottaa ajoittain päähän oikein kovin, kun taas maatilapelissä saa pitää kiirettä rehutuotannon ja tuotemyynnin kanssa. Eipä paljon jää ajatusvaraa millekään, kun noita pelailee. Ei muista huoliakaan, mikä on oikein hyvä juttu!

Ja tattadaa, tänään lähdemme Herra R:n kanssa reissuun 24 tunniksi. Teemana on ”irti arjesta”. Arvannette siis mihin suuntaamme?