uunipasta1 (1280x765)

Vietän parhaillaan RRR-viikkoa eli ”Rouva Raadelman Rappio-viikkoa”, ja laiskotus on sen keskeinen teema. Herra Raadelmasta huitelee hyttysiä jänkhällä ja meikäläinen keskittyy velttoiluun. Kun ei millään viitsisi tehdä  yhtään mitään ja kun toisaalta tekisi hyvää syödä lämmintä ruokaa, voi ratkaisuksi löytää uunipastan.

Uunipasta kuulostaa ruokalajina jotenkin oudolta. Luulinkin, että raaka pasta laitetaan kypsymään uuniin (kuten suurkeittiöohjeissa olen nähnyt), mutta googlettelemalla selvisi, että kyseessä on lähinnä pastagratiini. Hyvää ja herkullista ruokaa se sitten olikin.

Meillä sattui kaapissa olemaan avattu spaghetti-pussi, josta pilkoin pastapätkät. Kypsensin ne al dente, valutin ja levitin uunivuokaan savukinkkukuutioiden kera. Päälle Mornay-kastike, vuoka uuniin, ja vips, valmista tuli. Taidan tehdä toistekin, sillä uunipastaan voi mitä ilmeisimmin upottaa erilaisia jämäruoka-aineita, joista sinänsä ei enää syntyisi ateriaa.

UUNIKINKKUPASTAA

n. 200 g pastaa (lyhyt kuviopasta taitaisi sopia parhaiten)
vettä ja suolaa kypsentämiseen
n. 150 g voimakkaasti savunmakuista kinkkua, esimerkiksi Savuhovin palvifileetä

Mornay-kastikkeeseen:
1 kpl pieni sipuli
n.2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria
1-2 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl kermamaitoa
1-2 dl juustoraastetta (mielellään parmesaania tai mustaleima-emmentalia)

Kuumenna uuni 200 C.

Kypsennä pasta pakkauksensa ohjeen mukaan, mutta jätä se kovahkoksi. Valuta ja levitä voideltuun uunivuokaan. Kuutioi kinkku ja levitä uunivuokaan pastan joukkoon.

Valmista kastike: kuutioi kuorittu sipuli. Sulata voi kuumassa kattilassa ja kuullota. Mausta sipuli ja lisää joukkoon jauhot. Jatka kuullottamista hetki. Lisää kattilaan kermamaito (esim. 2 dl kuohukermaa ja 2 dl maitoa kermapurkin huuhtaisuun). Kiehauta kastike jakuvasti sekoittaen ja kypsennä sitä kymmenisen minuuttia. Lisää puolet juustoraasteesta kastikkeeseen, tarkista maku.

Levitä kastike uunivuokaan pastan ja kinkun päälle. Ripota pinnalle loput juustoraastesta. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä noin 15 minuutin ajan.

uunipasta2 (1280x893)

Jos jaksaisi ja viitsisi, voisi tuohon tehdä lisäkkeeksi jonkin salaatin. Mutta ei nyt. Olen jo aiemminkin avautunut tästä rappioelämästäni Herra R:n ollessa pidempään poissa kotoa. Pääasiallisen ravintoni muodostavat suoraan jääkaapista kylminä naposteltavat nakit. Mutta liekö tuo nyt niin haitallista?

Yksi kommentti artikkeliin ”Kun laiskottaa: uunipastaa

  1. No ei ole haitallista ollenkaan, vaan välillä jopa tarpeellista. Kylmät nakit maistuu joskus oikein hyviltä! -Minulle olikin jollakin tavalla helpottavaa lukea, että Rouva R:kään ei jaksa ihan aina tehdä salaattia. Siitä on itsellä ollut kerran jos toisenkin huono omatunto. Mutta joskus se raja menee juuri siinä…

Comments are now closed.