tomaatti_mozzarella_piirakka_1 (1280x982)

Huomasin ilokseni eilisellä kauppareissulla, että kotimaisten tomaattien kilohinta oli laskenut kesäisempiin lukemiin. Tämä aivan hurmaava tomaattipiirakka on tosin jo muutaman viikon takaa, mutta nyt se todellakin olisi sesonkiruokaa parhaimmillaan. 

Piirakoissa ja paistoksissa on toisinaan aivan turhaan kananmuna-kermaseos sitomassa täyteaineksia. Tomaattipiirakassa niitä ei tarvita, sillä mozzarella sulaa ihanaksi pehmeydeksi tomaattien väliin. Juuston makua piirakka saa kuitenkin parmesaanista, jota on ripoteltu piirakkapohjalla Dijonin-sinapin pinnalle. Siinäpä nuo välimerelliset elementit ovatkin – tai oikestaan vasta piirakan viimeistelyn eli basilikaryöpyn jälkeen.

Alkuperäinen ohje on Anna-lehden taitavan ruokatoimittajan, Taina Salovaaran käsialaa. Olen tiputtanut siitä pois basilikaöljyn.

Tomaatti-mozzarellapiirakka

pohjataikinaan:
3 dl  vehnäjauhoja
ripaus suolaa
125 g  voita
2-3 rkl  kylmää vettä

täytteeseen: 
2 rkl  Dijonin sinappia
1–2 dl  raastettua parmesaania
5-6  kpl tomaattia
250 g  mozzarella-juustoa
suolaa  ja mustapippuria  myllystä
reilusti tuoretta basilikaa
(oliiviöljyä)

Valmista pohjataikina: sekoita ainekset monitoimikoneessa tai nypi rasva jauhoihin, joihin on ripautettu suolaa. Lisää jääkylmä vesi joko monitoimikoneeseen sen käydessä tai taikinaan, kun olet nyppinyt ainekset tasaiseksi. Painele taikina vuokaan ja anna pohjan levätä kylmässä noin tunti. Pistele pohja haarukalla ja esikypsennä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Sivele esipaistettu piirakkapohja Dijonin sinapilla ja ripottele päälle parmesaaniraaste. Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Lado viipaleet piirakkapohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 225-asteessa 20–30 minuuttia.

Ripota juuri ennen tarjoilua reilu määrä karkeasti hienonnettua tuoretta basilikaa. Alkuperäisessä ohjeessa piirakalle pirskoteltiin basilikaöljyä, minä huitaisin vain tilkan oliiviöljyä.

tomaatti_mozzarella_piirakka2 (1280x853)

Täällä Raadelmassa on parhaillaan 25 C lämmintä, tuuli henkäilee kevyesti idästä ja edessä on tuikitavallinen viikonloppu. Kohtapuoliin suuntaamme Herra R:n kanssa Piikkiön kirjastoon hakemaan tilaamiani dekkareita. Lämmin kiitos Rouvalle Salosta verrattomista lukuvihjeistä!

Ja teille kaikille yhteisesti: nautinnollista kevätkesän viikonloppua!

Yksi kommentti artikkeliin ”Välimerellinen tomaattipiirakka

Comments are now closed.