IMG_0045 (1280x853)

Jossakin ikivanhassa televisio-ohjelmassa vanhahkonpuoleinen rouva aloitti monipolvisen tarinansa ”picture this: …”. Voisin aloittaa omani: kuvittele aivan tavallinen maanantai aivan tavallisessa lähikaupassa, jossa aivan tavallinen pariskunta tekee alkuviikon ruokaostoksensa. Haahuilee kylmähyllyltä toiselle ja toivoo löytävänsä ratkaisun suunnilleen jokapäiväiseen ongelmaansa, ”mitä meillä tänään, huomenna ja ylihuomenna syötäisiin?” Jotakin nopeaa, helppoa, kevyttä ja edullista. Ei aina sitä samaa. Kunnollista kotiruokaa, josta tulee hyvä olo ja parempi mieli. Taisinpa tulla ladelleeksi kaikkien keskeisten elintarvikealan yritysten mainoslauseet!

Eilisen kauppareissun ongelmaksi nousi marinoimattoman broilerinlihan löytäminen. Pakko oli nöyrtyä ja nostaa ostoskoriin pintamaustettua broilerin sisäfileetä. Se näytti vähiten arveluttavalta. Purkki säilykeherkkusieniä mukaan, kotikaapista vähän hillosipuleita ja oliiveja. Pari tomaattia ja liraus punaviiniä. Ta-daa: kanaa marengo, olkaapa hyvät!

Kanaa marengo

1 kpl sipuli hienonnettuna
n. 2 rkl voita
n. 2 rkl rypsiöljyä
1 tlk herkkusieniä
n. 400 g broilerin rintafileetä tai sisäfileetä (mieluummin marinoimatonta)
suolaa ja mustapippuria myllystä
2-3 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl punaviiniä (voi jättää pois)
n. 2 dl kanalientä (= vettä + 1 rkl kanafondia tmv.)
2-3 kpl tomaattia
0,5 dl hillosipuleita
0,5 dl oliiveja

Kuullota hienonnettu sipuli paistokasarissa, voin ja rypsiöljyn seoksessa. Lisää joukkoon valutetut herkkusienet (jos olisi pakastimessa itsepoimittuja, niin tietysti niitä) ja paahda niitäkin hetki. Nosta sipulit ja sienet pois paistokasarista, jätä odottamaan.

Ruskista kevyesti enimmistä marinadiliemistä valutetut broilerin sisäfileet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paistokasariin tomaattipyree ja mausta se lusikallisella sokerilla. Lisää pannulle vehnäjauhot ja kääntele niitä hetkinen. Lirauta kasariin nyt punaviini, sekoita reippaasti ja lisää kanaliemi sekä sipulit ja sienet. Kiehauta ja  jätä hautumaan miedolle lämmölle noin 20 minuutin ajaksi. Sekoittele välillä, ettei kastike pala pohjaan.

Kuutioi tomaatit karkeasti. Lisää ne kanakasariin samoin kuin hillosipulit ja oliivit. Myös tilkkasen hillosipulien lientä voi lorauttaa kastikkeeseen. Tarkista maku. Lisää halutessasi yrttimausteita (basilikaa, timjamia tmv.) Kuumenna kiehuvaksi.

kana_marengo 004 (1280x1001)

Tarjoa kanamarengoa pitkäjyväisen riisin tai perunoiden kera. Meillä oli lisäkkeenä Raision viljalisäkettä eli Torino Kolmen Viljan Helmiä. Ne olivat hyvänmakuisia, mutta ulkonäkö ei kyllä rehellisyyden nimissä silmiä hivellyt. Sain sarjan viljalisäkkeitä kokeiltavaksi, ja tämä oli ensimmäinen testailukierros. Uskoisin, että pilahviriisin tapaan kypsennettäessä lisäkkeen ulkonäkö paranee oleellisesti. Mutta maku oli siis ihan jebou.

mehisten_osanottokukat1 (1280x853)

Tämä huippukaunis kukkakimppu saapui meille illansuussa. Ihanat Mehu-Maijat olivat lähteneet vartavasten tuomaan osanottokukkia Rouva R:lle. Olin aivan otettu. Kiitos, rakkaat ystävät!

* * *

Viikko on pyörähtänyt käyntiin työntäyteisenä. Yksi kevään etapeista koettiin tänään, kun Herra R. leikkasi nurmikon ensimmäisen kerran tänä vuonna. Kasvustot näyttävät pääosin säilyneen hyvin, vaikka talvi olikin pitkä ja kylmänpuoleinen. Vain kartiovalkokuuset ovat päässeet ruskistumaan, mutta samoilta näyttävät monen naapurin ikivihreät havukasvit. Eiköhän tämä taas tästä iloksi ja kesäksi muutu…