tomaattikeitto1_a (1280x853)

Olen suuri gazpacho-keiton ystävä, mutta vuodenaika ei nyt oikein suosi sen valmistamista. Kasvikset ovat vielä talvihinnoissaan eikä tällaisessa rospuutossa kylmä keitto houkuta. Kokeilinkin lämpimän tomaattikeiton ja tuoretomaattien yhdistämistä – ja sehän toimi! Keitto maistuu niiiiiin kesältä, kun tuoretomaattikuutiot ja tuore basilika pumpsahtavat suuhun. Lisäksi soppa jää hinnaltaan edulliseksi ja sopii parhaillaan vietettävän nuukuusviikon teemaan.

Tomaattikeitto
(n. 4 annosta)

2 kpl sipulia
2 kpl perunaa
1 kpl punainen paprika
1 kpl chilipalko
n. 2 rkl oliiviöljyä
0,5 dl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
suolaa maun mukaan
1 tlk tomaattimurskaa (mielellään Mutti-tomaatteja)
n. 5 dl vettä
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
(1 rkl kanafondia)

tarjoiluun:
1-2 kpl tomaattia
n. 0,5 dl parmesaania raasteena
basilikaa

Kuori ja kuutioi sipulit ja perunat. Halkaise paprika ja chilipalko, poista siemenet ja kanta molemmista, kuutioi.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Freesaa kasviskuutioita kunnes sipuli pehmenee. Lisää kattilaan tomaattipyree ja jatka paistamista. Lisää hunaja ja suola sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattisäilykepurkki vedellä ja kaada vesi kattilaan. Nosta keitos kiehumispisteeseen ja hauduta sitten ainakin puoli tuntia miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Kun kasvikset ovat pehmenneet, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää hienonnettu basilika. Tarkista maku, lisää tilkka kanafondia tai ripaus suolaa.

Kuutioi tomaatit ja jaa tarjoilukulhoihin. Levitä tomaateille parmesaaniraastetta ja kaada kulhoihin tomaattikeittoa. Nauti uunituoreen patongin kera.

romaattikeitto_ja_patongit1_a (1280x956)

 

Patongit leipaisin itse. Löysin Allt Om Mat-lehden sivustolta patonkiohjeen, jossa osa jauhoista oli durum-vehnää. Tuli melko herkullisia patonkeja, mutta eivät ne nyt leipomoiden tuotteita voita rapeudessaan. Ohje kuitenkin tässä:

Patongit
(3 kpl)

5 dl vettä
1,5 tl suolaa
15 g tuorehiivaa
2 dl durumvehnäjauhoa
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

kaulimisvaiheessa: durumvehnäjauhoja

Mittaa kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon. Lisää joukkoon suola. Murenna hiiva taikinanesteeseen. Alusta taikina pehmeännapakaksi durum- ja vehnäjauhoilla. Lisää alustamisen loppuvaiheessa oliiviöljy. Taikinaa saa vaivata reippaasti, jotta se irtoaa kädestä ja taikinakulhon reunoista.

Peitä taikinakulho liinalla ja nosta kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan. Taikina saa kohota kolme tuntia.

Ota kohonnut taikina leivinpöydälle, joka on jauhotettu durumvehnäjauhoilla. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kolmeen osaan. Litistele taikinapalat parin senttimetrin paksuisiksi levyiksi ja kääri ne rullalle. Nosta patonkipellille tai tavalliselle, leivinpaperilla peitetylle uunipellille saumapuolet alaspäin. Viillä patonkien pintaan muutama viistoviilto. Kohota patonkeja liinalla peitettyinä parinkymmenen minuutin ajan.

Kuumenna uuni 250 C. Nosta patongit uuniin ja paista noin kymmenen minuuttia. Laske lämpötila 200 C ja jatka paistamista toiset kymmenkunta minuuttia kunnes patongit ovat kypsiä.

Älä peitä kypsiä patonkeja leivinliinalla, ellet halua niiden kuorien pehmenevän.

IMG_0517 (1280x905)

 

Eivätkä kyllä ole kovin kauniitakaan, mokomat. Mutta tulivat syödyiksi kuitenkin.

Rattoisaa nuukuusviikkoa!