jattiravut_tarjolla (644x1024)

Vaikka olen täällä blogissani moneen otteeseen prutkuttanut valkosipulin ylenpalttisesta käyttämisestä kaikissa mahdollisissa ruokalajeissa, on tässä kuitenkin resepti, joka ei toimi ilman valkosipulia. Marinoidut tiikeriravunpyrstöt kypsennetään suolapedillä ja niiden kera tarjotaan valkosipulimajoneesia, patonkia ja valkoviiniä. Iiihhhanaa, maximum-uuhh, kuten meidän pääsiäismiehemme Herrat R. ja P. asian ilmaisivat.

Ohje on muutaman vuoden takaa Glorian Ruoka&Viini-lehdestä, mutta sen kuvitus ei vastaa ohjetta. Päätin noudattaa reseptiä. Tiikeriravunpyrstöjä on hyvin saatavilla muun muassa Pirkka-sarjan pakasteena ja kuulemma etnisistä myymälöistä kannattaisi myös käydä katselemassa.

Suolapedillä grillatut tiikeriravut ja valkosipulimajoneesi

n. 800 g kuorettomia (tai itse kuorittuja), raakoja tiikeriravunpyrstöjä

marinadiin:
4 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 kpl chilipalko hienonnettuna
1 dl hienonnettuja yrttejä (meillä oli basilikaa ja timjamia)
3 dl oliiviöljyä
0.5 kpl sitruunan mehu
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria

paistamiseen: n. 1 kg karkeaa merisuolaa

valkosipulimajoneesiin:
1 kpl iso valkosipulinkynsi
2 kpl keltuaista
2 tl dijoninsinappia
2 rkl sitruunan mehua
2-3 dl rypsiöljyävalkopippuria
valkopippuria
(suolaa)

Kuori ravut ja poista suolet. Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Laita ravunpyrstöt marinadiin ja anna maustua jääkaapissa ainakin neljä tuntia.

Valmista valkosipulimajoneesi: ota valmistusaineet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamistamista. Kuori ja hienonna valkoispuli, mutta jätä se odottamaan. Laita keltuaiset, sinappi ja sitruunanmehu valmistusastiaan (kannu on hyvä) ja sekoita ne sauvasekoittimella. Lisää rypsiöljyä vähitellen seokseen ja jatka vatkaamista sauvasekoittimella kunnes koko öljymäärä on käytetty. Mausta majoneesi valkopippurilla (ja suolalla) sekä hienonnetulla valkosipulilla. Siirrä majoneesi jääkaappiin odottamaan.jattirapu_valmistus

Ota majoneesi ja ravut jääkaapista noin 15 minuuttia ennen valmistamista. Levitä suolaa paistovuokaan niin paljon, että sitä on noin kolmen senttimetrin kerros. Nosta vuoka 175 C uuniin ja kuumenna sitä noin 20 minuutin ajan. Nosta vuoka uunista ja levitä sille tiikeriravunpyrstöt (ohjeen mukaan ne olisi pitänyt kuivata talouspaperilla, mutta en tehnyt niin).

Laita suolavuoka takaisin uuniin ja kypsennä ravunpyrstöjä noin kymmenen minuuttia. Uunin voi kytkeä pois päältä jo muutaman minuutin kypsentämisen jälkeen, sillä suola varaa lämpöä hyvin. Nosta vuoka pöytään ja tarjoa ravunpyrstöjä paahdetun patongin ja valkosipulimajoneesin kera. Uusiseelantilainen Sileni Cellar Celection Pinot Gris sopi makuun oikein hyvin.

jattiravut_lahi (679x1024)

Meillä tämä tiikerirapusetti nautittiin ennen pääsiäislammasta, joka niinikään oli maustettu valkosipulilla. Minusta tämä oli aidosti kiva uusi tapa valmistaa rapuja ja aivan varmasti uusintoja tulee. Ravut eivät päässeet ylikypsymjään eikä huusholliin levinnyt ”kalamaista” tuoksua, kun suola imaisi käryt itseensä. Olen samaan tapaan kypsentänyt lohifileetä, ja havainnut tuon huikean hajuttomuuden. Silti kypsennettävät tuotteet eivät imaise itseensä suolan makua.

Toivotankin tällä ohjeella teille kaikille aurinkoista viikonloppua!

4 kommenttia artikkeliin ”Tiikeriravunpyrstöjä suolapedillä

  1. Ravut on kyllä niin ihana raaka-aine! nam! mitä enemmän valkosipulia, sitä parempi 😉

    Oikein maukasta viikonloppua!

  2. Nyt ymmärrän kaiken!! -Ainakin sen, miksi näitä suolapetejä käytetään. Ja jos se tosiaan toimii, sitähän täytyy kokeilla.

Comments are now closed.