sydanleivat_1 (1024x683)

Makeahkon saaristolaisleivän valmistusohje on vanha tuttu vuosien takaa. Se putkahtelee yleensä jouluna reseptipalstoille, mutta omasta mielestäni se sopii aivan kaikkiin vuodenaikoihin. Itse ostamme yleensä limpun valmiina, koska taikinasta tulee kolme leipää enkä ole kauhean innokas pakastaja(-Elvi). Nyt päätin kokeilla saaristolaisleivän kypsentämistä Keloveen mainioissa leipäputkiloissa.

leipamuottisarja2 (551x1024)

Leipäputkilot ovat sananmukaisesti metallilieriöitä, joihin taikina pakataan ja jotka suljetaan molemmista päistä metallikansilla. Taikinalle kannattaa jättää kohoamisvaraa, joskin saaristolaisleipä ei ihan mahdottomasti enää muotoonkohotusvaiheessa nouse.

Leipäputkilot kannattaa voidella hyvin. Voin levittäminen lieriöön ei ole aivan yksinkertaista, jonka vuoksi kannattaa kokeilla vuokasprayta tai esimerkiksi meidänkin lähikaupassa myytävää spraypulloon pakattua oliiviöljyä. Putkiloissa on  nonstick-pinnoite, joten aivan välttämätöntä voiteleminen ei ole. Näin makeassa taikinassa se on kyllä suositeltavaa.

Kun taikina on kohonnut uudelleen putkilossa. asetetaan ne uunipellille lappeelleen. Paistolämpötilat – ja ajat täytynee kokeilla taikinalajeittain, saaristolaisleivässä ohjeen mukaan tuli aivan loistavasti kypsynyttä leipää.

leipamuottisarja_leipa (587x1024)

SAARISTOLAISLEIPÄ

(3 vuokaleipää tai 3 putkiloleipää + 1 vuokaleipä)

1 l piimää (esim. asidofilus)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 tl suolaa
3 dl leipä- tai mämmimallasta
3 dl kauralesettä
n. 1 l vehnäjauhoja

vuokien voitelemiseen: voita tai vuokasprayta tai ruokaöljyä spraypullossa

Lämmitä piima kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään, lisää joukkoon siirappi, suola, maltaat ja leseet. Alusta taikina vehnäjauhoilla, mutta jätä se löysäksi. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Voitele leipävuoat tai –putkilot. Jaa taikina niihin ja kohota uudelleen.

Kuumenna uuni 175 C. Laita leivät vuoissaan kypsymään uunin alatasolle. Paistoaika on noin tunti. Jäähdytä leivät vuoissa ja kumoa vasta jäähtyneinä.
leipamuottisarja_leivat (1024x926)

Jäähtyneestä leivästä onkin sitten hauskaa leikata ”muodokkaita” leipäviipaleita. Kätevää! Enää ei synny stanssipalojakaan!

IMG_0051 (1024x1015) (2)

Meillä kokoontui toissailtana rakas elämänkaarikirjoittajien ryhmä, Kaarettaret. Rouvat ystävällisesti suostuivat koekaniineiksi Kuninkaan kala-ruoanvalmistusesitykseeni, ja teinkin sitten meille alkupalaleiviksi tuollaisia sydämenmuotoisia saaristolaisleipäsiä. Koska pääruoan raaka-aine oli kala, päätyi leiville kylmäsavuporoa ja leipäjuustoa. Leipäjuustosta stanssasin samalla sydämenmuotoisella leipäputkilolla viipaleet. Samaa ideaa voisi käyttää kylmäsavulohelle – ellei sitten halua valmistaa iki-ihanaa kylmäsavukirjolohimössöä.

KYLMÄSAVUKIRJOLOHIMÖSSÖ

n. 150 g kylmäsavustettua kirjolohta (mielellään Piipanojan) tai kylmäsavusilakkafileitä
1 kpl pieni punasipuli
1,5 dl smetanaa
1 npp tilliä hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa myllystä
(tilkka sitruunanmehua)

Hienonna kylmäsavustettu kala ja kuorittu punasipuli. Sekoita ne sekä hienonnettu tilli smetanaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Tätä saa muuten Turusta valmiina Kauppatorin Kalapojilta silakkaversiona. Se vie kielen mennessään.

*  * *

Jaapa jaa. Nyt on siis raportoituna kaksi kolmesta uudesta leivontavälineestä. Muistakaapa, että Keloveellä on myös verkkokauppa, josta näitä mainioita tuotteita voi ostaa. Ja paljon muutakin, kuten Kitchen Aidin Artisan-yleiskonetta.

6 kommenttia artikkeliin ”Monenmuotoista saaristolaisleipää

 1. PAKKO saada tuollaiset hienot putkilot!! haluan itsekin tehdä sydämenmuotoista saaristolaistleipää, ihania 🙂

  annemi / 52weeksofdeliciousness.com

  1. Ne ovat todella kätevät! Aion pääsiäiseksi kokeilla jotakin vaaleaa leipää, esimerkiksi Murun briossitaikinaa.

   Tajusin muuten vasta nyt, kuka olet :)! Kivaa!!!!

   1. Hihi, minä se olen 😀 nykyään kun en pysty ns. anonyyminä tai nimimerkillä kirjautumaan, niin valitsin mieluummin Facebookin kuin ikuvanhat WordPress-tunnarit 🙂

 2. Kiitos että olet toiminut koekaniinina. Olen monesti katsellut noita muotteja Amazonista, mutta en ole saanut aikaiseksi tilata. Jos aikaansaannokset ovat noin komeita, taidanpa klikata itseni seuraavaksi Amazonin puolelle.

Comments are now closed.