Jouluaatto alkoi täällä Varsinais-Suomessa sateisena, mutta puolillepäivin päästyä ilmestyi taivaanrantaan aurinko. Omituinen valoilmiö monen pimeän päivän jälkeen!

Meidän joulumme on sujunut rauhallisissa merkeissä. Herra on potenut flunssaa, joka on äitynyt ajoittain todella rajuksi. Onneksi nyt alkavat kröhä ja nuha laantua.

Jouluaattona lämmitimme alkajaisiksi joulusaunan, jonka Herra oli edellispäivänä kuurannut (ettei vain tuo nuha oli siitä lähtöisin?). Saunan jälkeen siemaisimme kulholliset lihalientä, jonka olin aatonaattona keittänyt. Itse asiassa siitä tulikin häränhäntäliemi, koska häränhäntäpaloja sattui olemaan lihatiskissä.

HÄRÄNHÄNTÄLIEMI

n. 1,5 kg häränhäntiä tai vastaava määrä luista naudanlihaa sekä luita
n. 1 kg juureksia: palsternakkaa, selleriä, porkkanaa
1 kpl purjosipuli
2-3 kpl sipulia
4-6 kpl laakerinlehtiä
n. 5 kpl neilikankukkaa
n. 5 kpl maustepippuria
n. 10 kpl musta- ja valkopippuria
pieni nippu timjamia
(persiljan varsia)
suolaa

kirkastamiseen: n. 2 kananmunan valkuaista ja munien kuoret
liemen viimeistelyyn: Worcestershire-kastiketta ja/tai soijakastiketta ja/tai Tabascoa, kuivaa sherryä tai konjakkia

Paahda lihapaloja uunipannulla 225 C uunissa. Lisää pannulle paahtumaan myös juurespalat, kun lihat ovat saaneet väriä. Kun kaikki ainekset ovat kevyesti ruskistuneet, kaada ne isoon kattilaan ja huuhdo uunipannusta sinne kertynyt liemi. Kaada kattilaan kylmää vettä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Lisää suolaa ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto (häränhännistä ei juuri irtoa vaahtoa, siksi ovat hyviä liemiaineksia).

Lisää mausteet ja tarvittaessa vettä. Keitä lientä miedolla lämmöllä ainakin 4-5 tuntia. Keitosta ei peitetä kannella, mutta kostutetun ja reijitetyn leivinpaperin voi kattilan suojaksi laittaa.

Kun liemi alkaa näyttää voimakkaanväriseltä ja maistuu lihaisalta, siivilöi makuainekset pois. Jäähdytä liemi yön yli.

Ota jäähtyneestä liemestä lusikalla kaikki hyytynyt rasva pois. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä sitä miedolla lämmöllä noin tunti. Näin liemi tiivistyy ja maku paranee.

Jos liemi on kovin ”roskaisen” näköistä, voi sen kirkastaa: vatkaa muutama kananmunan valkuainen vaahdoksi. Murskaa pestyt kananmunan kuoret valkuaisvaahtoon ja kaada seos poreilevaan lihaliemeen. Ota keitos pois liedeltä ja peitä kannella. Noin vartin kuluttua siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan kankaan läpi. Jokin vanha, puhdas keittiöpyyhe on tähän hommaan omiaan, koska on mukavampaa heittää se menemään kuin ryhtyä pesemään.

Viimeistele lihaliemi: tarkista maku ja lisää tarvittaessa liemimäisiä mausteita. Tarjoa lihaliemi laakeista teekupeista tai liemimaljoista lihapasteijan kera.

Lihalientä ja -pasteijoita jouluaaton lounaalla. Kynttilät näyttävät olevan ihan vinksinvonksin

LIHAPASTEIJAT

n. 700 g valmista voitaikinaa levyinä

täyte:
150 g naudan paistijauhelihaa
1 dl kypsentämätöntä riisiä
3 kpl kovaksi keitettyjä kananmunia
suolaa, maustepippuria, mustapippuria, paprikajauhetta
1 kpl raaka kananmuna

voiteluun ja pinnalle: kananmuna, paprikajauhetta (tai unikosiemeniä, korppujauhoja)

Valmista täyteainekset mielellään jo valmistamista edeltävänä päivänä. Paahda jauheliha ja murustele se, mausta voimakkaasti ja jäähdytä. Kypsennä ja valuta riisi, jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita ainekset keskenään ja mausta, tarkista maku. Lisää lopuksi joukkoon yksi raaka kananmuna (tee tämä vasta leipomisvaiheessa).

Kauli voitaikinalevyjä hieman ohuemmiksi ja leikkaa ne neliöiksi. Nosta jokaiselle taikinaneliölle noin ruokalusikallinen täytettä. Voitele taikinaneliön reunoista puolet kananmunalla ja taita vastakkaiset reunat voidelluille. Nipistä haarukalla reunat yhteen. Voitele pasteijat kananmunalla ja ripota pintaan koristeita, jos haluat.

Kypsennä 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pasteijat saavat kauniin värin pintaansa ja pohjat ovat ruskistuneet.

Jouluaaton illallinen rakentui muikunmädistä lisäkkeineen sekä paahdetusta leivästä.
Kyytipoikana joulupäivän aterialle varattu skumppa.

Jouluaatto kului nopsasti joulurauhan julistusta katsellen ja joululauluja kuunnellen. Iltapäivällä pelasimme erän Bezzerwizzer-peliä, joka oli joululahja meiltä itseltämme meille. Ihan hauska tietokilpailupeli, johon kehitimme uudet säännöt! Illan hämärtyessä nautiskelimme muikunmätitoastia, jonka huuhdoimme alas kuivalla kuohuviinillä. Se oli kylläkin varattu joulupäivän kalkkuna-aterialle, mutta sopi kenties paremminkin tähän mätiviritykseen.

Konjakkiluumuja, vaniljakermavaahtoa ja aattoillan konjakit. Hyvä päätös päivälle.

Vieläkin hämärämmissä iltatunnelmissa liekitin meille konjakkiluumut, jotka söimme kermavaahdon kera. Kyytipoikana tietysti samaista konjakkia. Nam, tämä kyllä vie kielen mennessään!

KONJAKKILUUMUT

1 pss kivettömiä luumuja (n. 200 g)
4 dl vettä
1 dl sokeria
ripaus suolaa

liekittämiseen: noin 3 rkl konjakkia

Kiehauta vesi ja sulata sokeri siihen. Lisää luumut keitokseen ja kiehauta nopeasti (ei ole välttämätöntä). Jätä odottamaan yön yli. Juuri ennen tarjoilua kuumenna luumukeitos kiehuvaksi ja keitä sitä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja lisää konjakki. Sytytä liekki. Kun se on sammunut, siirrä luumut tarjoiluvadille. Tarjoa löysäksi vatkatun, vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Ja tältä näyttää sitten Tapaninpäivänä: tuulee erittäin voimakkaasti lännestä, lämpötila on + 8 C, mutta aurinko paistaa. Eilen illalla alkoi aivan järkyttävän tiheä sade, joka jaksoi rummuttaa talon helmapeltejä koko yön. Aamulla heräsimme Herran kanssa ihmeelliseen vinkunaan, joka selvisi sittemmin palovaroittimien hälytysääneksi. Sähköt menivät muutamaan kertaan poikki, ja vinkuna liittyi sekä sähkön katkeamiseen että sen palaamiseen.

Eilinen ei ollut mikään ihmeen ihana päivä: sateli jo pitkin päivää, oli pimeää ja leffa, jonka olimme valinneet, oli harvinaisen tylsä (George Clooneyn ”The American”). Onneksi molempina iltoina televisiosta on tullut kivoja kotimaisia leffoja: aattona katsoimme Veikko Huovisen tekstiin perustuvan ”Koirankynnenleikkaajan” ja eilen Kaurismäen ”Kolme viisasta miestä” sekä Vesku Loiri-dokumentin.

Eiliset sapuskatkaan eivät olleet mitenkään ihmeelliset, joten en viitsi niistä edes tänne blogiin kirjoittaa. Meillä oli siis savustettua kalkkunaa, Waldorfin salaattia, kaskinaurispaistosta ja jälkiruoaksi mustaherukkasorbettia, jonka tein itse. Täytyy vielä kehittää ohjetta.

Joten nyt: hyvät Tapanit kaikille, myös muille kuin marttyyreille!