…kuin naapurin jouluvalot rankkasateessa? Kerrassaan karmean kelin saimme tänne Varsinais-Suomeen ensimmäisen adventin kunniaksi.

Eilisillasta asti on tuullut kovasti. Aamuyöllä jo kuulin sateen alkaneen, ja se on jatkunut ihan koko päivän. Oli niin hämärää keskipäivälläkin, ettei ilman valoa nähnyt lukea. Ja vuosi sitten tein terassilla jäädyttämällä kynttilälyhtyjä!

No, vietimme kuitenkin minipikkujoulua Herran kanssa.

Paistoin meille eilen ihan pikkuruisen, harmaasuolatun kinkkurullan, joka ihan kiitettävästi maistui joulukinkulta. Sen lisäkkeenä nautimme purkkiherneitä (aah! Superherkkuani!), perunalunta ja paistettuja lanttukuutioita. Makua ateriaan toivat keitetyt luumut, vahvanmakea sinappi ja hillosipulit.

Lanttukuutiot ovat vallan mainioita kinkun kumppaneita, koska ne eivät ole läheskään niin tymäköitä kuin lanttulaatikko. Joskus tuntuu siltä, että lanttulaatikon kermaisuus aiheuttaa ikävän tuhdin olon.

LANTTUKUUTIOT

1 kpl lanttu
keittämiseen vettä ja suolaa

n. 30 g voita
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl suolaa
n. 2 rkl siirappia tai hunajaa

Kuori ja kuutioi lanttu. Keitä lanttukuutiot puolikypsiksi (n. 10 minuuttia) suolalla maustetussa vedessä. Valuta ne ja jätä odottamaan ruokailua.

Juuri ennen tarjoilua sulata voita paistokasarissa. Lisää lanttukuutioit ja ruskista niitä hetkinen. Lisää mausteet ja siirappi, tarkista maku ja tarjoa possunlihasta valmistettujen ruokien lisäkkeenä.

Kinkkusinapin löytäminen ei ole mikään maailman yksinkertaisin juttu. Meillä ainakin kahden henkilön kotitaloudessa on tasan kaksi sinappileiriä: Herra valitsee Dijon-sinapin ja Rouva makeamman version. Tähän asti olen pitänyt Hangon sinapista, koska se on sekä vahvaa että makeaa. Vaan löytyipä uusi sinappituttavuus joitakin viikkoja sitten, kun valmistin Glorian Ruoka&Viini -lehden ohjeella nakkipitsaa . Juu, kuulostaa kummalliselta ruokalajilta ja olikin sitä, mutta sen maustamiseen käytetty sinappi vei jalat alta.

NAKKIPITSAN LISÄKESINAPPI

1 dl vettä
2dl sokeria
1 dl Coleman´s sinappijauhetta

Kiehauta vesi ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes se on sulanut. Lisää joukkoon sinappijauhe ja sekoita voimakkaasti. Jäähdytä ja pullota, koska sinappi jää rakenteeltaan juoksevaksi. Itse lisäsin siihen aivan pienen ripauksen suolaa, koska mielestäni kaikkiin vesipitoisiin ruokiin, joihin tulee sokeria, tarvitaan myös vähän suolaa peittämään ”veden maku”.

Näin joulun alusaikaan on kivaa poltella kynttilöitä. Minusta kauneimpia ovat valkoiset kruunukynttilät, koska niissä on niin puhdas, lämmin liekki. Meillä vaan ei parhaillaan ole oikein hyviä jalkoja pitkille kynttilöille. Tämä olisi yksi ehdokas. Gloria-kynttilänjalka, joka on valmistettu valuraudasta. Sitä löytyy myös valkoisena. Ideana on, että kynttilänjalkaan voi laittaa haluamansa määrän kynttilöitä ja niiden lisäksi vaikkapa kukkia tai havunoksia. Turussa näitä myy ainakin Sisustuksen Koodi (on muuten myymälä, jossa joutuu hulluuden partaalle kaikkien sisustusihanuuksien runsauden vuoksi). Pitänee laittaa harkintaan…

Joulun suunnittelemisessa olemme nyt päässeet Herran kanssa niin pitkälle, että se alkaa olla pulkassa. Avaan aikomuksiamme tuonnempana…