Italialaista visiittileipää ja vihersalaattia.

Olemme tänä syksynä joutuneet kehittelemään ilapalaksi mitä erilaisimpia viritelmiä, kun jompi kumpi meistä on iltaisin harrastamassa tai opiskelemassa. Ihan täyttä ateriaa ei enää iltakahdeksan jälkeen jaksaisi syödä, mutta pelkällä voileivälläkään ei oikein pärjää.

Muutama viikko sitten valmistin meille silakoista ja revityistä ruisreikäleivistä eräänlaista kalakukkoa, ja tänään kokeilin Matplatsenin Victorian ohjetta täytetystä maalaisleivästä. Aika mainioita molemmatkin, kalaleivän ohjeen voin lisätä sitten, kun sitä seuraavan kerran valmistan. Tässä siis Italialaisen visiittileivän ohje.

Visiittileivän raaka-aineet. Leipänä onnistuneempi valinta olisi perinteinen ranskanleipä, tämä oli hieman latuskainen maalaisleipä.


ITALIALAINEN VISIITTILEIPÄ

(n. 4 annosta)

500 g naudan jauhelihaa
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulin kynttä
0,5 kpl paprikaa kuutioituna
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl suolaa
pippuria
sokeria
voita paistamiseen

4 kpl tomaattia
1 ruukku tuoretta basilikaa
n. 4 kpl pepperonia (mietoja)
1 dl oliiveja

n. 150 g raastettua juustoa

1 kpl maalaisleipä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sulata voi paistinpannulla ja ruskista siinä jauheliha. Lisää hienonnetut sipulit, paprikakuutiot ja tomaattipyree, paahda aineksia hetki. Mausta ja lisää kuutioidut tomaatit. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää hienonnettu basilika, tarkista maku ja jätä seos jäähtymään hetkeksi.

Leikkaa leivästä kansi ja kaavi sisustaa pois kunnes leipää on noin 2 cm kerros. Viipaloi oliivit ja pepperonit, ja lisää ne jauhelihaseokseen samoin kuin juustoraaste.

Täytä leipä jauhelihaseoksella. Nosta kansi leivän päälle, ja kääri se leivinpaperiin ja alumiinifolioon.

Kypsennä 175 C noin 30 minuuttia tai niin pitkään, että leipä sisuksineen on läpikotaisin kuumentunut.

Tarjoile raikkaan salaatin kera. Olut tai punaviini sopivat kyytipojiksi. Tämä on sopiva ohje esivalmisteltavaksi: jääkaapista vaan leipä kuumaan uuniin ja pikainen salaatti valmistuu leipää odotellessa. Vinkki teatteri- tai matsi-illanistujaisiin.

Täytetyt leivät ja lämpimät voileivät ovat tyylipuhdasta 1970-luvun ruokaa. Ylla oleva kuva on keittokirjasta ”70-luku tarjottimella”, joka mukavasti palauttaa maitopussien ja emalikattiloiden maailmaan. Olkoon Italialainen visiittileipä kuinka retroa tahansa, meille se maittoi oikein hyvin.

Rouvan ruusutilanne ei ole oleellisesti muuttunut. Harmittaa ihan vietävästi. Jospa huomenna olisi jo parempi päivä?