Viikonloppu käynnistyy tästä: pippuripihvit kermakastikkeessa, lohkoperunat ja uunitomaatit. Laseissa Kumalaa.

Perjantain väsymys ja virsuilu saivat aikaan sen, että kauppareissulla matkaan tarttuivat sisäfilepihvit, tarjousperunat (joita ei edes pitäisi syödä) ja pussillinen kotimaisia tomaatteja. Koko viikko on menty epäonnisissa ruokaponnisteluissa ja nyt alkoi olla jo nälkä.

Pihvinpaistaminen on turhaan mystifioitu juttu. Olen aikoinani pitänyt pihvinpaistokurssejakin, joissa on käyty nämä muutamat pikkuasiat läpi:

  • osta kunnollista lihaa. Jätä joka toinen pihvikerta väliin ennemmin kuin ryhdyt hempuliin raaka-aineeseen.
  • sisäfilepihvi saa painaa 120 – 140 grammaa / annos.
  • ota liha huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen kypsentämistä. Kuivaa sen pinta mahdollisista solunesteistä.
  • paistaessa maltti on valttia. Pihvinpaistaminen EI ole lätkämatsi, jossa pihviä vatkataan paistinpannulla edestaas. Pihville luodaan kaksi kunnollista paistopintaa rauhallisesti paahtaen. Paksuille sisäfilepihveille on hyvä paistaa myös reunat.
  • itse kuulun siihen koulukuntaan, joka suolaa pihvin vasta kypsänä. Jokainen valitkoon oman mallinsa.
  • aterialla tarjottavat lisäkkeet on valmistettava etukäteen: pihvi ei odota lisäkkeitä, vaan lisäkkeet pihviä.

Nyt sitten pippuripihviin, jonka valmistamisessa noudatan turkulaisen Pippurimyllyn ohjetta, tietysti hieman mukaellen.

Pihvinpaistaminen on juuri alkamaisillaan. Valmiina kastike, pippuriseos ja paistinpannu, jossa on rypsiöljyä ja voita.

Laita perunat ja tomaatinpuolikkaat uuniin kypsymään. Sitten valmistetaan kastike.

n. 15 g voita
liraus rypsiöljyä
n. 1 rkl sinappia (turkulaista vihreässä tuubissa)
1 tl chilinmakuista grillimaustetta
1 dl creme fraichea
n. 2 dl kuohukermaa
1 tl soijakastiketta
1 tl Worcestershire-kastiketta

Kuumenna paistokasari, lisää öljy ja voinokare. Purista pannulle sinappia ja ripota grillimaustetta. Kun ne ovat kiehahtaneet, kaada pannulle ensin tilkka kermaa ja sekoita kastikkeen alku sileäksi. Lisää sitten creme fraiche ja sekoita uudelleen sileäksi.

Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Tähän on vaikeata antaa täsmällistä minuuttimäärää. Lisää loput mausteet, tarkista maku ja jätä kastike odottamaan. Pidä se kuitenkin lämpimänä.

Esikäsittele pihvit. Sivele pihvien toinen puoli samalla sinapilla, jota laitoit kastikkeeseen. Murskaa musta- ja valkopippureita ja laita murske lautaselle odottamaan.

Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voita. Lirauta joukkoon rypsiöljyä. Pannu on kyllin kuuma, kun voin vaahto saa ruskeaa väriä ja pannusta nousee pähkinäinen tuoksu.

Paina nyt sinppinen pinta pippurimurskeeseen ja nosta lihapala pannulle.

Kas noin. Paina vielä pihviä sormilla pannua vasten, jotta pihviin ei muodostu ”surureunaa” vaan paistopinnasta tulee tasainen.

Pihvi ei ole kuuma tässä vaiheessa. Paista nyt pihviä noin kolme minuuttia pippuripuolelta ja käännä pihvi. Paista myös reunoihin kauniin pinnat. Yhteensä paistamiseen kuluu noin kahdeksan minuuttia – riippuen tietysti kypsyysasteesta, jota tavoitellaan sekä pihvin paksuudesta. Kokemus auttaa tässä. Paistopinnan tulee kuitenkin tuntua napakalta ja kimmoisalta.

Nosta pihvi kastikkeeseen ja valele niitä. Kuumenna sen verran, että kastike on kuumaa.

Tässä vaiheessa on lisäkkeiden viimeistelyn aika. Tarjoile sitten pippuripihvi joko lautasannoksina tai vadilta. Kotikeittiössä ei kannata neljää annosta suurempaan puuhaan ryhtyä.

Kastike on aivan inasen juoksettuneen näköistä, mutta sitä se ei ollut tarjoiluvadilla. Sallittakoon siis täämä moka. Olisi pitänyt lämmittää myös ruokalautaset.

Kahdelle tällainen ateria kustantaa noin 20 euroa. Pihvit maksoivat yhteensä 17 euroa. Ravintolassa annoksesta saisi maksaa luultavasti yli 20 euroa/henkilö, joten lopulta tämä nyt ei edes niin kauhean kallista ylellisyyttä ole. Meiltä jo lähtisi taksilla Turkuun pihviaterialle, saisi hintaa lisätä 30 euroa mennen tullen.

Tänään taitaa tulla varhainen ilta. Viikko on taas ollut niin touhuntäyteinen, että eipä ihme, jos vähän väskättää. Levollista viikonloppua teillekin!