Ohopsista, toinen lautasliina ehti kellahtaa kumolleen!

No niin, tässä Rouvan yritys blogin yksivuotistoiveiden täyttämiseksi: Kievin kanan valmistusohje, jota Jossu toivoi.

Edellisen kerran olen Kievin kanaa alias Kiovalaista kotlettia valmistanut noin kaksikymmentäviisi vuotta sitten opiskellessani kotitalousopettajaksi. Muistiin on jäänyt, että ruokalaji ei kuulu kaikkein helppotekoisimpiin, ja että siinä on ideana voitangon kätkeminen kananrintaan tai -koipeen korvaamaan poisnyppäistyä luuta.

Googlailin ohjeita ja löysin yhden keittokirjostanikin. Noita yhdistelemällä päädyin seuraavaan ohjeeseen, jonka mukaan tänään ruoan valmistin. Se maistui ihan hyvältä, ja jos johonkin tällainen valmistustapa sopii, niin juuri broilerille. Mauton liha saa mukavasti makua maustevoitäytteestä. Maustoin voita vielä inasen enemmän kuin malliohjeissa eli tönäsin joukkoon chililastuja.

KIEVIN KANAA

6 kpl broilerin nahatonta rintaleikettä
1 rkl sitruunan mehua
ripaus suolaa

Maustevoi:
100 g voita
1 rkl persiljaa hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä raastettuna
0,5 tl chili-lastuja
0,5 tl suolaa

Kaksinkertaiseen panerointiin:
* 1 dl vehnäjauhoja
*2 kananmunaa
*n. 2 dl hienoa korppujauhetta,

Kypsentämiseen: noin 5 dl rypsiöljyä

Valmista ensimmäiseksi maustevoi: sekoita pehmeään voihin hienonnettu persilja, chililastut ja raastettu valkosipuli. Jaa voi kuuteen osaan ja muotoile niistä tangot. Laita tangot alumiinifoliolla päällystettyinä pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Tästä lähdetään liikkeelle: maustevoi on jähmettynyt ja broilerinpalat odottavat nuijimista. Valitettavasti olin hankkinut meille paistileikkeitä rintaleikkeiden asemesta. Maku on varmasti yhtä hyvä, mutta näiden käsitteleminen oli hankalampaa.

Valmistele broilerinpalat: nuiji palat muovikelmun välissä litteiksi ja valuta niille hieman sitruunanmehua. Aseta jokaisen broilerileikkeen keskelle jähmettynytt voikimpale.

Kierrä palat tiiviisti rullalle ja siirrä pakastimeen jäähtymään noin tunniksi.

Pyörittele broileriplata huolellisesti jauhoissa, sitten kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Tarkista, että jokainen kuorrutuskerros peittää kotletin joka kohdasta, niin että voi ei pääse kypsennyksen aikana valumaan ulos (kahdesta kuvan rullasta se pahalainen pilkistelee).

Kaksinkertaisen paneerauksen vaiheet: vehnäjauho, kananmuna, korppujauho.

Kuumenna uuni 180 asteiseksi. Kuumenna öljy padassa tai kasarissa 180 C . Se on sopivan kuumaa, kun pala vaaleaa leipää alkaa lupaavasti tiristä. Ruskista broilerinpalat kullanruskeiksi (noin 5 minuuttia) ja nosta reikäkauhalla tai grillipihdeillä talouspaperilla peitetylle uuninkestävälle vadille.

Kun kaikki broilerinpalat on kypsennetty öljyssä ota talouspaperi pois vuoasta ja siirrä vati uuniin. Kypsennä vielä uunissa 15 minuuttia.

Ja sitten tipunpalaset ovat valmiita nautittaviksi riisin, herneiden ja raikkaan salaatin kera. Punaviini sopi kyytipojaksi vallan mainiosti.

Aterialla pohdimme Herran kanssa Venäjän kukoistuskautta ja tsaarien valtaa. Rikas maa on tarjonnut mahdollisuuden yltäkylläiseen elämään – tai siis niille, jotka ovat kuuluneet ylimystöön.

Joidenkin lähteiden mukaan Kievin kanan ohje ei ole venäläinen alkuperältään vaan amerikkalaisten kokkien kehittämä ruokalaji, jolla on houkuteltu venäläisiä ravintolaan. Ihmeen hyvin voitangot säilyivät broilerirullassa, mutta sellaista sulan voin pyrskähdystä, jota muistelen 25 vuotta sitten kokeneeni, emme nyt saaneet. Voi suli jännästi vasta uunikypsennyksessä, mutta valui sitten uunivuokaan, josta sen sai kaavittua kastikkeeksi. Valkosipulietanat ovat itse asiassa aika lähellä Kievin kanaa, mutta huomattavasti helppotekoisempia.

Huomenna palataan taas arkeen ja töiden ääreen. Kovin nopeasti nämä viikonloput menevät. Vai olisiko tämä sitä vanhenemista?