Karviaishilloa ja ternimaitopannukakkua.

Poikkesin torstaina Kaarinan torilla ja siellä sattui olemaan myynnissä karviaismarjoja eli tikkelperejä. Tänään keitin niistä pikaisen hillon, joka maistui todella marjaisalta. Hilloa keitellessäni muistin, että meillä on vielä pakasteessa ternimaitoa. Päätin sitten yllättää Perheemme Suuren Pannukakkujen Ystävän!

TERNIPANNUKAKKU

1 l ternimaitoa
4 kpl kananmunia
4,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

vuokaan: voita

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon ternimaito sekä mausteet. Vatkaa taikinaan vehnäjauhot ja anna sen levätä puolisen tuntia.

Kuumenna uunipannu tai iso uunivuoka 250 c uunissa. Sulata pannulla voipala, ja anna sen ruskistua hieman. Kaada pannukakkutaikina vuokaan ja paista sitä 250 C noin kymmenen minuuttia. Laske lämpötila 200 C ja jatka paistamista vielä toiset kymmenen minuuttia. Tarjoa hillon ja sokerin kera.

KARVIAISHILLO

1 l karviaismarjoa
1 dl vettä
n. 400 g hillosokeria

Kaada huuhtaistut karviaiset kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna marjat kiehuviksi ja keitä niitä noin viisi minuuttia. Kytke lämpö pois liedestä ja soseuta karviaiset sauvasekoittimella. Punnitse saatu seos ja lisää joukkoon hillosokeria puolet soseen painosta. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä kymmenen minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä ja pakkaa hillo purkkeihin tai pakastusrasioihin.

Kantarellipiiras.

Samaisella torireissulla mukaan tarttui litra kantarelleja. Koska Varsinais-Suomessa on tänään täysi hellepäivä, muuttuivat ateriasuunnitelmamme. Ei jaksa kuuhtoa kiettiössä!

Käsittelinkin sitten kantarellit niin, että kuivatin niitä hetken kuumalla rasvattomalla paistinpannulla. Kun nestettä ei enää haihtunut, lisäsin nokareen voita ja yhden hienonnetun kesäsipulin varsineen. Sipulin pehmennyttyä maustoin seoksen mustapippurirouheella, suolalla, tilkalla soijakastiketta ja lurauksella kuivaa sherryä. Jäähdytin seoksen.

Otin sulamaan voitaikinalevyjä ja jaoin ne nelikulmaisiksi paloiksi. Sekoitin jäähtyneen sienimössön joukkoon noin desilitran raastettua emmental-juustoa. Lusikoin täytettä jokaiselle taikinaneliölle ja ummistin neliöt pieniksi nyyteiksi nostamalla kulmat täytteen päälle. Voitelin nyytit kananmunalla ja paistoin 225 C noin kaksikymmentä minuuttia.

Söimme näitä lounaaksi kylmän Chardonnay-viinin kera. Palaamme kurinalaisempaan ruokailuun sitten, kun sää viilenee.