tuplalohi_perunapiirakka_3p

Oikein aurinkoista ja ihanaa ystävänpäivää! Jos iltapala on vielä harkinnassa, suosittelen tuplalohista perunapiirakkaa – tätä valmistuu riittävästi isommallekin ystäväporukalle.

tuplalohi_perunapiirakka_1

Muistelin jokunen viikko sitten ensimmäisen koekeittiötyöpaikkani suosikkireseptiä, jossa oli leipaistu iltapalapiirakkaan kypsää perunaa ja lämminsavulohta. En tietenkään löytänyt alkuperäistä ohjetta – 1980-luvulla ei ollut verkkokeittokirjoja. Sattumakokkailin uuden version, eikä tämä ollut ollenkaan hassumman makuista:

Tuplalohi-perunapiirakka
(noin 12 annosta)

pohjataikinaan:
300 g voita
6 – 6,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
noin 0,5 dl jääkylmää vettä

täytteeseen:
4-5 kpl kypsää perunaa (450 g)
300 g lämminsavulohta
200 g kylmäsavulohta
1 npp kevätsipulia tai ruohosipulia (70 g)
1 npp tilliä

juustoseokseen:
1 pas Koskenlaskija voimakasta –sulatejuustoa (250 g)
2 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
5 kpl kananmunia
merisuolaa ja mustapippuria myllystä (suolan määrä lohen suolaisuuden mukaan)

Valmista ensin pohjataikina: mittaa voi, jauhot ja suolaripaus monitoimikoneen kulhoon. Aja seos ryynimäiseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikina sileäksi. Laita taikina leivinpaperikääreeseen ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Valmista täyte: kuori ja kuutioi keitetyt perunat. Poista lohipaloista nahkat ja paloittele ne: lämminsavulohi saa jäädä karkeammiksi paloiksi kuin kylmäsavulohi, joka kannattaa leikata noin puolen senttimetrin kuutioiksi. Hienonna huuhdeltu ja kuivattu kevätsipuli sekä tilli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.

Valmista juustoseos: paloittele Koskenlaskija-juusto ja laita kuutiot kattilaan. Lisää maito. Kuumenna seos jatkuvasti sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juusto on sulanut maitoon. Varmasti tämän korvikkeena voisi käyttää Koskenlaskija Ruoka-juustoakin J. Jäähdytä juustoseosta hetki ja lisää sitten joukkoon kerma, kananmunat ja mausteet.

Kokoa piirakka: kauli pohjataikina noin puolen senttimetrin paksuiseksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille (tai kauli suoraan leivinpaperille). Levitä täyteseos piirakkapohjalle ja kaada juustoseos täytteiden päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta pelti 200 C uuniin keskitasolle ja kypsennä noin 40 minuutin ajan. Anna piirakan jäähtyä hetki ja tarjoa sitten viileän valkoviinin tai oluen kera.

tuplalohi_perunapiirakka_2

Voisi tuon piirakan valmistaa vain kylmä- tai lämminsavulohesta, mutta meillä nyt sattui olemaan molempia jääkaapissa. Ja molempien ”parasta ennen” -merkintä uumoili jo ääripäätään. Melkein hävikistä herkkua siis tämä piirakka!

helppo_popcorn_jaadyke1

Piirakan jälkeen maittaisi varmaankin kinuski-popcornjäädyke? Kokkailin tämmöisiä sydänvuokiin valmistettuja jälkiruokia viikonloppuna, kun saimme nuorison visiitille. Ohje on Maku-lehden ”Painted by Cakes”-blogista.

sydanvuoat_2017

Nämä söpöliinivuoat löysin joulun jälkeen Stockmannin poistopöydältä. Vaikuttivat ihan kelpoisilta irtopohjavuoilta. Täytyy kehittää niille muutakin käyttöä.

ystavanpaivan_ranunculukset_2017

Ystävänpäivän viettämisen aloitimme jo eilen, sain nimittäin Herra Raadelmalta ihqun ranunculus-kimpun. Ihana mieheni mun, jota tosin itse olin jo muistanut intialaisella päähierontalahjakortilla. Hyvä vaihtari siis.

jaakavelylla_helmikuu2017

Meillä on muuten sellainen harvinaisuus meneillään kuin TALVILOMA! Aaah, tämä on aivan huikeaa.

Ollaan nautittu kauniista kevätsäistä muun muassa käppäilemällä Kuusistonsalmen jäillä, istumalla terassilla totien kanssa (=matkimalla hiihtokeskuselämää) ja muutenkin vain ottamalla rennosti. Kivaa vaihtelua arkeen!

tellervo_koivisto_historia_2017

Olen jopa pystynyt pitkästä aikaa lukemaan! Tellervo Koiviston elämäkerta osoittautui kaikkea muuta kuin kevyeksi lukemiseksi.

Paljon ajatuksia se sai kuitenkin liikkeelle, muun muassa sen, kuinka itsestäänselvänä tulee pidettyä sukupuolten välistä tasa-arvoa. Muistan kyllä äitini ja tätini kiihkoilut aiheesta 1960-luvun loppupuolella. Miten äkkiä asiat muuttuvatkaan ”oletuksiksi” – ehkä 50 vuoden kuluttua ihmetellään esimerkiksi joitakin ympäristön suojeluun liittyviä kysymyksiä samaan tapaan?

papukaijatulppaanit_urna_maljakossa1

Loppusyksy ja alkuvuosi olivat työn puolesta melko kiireisiä, ja nyt tämä kevyempi vaihe tuntuu sitäkin tervetulleemmalta. Bloggaaminen on käynyt monta kertaa mielessä, mutta kun nuo arkirutiinit pyörivät samoilla hoodeilla (ruokakuvaamista ja tekstinikkarointia) on takki tuntunut tyhjältä. Hävettää siis, että edellisessä postauksessa toivottelin jouluja…

Toisekseen, ruoanlaittokokeiluni ovat tuottaneet kamalia tai hirvittäviä tuloksia. Makkaralinjalla ollaan edetty, vuoroin kylmillä, vuoroin kuumilla. Että tällaista gastronomiaa meillä :)!

ystavanpaiva2017

Nyt siis ystävänpäivää viettämään! Kuulemiin!