kuhaa_korvasienimuhennosta_2

Voi tätä alkavan kesän ihanuutta: yhtäkkiä KAIKKEA on tarjolla. Suttuisen talven ja rospuuton jälkeen on aivan huikaa kierrellä ruokaostoksillakin. Ateriat syntyvät kuin itsestään, kun noukkii ostoskoriin Nauvossa kasvaneita varhaisperunoita, jonkun ahkeran keräämiä korvasieniä ja lähivesiltä pyydettyä kuhaa. Ei ihminen enempää tarvitse.

kuhaa_korvasienimuhennosta_1

Tai no ehkä lasillisen valkoviiniä…

Meillä kävi vielä varsinainen munkki, kun saimme Kanta-Raadelman isäntäväeltä Kuusistonsalmen kuhaa. Olivat kyllä tuoreudessaan aivan huippua, sillä kaupasta hankitut kuhafileet käyttäytyivät pannulla aivan eritavoin kuin nuo päällimmäiset fileet. 

Korvasienet taas olivat Paraisten K-kaupassa jossakin ihmetarjouksessa. Neljänneskilon askin sai 85 sentillä. Ja aivan priimaa, kotimaista sientä. Liekö korvasienen ”myrkyllinen maine” syynä alennusmyyntiin? 

Ja perunat vielä: nyt maistuivat oikeanlaiselta. Onneksi Timon lisäksi viljellään Solist- ja Arielle-perunoita. Ainakin tuo Solist on osoittautunut hyväksi. Timo on yleensä vetistä. Toivottavasti kohtapuoliin löytyvät ensimmäiset Siiklit…

Paistettua kuhaa ja korvasienimuhennosta

korvasienimuhennokseen:
n. 1 l korvasieniä

ryöppäämiseen/keittämiseen:
2 x ainakin 3 l vettä
1 kpl sipuli
n. 50 g voita
5 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 1 rkl kuivaa sherryä
1-2 tl soijakastiketta

paistettuun kuhaan:
4 kpl kuhafileitä

suolaa ja mustapippuria myllystä
n.0,5 dl vehnäjauhoja
n.25 g voita
tarjoiluun: tilliä

Aloita esikäsittelemällä korvasienet: huuhtaise sienet ja puolita suurimmat. Kuumenna isossa kattilassa kolme kertaa sienien tilavuus vettä, mielellään enemmänkin. Lisää sienet kiehuvaan veteen ja keitä ainakin viiden minuutin ajan. Huolehdi ilmanvaihdosta. Valuta sienet lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuumenna uusi erä vettä ja toista ryöppääminen. Huuhtele sienet kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Hienonna sipuli, jätä odottamaan. Kuumenna kattila ja lisää sienet. Paahda sieniä niin pitkään, ettei niistä enää erotu vettä. Lisää voi ja sipulisilppu kattilaan. Jatka paahtamista kunnes sipuli on kuullottunut. Lisää vehnäjauhot ja laske lämpötilaa. Kun jauhot ovat imeneet rasvan ja hieman kuivahtaneet, lisää kermaa. Sekoita, jatka keittämistä ja lisää kermaa pikkuhiljaa. Mausta. Tarkista maku. Jätä muhennos odottamaan.

Mausta kuhafileet ja kiepauta ne vehnäjauhoissa. Kuumenna paistinpannu ja sulata voi. Paista kuhafileitä keskikovalla lämmöllä muutama minuutti per puoli. Siirrä kalafileet tarjoiluvadille. Ripota pinnalle tilliä.

Tarjoa paistettuja kuhafileitä korvasienimuhennoksen ja varhaisperunoiden kera. Viileä valkoviini täydentää nautinnon (esim. Yali Gewürztraminer)

 

Laptop and green leaves. Isolated over white

Ja tadaa, tässä kevään työjuttuja valmiina. Olen muutaman kuukauden käyttänyt asiakkaani Kukkakauppa Katariinan verkkosivu-uudistukseen ja verkkokaupan rakentamiseen. Viime viikolla valmistui jälkimmäinen. Jos satutte olemaan Facebookissa, niin nytpä olisi mahdollisuus voittaa juhannukseksi ihanista ihanin kukkakimppu juuri tuolta verkkokaupasta. Käykääpä kurkkaamassa arvontaohjeita.

Nuo kauniit kuvat Katariinan kukka-asetelmista on muuten ottanut yrittäjäkollega Pohjoinen Ikkuna. Suosittelen. Samasta paikasta saa myös upeita henkilökuvia…

Heli-Jyrki-10

Poikkeuksellisesti julkaisen nyt kuvan meistä. Rakas puolisoni pääsi viime kuussa eläkkeelle, ja se mahdollistaa muutoksia yritystoimintaani. Aion lopettaa verkkosivutyöt tyystin. Vietämme nyt ensin kunnollisen kesäloman ja syksyn koittaessa aloitamme yhdessä jotakin uutta. En tiedä vielä mitä. Nautitaan nyt ensin kesästä ja sen antimista!

4 kommenttia artikkeliin ”Alkukesän herkkuja: kuhaa ja korvasienimuhennosta

 1. Nyt on taas niin herkullista settiä, että ei voi kuin kiteyttää yhteen sanaan: Söisin.
  Ihanaa, että voitte ladata kesän akkuja ja aloittaa syksyllä virkein mielin. Uusin voimin uutta kohti, mielenkiintoista!

  1. Mitä enemmän näitä kierroksia tulee elämän mittariin, sitä pelkistetymmäksi tuntuu maku muuttuvan. Kala ja peruna, pistämätön pari. Ja sienet, oolalaa…

   Jokohan kohtapuoliin alkaisivat terassikelit lähestyä? Vai siirretäänkö treffit elokuulle? Sekin voisi olla kivaa 🙂

   1. Olen kaivanut lähtökuoppia jo niin kauan, että kohta olen jo tooosi syvässä montussa 😄
    Aina kun olen ollut aikeissa ehdottaa sinulle rantautumispäivää, on joku suurempi voima estänyt aikoiluni. Tähän täytyy todeta kelienkin olleen ei-niin-ihanteelliset. Minuakin on alkanut tuo elokuu houkuttaa treffeilyn suhteen. Olisi jotain TOSI kivaa odotettavissa!

    1. Meillä ajatukset todella kulkevat samaa rataa :)! Kevät on ollut jotenkin uuvuttava, tuntuu takki tyhjältä ja siksi varmaan loma-aamukampa pyörii jatkuvasti mielessä. Suunnataan siis katseemme elokuuhun!

Comments are now closed.