maa_artisokkavuoka1_p

Sain Anna Laineen lihapullaohjeen julkaistuani sähköpostia Rouvalta Naantalista. Mukaan oli liitetty Anna Laineen maa-artisokkagratiinin resepti. Kiitos ohjeesta! Eilisellä torireissulla bongasin maa-artisokkia, joten eipä muuta kuin kokkailemaan. Oli se hyvää!

maa_artisokat

 

Maa-artisokka ei ole mikää kasvisten kaunotar. Se kasvaa melko vaatimattomissakin oloissa, ja jopa Rouva R. on onnistunut saamaan siitä satoa. Maa-artisokka kasvattaa korkeat varret, joiden latvoissa liehuvat hieman aurungonkukkaa muistuttavat keltaisetkukinnot. Maa-artisokkaa voinee pitää aitona paikalliskasvina, sillä mukuloita on tiettävästi kasvatettu Turun seudulla jo 1600-luvulla.

Ainoa pyttymäinen juttu maa-artisokissa on niiden kuoriminen. Mukulat ovat röpleöisiä ja ainakin omassa satsissani pienikokoisia. Vaan kun tuon kenkun työvaiheen ohittaa, on loppu helppoa.

Maa-artisokista valmistetaan usein sosekeittoa, johon lisätään perunaa pehmentämään makua. Maa-artisokassa on mielestäni hieman savuinen maku, sellainen utuinen. Tällaisessa gratiinissa maa-artisokan hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa, joten suosittelen sitä lämpimästi.

Anna Laineen kermainen maa-artisokkagratiini

1 l kuorittuja ja paloiteltuja maa-artisokkia
2 dl kermaa
2 dl maitoa
1 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
n. 1 dl raastettua parmesaania

pinnalle:
n. 1 dl raastettua mustaleimaemmentalia
n. 2 rkl pähkinärouhetta

Kiehauta kerma-maitoseos kattilassa. Lisää suola ja kuoritut, paloitellut artisokat. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes artisokat alkavat pehmetä. Nosta kasvikset nesteestä ja pane voideltuun uunivuokaan.

Suurusta kermamaito vehnäjauholla ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottiripauksella. Lisää gratiinikastikkeeseen vastaraastettu parmesaani. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle emmentalraastetta ja pähkinärouhetta.

Kypsennä 200 C asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi paahtopaistin kera.

maa_artisokkavuoka2_p
Gratiinin kumppanina tarjosin valmista paahtopaistia. Sopi hyvin maa-artisokan makuun. Viinit ovat Italiasta, toinen Piemontesta ja toinen Toscanasta. Trerose sopi settii mainiosti, mutta Roveron Barbera d’Astikin menetteli.

Tämä resepti on Outi Pakkasen ”Toinen kerros” -kirjasta vuodelta 2012. Sen tapahtumat sijoittuvat tapaninpäivän ja helmikuun alun välille, joten reseptit ovat tuhtia talviruokaa. Valikoimaan kuuluvat muun muassa makkaragulassi, fenkolinen kalakeitto ja maa-artisokkagratiini.

Huomasin, että kaimani Heli Nieminen oli julkaissut saman ohjeen Turun Sanomien Haarukassa-blogissaan juuri syksyllä 2012. Oma versioni on hieman muokattu, lähinnä täsmensin ainesuhteita ja skippasin kypsien maa-artisokkien paloittelemisen. Ne on helpompaa kuutioida raakoina.

Joten lämmin kiitos vielä kerran Rouvalle Naantalista ja kaima-Niemiselle! Tämä resepti jää meidän perheemme vakkareihin.

Nyt tämä Rouva kietaisee villasukat jalkaansa ja ryhtyy parantelemaan yöllä iskenyttä flunssaansa. Mukavaa viikonvaihdetta teille kaikille!