santut (960x1280)

 

Teen parhaillaan ihmiskoetta: luin eilisestä Turun Sanomista, että flunssapotilaan ei kannata nappailla särkylääkkeitä, vaan kärsiä reippaasti kuumeesta. Olen nyt ollut yli vuorokauden ilman parasetamolia, ja olo on vain kurjistunut. Taitaa lopulta pitää paikkansa vanha väite siitä, että lääkittynä flunssa kestää 14 päivää ja ilman troppeja kaksi viikkoa.

arttu_lenkilla (1280x959)

Onneksi minulla on maailman paras hoitoyksikkö eli kuvassa lenkkeilevät Herra Raadelmasta ja Arttu. Meirän miähet ovat parhaillaan kauppareissulla, joten yskiskelen täällä yksikseni. Ja odottelen päivän runebergintorttuannosta! Olemme nyt testanneet todella luotettavalla aistinvaraisella menetelmällä Fazerin, Rostenin, Salosen ja Aschanin runebergintortut. Parhaat ovat Aschanin, ja niitä on luvassa tänään, onhan juuri nyt Runebergin päivä.

neilikat_1 (895x1280)

 

Aikani kuluksi asettelin lähimarketin neilikat risumaljakkoon, joka pilkisteli kaapin perukoilta. Kierrätysvinkki: vaniljatankojen myyntipakkauksista saa kivoja lasisia koeputkia, joihin kukat voi tökätä.

galette_vuohenjuusto (847x1280)

 

Kierrätystä tämäkin: nyt maistuu vuohenjuusto hyvältä. Piti siis kaivaa esiin viimevuotinen galetteohje. Suosittelen punaviinin kera!

Vuohenjuustogalette

5 kpl voitaikinalevyä (n. 500 g)
4 kpl perunaa (n. 200 g)
1-2 kpl valkosipulinkynttä
muutama timjaminoksa
0,5 dl oliiviöljyä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
200 g vuohenjuustoa
1-2 rkl juoksevaa hunajaa

viimeistelyyn: muutama timjaminoksa

Sulata voitaikinalevyt ja kauli niistä yksi pitkänomainen kappale (n. 15 cm leveä ja n. 40 cm pitkä). Taittele sille reunat eli käännä taikinasta noin 1,5 cm sisäänpäin joka suunnasta. Nosta taikinalevy leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.

Kuori perunat ja leikkaa ne ohuenohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja kaada niille oliiviöljyä. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja laita perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa timjaminoksa silpuksi ja lisää joukkoon. Sekoita hyvin.

Levitä mausteiset perunaviipaleet voitaikinalevylle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta leivonnainen 225 C uuniin ja kypsennä noin 10 minuuttia. Laske lämpötila 175 C ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Voit käyttää uunissa kiertoilmatoimintoa ensimmäisessä paistovaiheessa.

Ota galette uunista ja murustele vuohenjuusto sen pinnalle. Lurittele pinnalle juoksevaa hunajaa ja viimeistele leivonnainen ripottamalla päälle timjamia.

Nauti punaviinin kera. Galette maistuu parhaalta lämpimänä.

2IittalaEssence_iso

Näihin kuviin siis tällä erää. Mukavaa Runebergin päivää.

4 kommenttia artikkeliin ”Vatulointia

  1. Varmaan tosi hyvää, tyydyn punaviiniin kun loput ainekset puuttuvat. Viime vuonna alkaneeseen flunssaan kyllästyneenä menin tänään lääkäriin. Poskiontelotulehdus, mikä oli helpotus kun pelästyin että jään tällaiseksi.. Joten, jos ei olo helpotu niin ei kannata 6 viikkoa odotella, paranemisia!

  2. Kiitos kivasta vinkistä: vaniljatangoista ja kardemummasta kertyy juuri sopivia putkiloita tuommoiseen kukka-asetelmaan. Risukoria ei vielä ole, mutta kuva on aika inspiroiva. Plus voihan tähän käyttää muitakin vastaavia alustoja.

Comments are now closed.