ksavulohileipa

…enkä nyt viittaa blondimisseihin vaan eiliseen minilounaaseemme. Herra Raadelmalla oli illansuussa lauluharjoitukset, jonka vuoksi päivän pääateria lykkääntyi myöhäiseksi ja tarvittiin virkistävä välipala. Kaappiin vilkaisemalla syntyi idea kylmäsavulohi-uppomunaleivistä. Onneksi olin ymmärtänyt hankkia palasen Piipanojan kylmäsavukirjolohta. Se on parasta, ja vieläkin parempaa nyt, kun olen oivaltanut, että itse viipaloituna maku on intensiivisempi.

Uppomunien kypsentäminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin mitä voisi kuvitella. Vettä kannattaa kiehauttaa runsaasti ja maustaa se reilulla suolamäärällä. Lisään itse joukkoon vielä väkiviinaetikkaa, joka ei kuitenkaan maistu lopputuotteessa. Suolan ja etikan tarkoituksena on nopeuttaa kananmunan valkuaisen hyytymistä, ja sen kyllä huomaa. Valkuainen kietoutuu kauniisti keltuaisen ympärille eikä leviä yltympäriinsä keitinveteen. Lisäpontta valkuaisen asettumiselle saa laittamalla veden kiertoliikkeeseen.

KYLMÄSAVULOHI-UPPOMUNALEIVÄT

(2-4 annosta)

4 kpl ruisleipäpalaa (jälkiuunileipä on melkein parasta tähän)
voita tai vastaavaa leipien sivelemiseen
4-8 kpl salaatinlehteä
n. 400 g Piipanojan kylmäsavukirjolohta
pala kurkkua
vähän tilliä
4 kpl uppomunaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

uppomuniin:
4 kpl kananmunaa
n. 1,5 l vettä
1 rkl suolaa
0,5 dl väkiviinaetikkaa

Valmista ensin uppomunat: kiehauta vesi ja lisää siihen suola ja etikka. Kytke lämpö pois liedestä ja anna veden kiehumisen laantua. Pyöräytä kauhalla veteen kierre. Riko kananmunat yksitellen kahvikuppiin ja plumpsauta kierteen keskiöön (kerrankin tuo muotitermi on oikeassa käytössä). Anna kypsyä nelisen minuuttia. Nosta uppomunat reikäkauhalla talouspaperille, ja valuta näin turha keitinvesi pois. Kattilaan voi laitta kerrallaan pari-kolme munaa. Jos kananmunia on enemmän, liesi on syytä kytkeä uudelleen lämpenemään. Veden tulisi olla noin 90 C.

Paahda ruisleipäpalat. Voitele ne kevyesti voilla. Asettele leiville salaatinlehdet (ne voi jättää poiskin). Leikkaa kylmäsavukirjolohesta ohuehkoja viipaleita, ja asettele ne salaatille. Ripota kurkkuviipaleet kaloille, ja nosta jokaiselle leivälle uppomuna. Jauha vähän suolaa ja mustapippuria pintaan ja kruunaa komeus tillillä.

Maistuu hyvältä oluen kera. Ja vissyveden.

sydankynallapiirrettyna

Tällä viikolla vietetään ystävän päivää, joten tässä jo ennakoiva tervehdys teille kaikille blogini lukijoille, jotka luen ystävikseni!