Heipä hei, rakkaat Vappu-blogini lukijat! En jätä teitä pulaan Vappunakaan, tässä Rouvan reseptit Vapun valmisteluun: Tippaleivät ja Lihikset!

Mitä olisi Vappu ilman tippaleipiä? Ehkä hieman siistimpi.

TIPPALEIVÄT

(n. 16 kpl)

4 kpl kananmunaa
2 rkl sokeria
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunamehua
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa

Kypsentämiseen: noin 1 l rypsiöljyä
Tarjoiluun: tomusokeria

Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää sokeri. Vatkaa hetki. Lisää sitruunanmehu ja maito, jatka vatkaamista. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää ne kerralla munaseokseen. Vatkaa taikina sileäksi. Jätä se hetkeksi rauhoittumaan.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja nosta pussi esimerkiksi viinijäähdyttimeen. Mittaa öljy kattilaan ja kuumenna se 180 C. Lämpömittari on syytä kaivaa esiin, sillä kaikenlaiset epäviralliset kuumuudenmäärittelykeinot (leipäpalat yms) ovat epäluotettavia.

Ota lähistölle myös kattilan kansi, jolla voi tukahduttaa mahdollisen rasvapalon. Varaa reikäkauha ja valutusastia leivonnaisille. Peitä se talouspaperilla.

Laita rasvakattilaan metallistanssi tai (jos olet hukannut omasi) vaikkapa ananassäilykepurkki, josta olet poistanut molemmat kansiosat. Leikkaa pursotinpussiin pieni aukko ja pursota tippaleipätaikinaa stanssiin kuumaan öljyyn. Heiluttele pursotinpussia niin, että rasvaan muodostuu ristikkomaista kuviota.

Kypsennä, kunnes tippaleipä on kauniin kullanruskea. Nosta tippaleivät valumaan talouspaperilla peitetylle uunivuoalle tmv. astiaan.

Jäähtyneinä koristele tippaleivät tomusokerilla.

No, mitä olisi Vappu ilman lihapiirakoita? Ihan tavallinen ja ehkä inasen terveellisempi.

Rouvalle koko lihapiirakkakulttuuri on ollut tuiki tuntematon tähän kevääseen asti. Rakas puolisoni, Herra Raadelmasta hankki muutaman kerran paikallisen leipomon lihapiirakoita päiväkahvillemme Rouvan hektisimpään opiskeluaikaan. Lihikset paljastuivatkin hyvänmakuisiksi ja ruokaisiksi välipaloiksi. Pääsiäisenä yllätimme Pirkanmaan Herran tarjoamalla jääkiekkokatsomoeväänä samaisia lihiksiä (Rva P. ei maistanut) nakkien kera. Kuulemma tavanomaista matsiruokaa, sanoivat Herrat.

No, ”kaikkea pitää kokeilla, paitsi kansantanssia, sukurutsaa ja luukeittoa” on Rouvan motto, joten eipä muuta kuin kokkailemaan!

LIHAPIIRAKAT

( n. 20 kpl)

taikina:
6 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
50 g voita sulatettuna
2 tl sokeria
2 tl suolaa
7 dl hiivaleipäjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

täyte:
1½ dl puuroriisiä
vettä, suolaa
2 kpl sipulia
400 g naudan paistijauhelihaa
1-2 rkl öljyä
suolaa, aromisuolaa, maustepippuria, valkopippuria, mustapippuria

keittämiseen: noin 1 l rypsiöljyä

Valmista taikina: liouta hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mausteet ja aloita taikinan alustaminen hiivaleipäjauhoilla. Lisää sulatettu voi ja alusta taikina kimmoisaksi venhänjauhoilla. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja jätä nousemaan.

Valmista täyte: kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti, valuta ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Jätä odottamaan. Paahda jauheliha kuumalla paistinpannulla vähässä öljyssä. Lisää hienonnettu sipuli ja laske pannun lämpötilaa vähän. Kunsipuli on pehmennyt, mausta jauheliha. Pippureita saa käyttää aika reippaasti. Sekoita lopuksi jauheliha ja riisi toisiinsa, jäähdytä seos.

Leivo lihapiirakat: kauli taikin noin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Ota siitä esim. pienellä kulholla (halkaisija noin 12 cm) pyörylöitä.

Nosta täytettä taikinapyörylälle, sivele taikinan reunat kylmällä vedellä ja ummista piirakka taittamalla taikina puolikuuksi täytteen päälle. Varmista ummistaminen pyöräyttämällä samaisella mittakulholla taikinan reunaa niin, että siitä irtoaa puolen senttimetrin ”palte”.

Nosta puolikuut leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä ne liinalla. Kohota lihapiirakat.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 C. Katso ohjeet tippaleipien valmistusohjeesta. Kypsennä lihapiirakat keittämällä ne upporasvassa. Tarkista kypsyys paistamisen alkuvaiheessa. Valuta kypsät piirakat talouspaperilla aivan kuten tippaleivätkin.

Tadaa: tässä niitä nyt on! Tarjoiltaessa kuumennetaan nakkeja, jotka sitten sujautetaan halkaistuun lihikseen. Mausteeksi kietaistaan sinappikurkkusalaattia ja ketsuppia tai mitä nyt kukin haluaa.

Vapun kunniaksi piirakkalaulu!

Ja sitten vaan

RIEHAKASTA VAPPUA KAIKILLE!