Aina ei ruokaa jaksa valmistaa pitkän kaavan mukaan. Tänään on juuri sellainen päivä, jolloin sipulin hienontaminen ei houkuta lainkaan. Valmistinkin jo aamupäivällä meille juustotaytteisiä jauhelihapihvejä kermakastikkeessa, sillä illaksi menen opiskelemaan ja Herraseni puolestaan palaa työmatkaltaan. Ateria pitää siis saada kädenkäänteessä pöytään.

JUUSTOTÄYTTEISET JAUHELIHAPIHVIT

500 g paistijauhelihaa
1 pss sipulikeittoaineksia
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl korppujauhoa
1 kpl kananmuna
suolaa
mustapippuria
n. 150 g voimakasta, pehmeää juustoa (esim. Mustapekka tai jokin pehmeä sinihomejuusto)

kastike:
paistoliemi
1 tlk creme fraichea (n. 1,5 dl)
0,5 dl kuohukermaa
1 kpl lihaliemikuutio
n. 1 rkl suurustetta

Mittaa murekeseoksen ainekset kulhoon.Sekoita huolellisesti ja muotoile murekemassasta kahdeksan pihviä.

Paloittele juusto kahdeksaksi kuutioksi. Laita juustopala keskelle pihviä ja leivo pihvi umpeen. Painele pihvi tasaiseksi. Tee näin kaikille pihveille.

Paista pihvejä voissa paistinpannulla noin kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta paistetut pihvit uunivuokaan ja jatka kypsentämistä 175 C uunissa 10-15 minuuttia.

Kaada paistinpannulle tilkka vettä ja kiehauta. Kaada kastikkeenalku siivilän lävitse pieneen kasariin ja lisää joukkoon creme fraiche, kermatilkka ja lihaliemikuutio. Anna kiehua miedolla lämmöllä. Suurusta kastike valmissuurusteella (esim. Maizenan ruskean kastikkeen suuruste). Tarkista maku ja kaada kastike jauhelihapihvien päälle.

Jatka kypsentämistä uunissa noin 15 minuuttia.Tarjoa jauhelihapihvit esimerkiksi perunamuusin tai pastan ja salaatin kera.

Sipulikeittopussi murekemassan raaka-aineena on varmasti kaikille tuttu oikotie. Näissä pihveissä ”insinöörin makua” lieventää tuhtinmakuinen juustosydän. Valmistin näitä pihvejä jokunen viikko sitten kunnollisesti alusta alkaen, mutta jo silloin ajattelin, että lievä fusku ei haittaisi. Herra söi pihvejä antaumuksella, kermakastikkeen ystävä kun on.

Väliilä on muuten todella lohdullista laittaa sellaista arkiruokaa, jossa saa mössätä kastiketta perunoihin. Tänään ei mössätä, kun yritämme kammeta ruokavaliota vähähiilihydraattisempaan suuntaan. Salaatti riittänee kumppaniruokalajiksi.