Kuvassa eräänlainen stage eli hieman uusiutunut (= tuolien alennusmyyntipehmusteet) parvekkeemme, jossa vietimme rattoisia hetkiä.

Kesäfestarit Rouva ja Herra Pirkanmaalta kera ovat nyt ohitse. Hulvatonta ja hilpeätä olivatkin kuluneet pari päivää! Kiitokset ihanille vieraillemme kokonaispirkistävästä kesäviikonlopusta.

Ruusupuukin oli juhlan kunniaksi läväyttänyt kukintonsa auki. Ilmeisesti ”puhukaa kukillenne” -tyyppinen luonnonlannoite vauhditti noin kolmenkymmenen nupun avautumista.

Pekaanipähkinäpai.

Rouva ja Herra Pirkanmaalta järjestivät suurimman yllätyksen saapumalla Raadelmaan jo varhain lauantaiaamuna. Onneksi Rouva R. oli tempaissut edellisenä päivänä eräänlaisen varakakun, pekaanipähkinäpain. Aloitimme päivän siis sillä ja kylmällä maitokahvijuomavalikoimalla.

Pekaanipähkinäpain ohje on Matplatsen-blogista lainattu, ja oli kyllä niin suunmukaista, että jää varmasti meidän reseptikokoelmaamme. Ja helppotekoinen tämä pai tai piiras tai torttu olikin.

PEKAANIPÄHKINÄPIIRAKKA

Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
3 rkl vettä

Täyte:
125 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 kpl kananmunaa (kevyesti vatkattua)
1 tl vaniljasokeria
150-200 g pekaanipähkinöitä (karkeasti hienonnettuina)

Valmista pohja: sekoita kaikki ainekset keskenään ja painele taikina irtipohjaiseen piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 200 C noin 10 minuuttia.

Valmista täyte: kiehauta voi, sokeri, siirappi, vehnäjauhot ja suola ja anna seoksen kiehua hiljalleen kolme minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sitten pähkinät, vaniljasokeri ja kevyesti vatkatut kananmunat. Kaada seos piirakkapohjalle ja paista 35-40 minuuttia 175 C uuninlämmössä.

Anna piirakan vetäytyä mielellään seuraavaan päivään. Tarjoa piirakkaa kermavaahdon kera.

Kulttuuripääkaupungin antia Läntisellä Rantakadulla.

Piirakkatarjoilun jälkeen suuntasimme Turkuun, jossa ensimmäiseksi pysähdyimme nauttimaan Kultturipääkaupungin kunniaksi koristellusta rantakadusta ja E.Ekblumin viinibaarista. Valkoviini antoi voimia jatkaa vaeltamista kohti lounasravintolaamme Hus Lindmania. En nyt taida sanoa lounaasta muuta, kuin että paikka on kaunis ja alkupalapöytä ok. Ja tämän ravintolan vielä minä itse valitsin!!

Iltapäivällä palasimme Old Bankin kautta kotiin ja aloitimme festaribiletyksen parvekkeella kesämusiikkia kuunnellen. Iltaan päästiin ennen kuin huomattiinkaan.

Sunnuntaina oli hieman rauhallisempaa, ja menu oli jo tuttuun tapaan jaettu lounaan ja päivällisen kesken.

Marinoitua buffala-mozzrellaa ja valkosipuliöljyllä maustettua focacciaa
Grillattua lampaan ulkofilettä basilikavoin kera, kesäkurpitsa-tomaattivuokaa ja vihersalaattia
Kuningatar-Pavlovaa
Juustotarjotin

Tämä uusi tuttavuus on puolestaan bongattu Siskot kokkaa -blogista. Ohje on alunperin Jamie Oliverilta. Koemaistelimme mozzarellaa Herran kanssa jo edellisviikolla, ja totesimme sen kelpoisaksi alkupalaksi.

RANSKANKERMASSA MARINOITUA MOZZARELLAA

3-4 kpl puhvelinmaitomozzarellapalloa (esim. Pirkka)
2 tlk ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 sitruunan kuori ja puolet sen mehusta
1 tuore punainen chili
n. 0,5 dl oliiviöljyä
tuoretta meiramia

Leikkaa mozzarellapallot noin sentin viipaleiksi ja levitä ne isolle lautaselle tai vadille, jonka pohja on peitetty ranskankermalla. Lusikoi mozzarellasiivujen päälle ranskankermaa, ja levitä se suhteellisen tasaiseksi kerrokseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Pese sitruuna ja raasta sen kuori ranskankerman päälle. Purista myös puolikkaasta sitruunasta mehut ja valuta juustolle.
Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili ja levitä myös ne juustoviipaleiden päälle. Ripota vielä meiramia ja valuta koko komeuden päälle oliiviöljyä.

Anna vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia ja tarjoile lämpimän leivän kera. Focaccian ohje löytyy täältä blogista. Jätä siitä pois pinnalle paineltevat tomaatit ja oliivit. Sivele leipä ennen paistamista oliiviöljyllä, johon on murskattu valkosipulia. Rosmariini sopii mausteeksi tähänkin tarkoitukseen.

Pääruoasta ei valitettavasti tullut otetuksi valokuvaa, mutta setti on niin yksinkertainen, ettei siitä oikein ohjettakaan saa aikaiseksi. Lihakauppias oli marinoinut valmiiksi suomalaista lampaan ulkofilettä, jotka sitten kokonaisina pujottelin varraspuikkoihin. Liha grillattiin melkein läpikypsäksi, ja juuri ennen tarjoilua sen pinnalle nostettiin valkosipulilla, basilikalla ja suolarippusella maustettua voita. Lisäkkeeksi sopi mitä mainioimmin tomaatti-kesäkurpitsavuoka. Tähän aikaan vuodesta niin tomaatit kuin kesäkurpitsatkin ovat parhaimmillaan!

Jälkiruokana meillä oli kuningatar-Pavlovaa, koska onnistuin löytämään marjamyyjältä mustikoita, vadelmia ja mansikoita. Aivan tuikitavallinen vaniljajäätelö toimi kumppanina paremmin kuin mitkään vaniljavaahdot tai -kiisselit.

Pavlovan marenkivannikkeesta riittää tähän annokseen puolikas, ja vannikkeen asemesta tein kaksi marenkilevyä. Niiden kypsentäminen ei vie yhtä pitkään kuin alkuperäisohjeessa, vaan satsille riittää tunti 125 C uunissa, tunti 50 C uunissa ja muutama tunti jäähtyvässä uunissa (eli voi jättää kuivumaan uuniin yöksi kunhan jokin kapusta estää uuniluukun sulkeutumisen).

Juustotarjotin Miss Harryn kera nautittuna täydensi eilisen piiiiiitkääään aterian. Muuten: pakastevalmiit juustopuustit sopivat oikein hyvin juustotarjoiluun perinteisten keksien ohella tai niitä korvaten.

Tänään on kieltämättä hieman flaati olo, mutta samalla hyvin onnellinen tunnelma. Herra päräytti hetki sitten ruohonleikkurin käyntiin ja hoitaa parhaillaan niin kuntoaan kuin puutarhaakin. Meillä on nyt alussa neljäs ja viimeinen lomaviikko. Niin irti arjesta olemme, että sen puolesta parempaa lomaa emme olisi voineet saada.

Loppuviikosta saamme vielä yhden vieraan, kun nuorempi Herran tyttäristä piipahtaa luonamme. Mukavaa tavata taas, pitkästä aikaa.