ovikranssi_2010

Eipä käy kateeksi lapsiperheitä, kun seurailee ilmaisjakelupostin sisältöä näinä päivinä. Lelukuvastoja tupsahtelee jokaiselta kaupparyhmältä ja tietysti alan erikoislikkeistä, ja minkälaisia: paksuja vihkosia täynnä (pääosin) värikästä muoviroinaa. Ei Rouvakaan millään käpylehmillä aikoinaan leikkinyt, mutta tällaista sälän määrää en olisi voinut edes kuvitella.

Toinen mielenkiintoinen joulukatalogien ilmentymä on Rouvaa lähempänä: jos selaa tavaratalojen lehdykäisten naisille suunnattuja sivuja ja niiden meta-viestintää, niin ehtoisa Joulu-Rouva rakentuisi pitopalveluemännän ja ilotalon ammattilaisneitosen yhdistelmästä.

Keskimääräinen joulukatalogi esittelee ensin joulukattauksia ja sisustusvinkkejä kodin muuntamiseksi upottavanpehmeäksi joulukeitaaksi: kynttilöitä pitää olla paljon samoin punaisia (tai sitten lumenvalkoisia) tekstiilejä, pehmeitä huopia ja tyynyröykkiöitä. Näissä kuvissa saattaa vilahtaa kotoisa jouluemäntä rimpsuesussaan, hillityn ylpeä ilme kasvoillaan: ”Tein sen taas! Perhe rakastaa minua ja täydellisesti onnistunutta perunalaatikkoani. Tämän vuoden uutuutena pirkistin perhettämme mantelisella pannacottalla.”

Kun selaa samaa julkaisua pidemmälle, päästään naisten lahjavihjeisiin, jotka on siis tarkoitettu miehille. Ensin muutamassa kuvassa joulunainen keikistelee lämpimissä flanelliyöpuvuissa, mutta sitten meno yltyy tiikeri-, pantteri- ja oselottikuosisiin hipstereihin, stringeihin ja balconette-rintaliiveihin. Jos näissä kuvissa esiintyy naisihminen, on hän kaksivitonen isopovinen mutta muuten langanlaiha neito, jonka tukka on tupeerattu pystyyn, huulet maalattu lilansävyisiksi ja silmät rajattu todelle voimakkaasti mustalla kajalilla. Hän ei siis ole tulossa kinkunpaistosta yömyöhällä väsymyksestä mustat renkaat silmien ympärillä – tai, no mista sitä tietää…

Hohhoijaa. Joulua kohti kuitenkin mennään tasaisella päivätahdilla. Rouva Varsinais-Suomesta kyllä rakastaa joulua, sen valmistelemista ja jouluruokiakin. Olen jopa tehnyt aikoinani kaupallisia jouluruokajuttujakin, niistä viimeisin vuodelta 2006 Marlin glögeille.

Ja Rouvan joululahjatoiveet tulevat tässä ihan vain Herraa varten: sellaiset lämpötöppöset, joiden pohjarakenteessa olevat jyvät lämmitetään mikroaaltouunissa (ainoa järkevä käyttö sillekin kodinkoneelle) ja metallinen mittalusikkasarja. Nykyinen muovinen kun sattuu olemaan vuodelta 1981, eikä mielestäni enää kunnolla pidä mitoistaan kiinni! Kuten ei rouvakaan!