Rouva on intohimoinen aikakauslehtien lukija, joka on syvästi loukkaantunut uuden hallituksen suunnitelmista asettaa arvonlisävero kotiin tilatuille lehdille. Se on niin väärin! Vaikka eipä silti, aika usein nimenomaan aikakauslehdet tarttuvat hyppysiini ruokaostosten yhteydessä ihan tavallisissa markettikaupoissa, ja noissa plareissahan alvi jo on. No mutta kuitenkin, harmittaa.

Tässä kuvassa Rouva ”lukee” kesällä 1965, tosin lienevät sarjakuvalehtiä. Muistaakseni opin lukemaan vasta kansakoulussa (juu- kuulun siihen sukupolveen!).

Viimeisen viikon aikana Rouvaa ovat ilahduttaneet Suomen Kuvalehden kesäkaksoisnumero sekä HS:n Kuukausiliite, joka suorastaan pursui hyvää luettavaa – jä myös hyviä ruokaohjeita: valmistin meille Peppi Aralehdon tai Ari Ruohon ohjeella ”Perunasalaattia” (s.75) ja voi että, kun se oli herkullista!

Suomen Kuvalehdessä järkyttävä juttu kertoi nuorista eläkeläisistä. Kelan tietojen mukaan jokaisena arkipäivänä keskimäärin kymmenen alle 30-vuotiasta nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle, ja heistä kolme neljäsosaa mielenterveysongelmien vuoksi.

Työkyvyttömiksi jää SK:n jutun mukaan kolmenlaisia nuoria: ensinnäkin psyykkisesti tai fyysisesti sairaita, toiseksi syrjäytyneitä ja kolmanneksi menestyneitä, mutta uupuneita. Näistä mielenkiintoisimmalta porukalta kuulostavat viimemainitut.

En lainkaan ihmettele, jos tunnollisesti ja kunnollisesti opintonsa suorittanut nuori esimerkiksi ensimmäisessä työpaikassaan uupuu. Kuten SK:n jutussa mainitaan ”työnantaja haluaa moniosaajan, joksa antaa kaikkensa ja joustaa joka tilanteessa”. Suomalaisessa työelämässä on jotakin vinksallaan, kun ne, jotka ovat työssä, uupuvat hommiinsa, ja me, jotka emme ole työssä, emme sinne myöskään pääse.

No, toinen mielenkiintoinen artikkeli Suomen Kuvalehdessä käsittelee vanhoillislestadiolaisia ja kolmas on toimittajasuosikkini Risto Lindstedtin huikea juttu jatkosodan syttymisestä ”Viimeinen rauhan päivä”. Suosittelen etsimään lehden käsiin ja lukemaan sen!

Hesarin kuukausiliitteessä laaja reportaasi ”Viimeisellä bussilla” oli Rouvaa kovasti kiinnostava, koska muutama vuosi sitten työskentelin pääkaupungissa lähijunaliikenteen tiedottajana. Kovaksi on elämä mennyt, eikä voi kuin ihmetellä matkustajia, jotka kokevat asiakseen sylkeä yöbussien kuljettajia – jos eivät sitten ryhdy mottaamaan. Mukaellen taannoista teleoperaattorimainosta: mistä näitä pissapäitä oikein tulee?

Seija Sartin ”Poispilatut” nivoutuu jollakin merkillisellä tavalla tuohon SK:n nuoria eläkeläisiä käsitelleeseen juttuun. En osaa nostaa siitä yhtä ainutta näkökulmaa ylitse muiden, mutta monista asioista olen täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa!

Gloria-lehteä pidetään kaiketi snobistisena, mutta ehkä juuri siksi se puhuttelee Rouvaa! Glorian ruokajutut ovat aivan omassa sarjassaan, ja vaikka ihannoimani Anna-Maija Tanttu onkin jo siirtynyt eläkepäivlle, kuuluvat Glorian ruokaohjeet myös kaikkein luotettavimpiin.

Heinäkuun Gloriassa maailman muuttuminen tuodaan hauskasti esiin: ”Minä en ole koskaan hiihtänyt kouluun. En ole koskaan syönyt talkkunaa enkä lähettänyt faksia”, toteaa 1980-luvulla syntynyt toimittaja. Rouva on kahta viimemainittua. Toimittaja on käynyt tutustumassa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen toimintaan, ja juttu rakentuu olettamiin siitä, mitä toimittajan lapsenlapset eivät tule milloinkaan tekemään. Huikeimmalta tuntuu ajatus siitä, että nuo 2040-luvun jälkeläiset eivät milloinkaan tulisi tankkaamaan autoaan bensiinillä. Todennäköisesti pitää paikkansa!

Kotiliesi ja Kodin Kuvalehti ovat Rouvan aikakauslehtivalikoimassa suunnilleen samalla viivalla mielenkiintoisuutensa suhteen. Tällä erää päädyin Kotilieteen. Lehdessä eletään kovasti mökki- ja marja-aikaa. Jälkimmäisestä innostuin, mutta jo mökkely-sanakin saa ärtymyksen punan nousemaan poskiini. Voi tsiisus, en mitään niin inhoa kuin puuceetä ja epämukavia mökkiolosuhteita! Lapsuuden kesät mökillä olivat työsiirtoloita iänikuisine tiskivuoroineen ja mattopyykkeineen.

Jokin tämäntyyppinen ratkaisu kesämökiksi sopisi Rouvalle! Kuva on muuten mainiolta nettisivustolta Freshome. Siellä voi lepuuttaa silmiään vaikkapa sen jälkeen, kun on selannut Mäntyharjun mökkimessujen sivuja Maalla-lehdessä. Se nimittäin tuli jonkinlaisena lukijalahjana Rouvalle taannoin.

Mutta siis yhteenvetona: lukeminen kannattaa aina ja suomalaisten aikakauslehtien kesänumerot ovat täynnä kelpo artikkeleita!